Görüş Bildir

Çematem Bağımlıları Hayata Kazandırıyor

Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi'ne bağlı Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi, uyuşturucu batağına düşen 18 yaş altındaki gençlerin, umudu oldu.

Çematem Bağımlıları Hayata Kazandırıyor

Uyuşturucu kullanımının yüksek oranda arttış gösterdiği Diyarbakır'da, Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi'ne bağlı Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı merkezinin, özellikle 18 yaş altı gençlerin uyuşturucu bağımlılığından kurtulmaları yönünde umut oldu. Ayakta ve yataklı tedavi sistemiyle büyük başarı sağlayan ÇEMATEM, aile ve gençlerle oluşturduğu entegrasyonla, sosyal, kültürel faaliyetlerle, uyuşturucu bağımlılığının önüne eçiyor.

ÇEMATEM KURTULUŞ UMUDU

Bir süre önce Selahadin Eyyubi Devlet Hastanesi'ne Başhekim olarak atanan Dr. Sedat Özkul, ÇEMATEM'in, temel hedefinin uyuşturucu bağımlılarının tedavisi kadar, öncesinde de aile ve gençlere yönelik eğitimlerle bağımlılığın önüne geçmek olduğunu söyledi. Özkul ÇEMATEM'le ilgili şu bilgileri verdi.

"Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇEMATEM); alkol ve madde kullanan, 18 yaş altındaki tüm hastaların ailelerinin refakatiyle  başvurdukları, tedavilerinin ve gerekirse yatış planlamasının yapıldığı tedavi merkezidir. Çocuk Ergen Madde Tedavi Merkezimizde psikoterapi gruplarıyla hastaların ayaktan ve yatarak terapileri de sürdürülmektedir."

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE

2 Uzman Doktor (Psikiyatrist), 1 Sosyal Hizmet Uzmanı, 1 Psikolog, 5 Sağlık Memuru, 1 Resim Öğretmeni, 1 Müzik Öğretmeni, 1 Spor Öğretmeninden oluşan ÇEMATEM ekibi tarafından bu hizmetin sürdürüldüğünü ifade ederken, 2007 yılında UMATEM  (18 Yaş Altı Uçucu Madde Tedavi Merkezi) olarak hizmet vermeye başlayan kliniğın, 2010 yılından itibaren ayaktan ve yatarak tedavi gören hastalara ÇEMATEM (Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) olarak hizmet vermeye başladığını söyledi.

Ayakta ve yataklı tedavi sistemiyle ilgili bilgiler veren Özkul şöyle dedi

YATAN HASTALARA YÖNELİK

Yatan hastalar yatış süresince günlük program doğrultusunda; Sabah sporu, Günaydın toplantısı, SAMBA(Sigara Alkol Madde Bağımlılığı Tedavi Programı), Bireysel ve grup terapi, Resim ve Müzik derslerin organize edilmektedir. Haftalık programlarda ise

Haftada 2 gün Gençlik Spor İl Müdürlüğünün havuzunda görevli personel gözetiminde yüzme, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan protokol çerçevesinde haftada 2 defa tüm personellerde dahil olmak üzere halı saha maçı, Haftada 1 gün mutfak atölyesi kapsamında personeller ile beraber pasta yapma etkinliği düzenlenmektedir. Yatan hastalar arasında davranış karnesine göre haftanın birincisi, sinema ve tiyatro etkinlikleri ile ödüllendirilmektedir."

KURULUŞUN TEMEL HEDEFİ

"Kurumumuzda ayaktan ya da yatarak tedavi gören hastalarımızın ailelerine periyodik olarak “Bağımlılık” konusunda bilgilendirici ve eğitici oturumlardan oluşan “Aile SAMBA Eğitimi” verilmektedir" diyen Başhekim Dr. Özkul, "Yapılan eğitimlerle Tedaviye alınan hastaları ve yakınlarını bağımlılık konusunda bilgilendirmek, Bağımlılığa yol açan psiko-sosyal nedenler tespit edilerek çözüm önerileri geliştirmek amaçlanmaktadır.  SAMBA(Sigara Alkol Madde Bağımlılığı Tedavi Programı). Çematem olarak amaçlarımız; Kurumlar ile eşgüdümlü çalışarak madde ile ilgili farkındalığı arttırmak, Tedaviye ihtiyaç kalmadan gençlerimizin bu konuda bilinçlendirilmesini sağlamaktır. Aile-öğrenci-öğretmen-hasta yakınlarına madde bağımlılığı farkındalık eğitimleri yapılmakta, ilçe ve ev gezileri planlanması da yapılmaktadır".

Buarada, ÇEMATEM'de ayakta ve yataklı tedavi gören gençlerin hazırladığı resimler, önceki gün bir AVM'de sergilendi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği resim sergisinde bulunan Başhekim Özkul, "Aileler gençmlerine, çocuklarına, sevgiyle, şefkatle ve bir arkadaş gibi dokunup, konuşarak yaklaşılması gerekiyor. Arkadaşlarını, çevresini iyi bilmeli, tanımalı, birlikte ortak ortamlar yaratılmalıdır." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi