Çiftçinin tepkisi

Diyarbakır'da ektikleri ürünlerin mahsullerini toplayan çiftçiler, Dicle EDAŞ'a tepki göstererek, kaçak elektrik kullanmayanların kullananlardan etkilendiklerini belirttiler.

Çiftçinin tepkisi

Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Karabudak (Sipyag) Mahallesi'nde soğan ekimi yapan çiftçiler, mahsullerin olgunlaşmasının ardından hasat işlemlerini gerçekleştiriyorlar.

Elde ettikleri gelirlerin üzerine kendi ceplerinden para koyarak elektrik faturalarını ödemeye çalıştıklarını anlatan çiftçiler, Dicle EDAŞ'a bu hususta tepki göstererek, mağduriyetlerinin giderilmesini istediler.

Çiftçilerden Doğan Kızıltoprak, geçen yıl kaçak kullanmadığı halde gelen 59 bin TL'lik faturanın, kuruma yönelik itirazlarından sonra 24 bin TL'ye indirildiğini bildirdi.

Kızıltoprak, "100 dönümlük arazide ekin ekmeyen çiftçiye bile 70-80 bin TL'lik fatura geliyor. Daha sonra gidip itiraz edince bizi tehdit eder gibi, mahkemeye başvurmamız durumunda indirim yapmayacaklarını söylüyorlar. Mahkemeye başvurmadığımız takdirde faturayı 40-45 bin TL'ye indireceklerini belirtiyorlar. Çiftçileri destekleyen kimse olmadığı için mahkemeye başvurmaya çekiniyoruz." dedi.

"KAÇAK KULLANMAYAN, KULLANANLARDAN ETKİLENİYOR"

Ekinlerin gelirinin üzerine kendi ceplerinden para ekleyip elektrik faturasını ödemeye çalıştıklarını kaydeden Kızıltoprak, şunları söyledi: "Geçen sene kaçak kullanmamamıza rağmen 59 bin TL ceza geldi, 24 bin TL'ye indirdiler. Kaçak kullanmayan, kullananlardan etkileniyor. Birçok kişinin elde ettiği gelir, cezanın yarısının yarısı bile değil. Arazileri ekmek için kiralıyoruz. Gelirin yarısı arazi sahibine, diğer yarısı da mazot, gübre, ilaç ve benzeri şeylere gidiyor. Geçen sene kilosunu 2 TL'ye aldığımız gübreyi bu sene 4 TL'ye aldık. Mazot 4 TL civarıydı, şimdi 6,5TL civarında. 3 yıldır aboneliği iptal olmuş kişiye bile kaçak cezası gelmiş."

"MAĞDURUZ, BU İŞİ BIRAKACAĞIZ"

Yüksek elektrik faturası nedeniyle çiftçiliği bırakacaklarını dile getiren Recep Kosum, "Bana şu anda 70 bin TL'lik elektrik cezası geldi. Artık bu işi bırakacağım, ben de işçi olarak çalışacağım. Bölgenin hepsine ceza kesiyorlar. Burada 10-15 tane sondaj var. Önce 15 bin TL'lik fatura, sonra 70 bin TL'lik ceza geliyor. 'Gelin, size yüzde 64 indirim yapalım.' diyorlar. Kesinlikle bunu kabul etmiyoruz. 15-20 bin TL'lik soğan satmışım, 70 bin TL elektrik cezası gelmiş. Mağduruz, bu işi bırakacağız." ifadelerini kullandı.

"FATURAMIZIN ÜZERİNE EK TAAHHÜT GELİYOR"

Faturalarının üzerine ek taahhüt gelmesine anlam veremediklerini anlatan Serhat Ekiciler ise "Burada çiftçilik yapıyoruz. Yaptığımız bütün işler DEDAŞ'a gidiyor. İşimizin hiçbir faydasını görmüyoruz. Sabahtan akşama kadar güneşin altında çalışıyoruz. Bütün emeğimiz boşa gidiyor. DEDAŞ yüzünden artık ne yapacağımızı bilmiyoruz. DEDAŞ bize haksız yere elektrik cezası kesiyor. 20 bin TL'lik fatura geliyor ama 50-60 bin TL yazıyor. Elektrik faturasını çok fazla yazıyorlar. O yüzden biz de ne yapacağımızı bilmiyoruz. En son faturamız 50 bin TL geldi. Normal faturayı kaçak diye göstermişler. Elektriğimiz kaçak değildi. Saatimiz normal bir şekilde çalışıyordu. Normalde 20 bin TL falan geliyor ama onlar 50-55 bin TL yazıyor. Faturamızın üzerine zaten ek taahhüt geliyor. Gelenler onun ücretidir." şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz