Görüş Bildir

Cizreli hacı adaylarının kutsal toprak sevinci

Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan terör olayları bölge insanının hayatını her yönüyle etkilemeye devam ediyor.

Cizreli hacı adaylarının kutsal toprak sevinci

Şırnak'ın Cizre ilçesinden kutsal topraklara terör olayları nedeniyle zorluklarla ulaşan hacı adayları, buruk sevinç yaşıyor.

Hacca gidecek olmalarına rağmen sokağa çıkma yasakları nedeniyle Diyarbakır'a ulaşamayan Cizreli hacı adayları, Diyanet İşleri Başkanlığının yürüttüğü çalışmayla 10 günlük gecikmeyle bile olsa kutsal topraklara kavuştu.

- ''Gelemeyeceğimiz için çok korktuk''

Cizreli hacı adaylarından Asya Zenger, AA muhabirine, kutsal topraklara kavuşmanın mutluluğunu anlattı.

Hacca gelmek için 6 yıl önce kayıt yaptırdıklarını ve bu yıl kutsal topraklara gelme şansını yakaladıklarını anlatan Zenger, olaylar nedeniyle sokağa çıkamadıklarını ve bu nedenle zamanında Mekke'ye gelemediklerini ifade etti.

''Önce gelemeyeceğiz diye çok korktuk. Diyanet'in bizimle ilgilenmediğini düşündük'' diye yaşadıklarını özetleyen Zenger, ''Sokağa çıkma yasağı vardı. Bu nedenle hacca gideceğimiz zamanı kaçırmıştık. 'İsteseler polisle bizi aldırırlar' diye düşündük. Sonradan öğrendik ki bizim can güvenliğimiz için göndermemişler. Çok şükür geldik. Diyanet'e teşekkür ediyoruz'' ifadelerini kullandı.

- ''Çatışmayı tasvip etmiyoruz''

Kutsal topraklara 10 gün sonra kavuşma sevincini yaşayan bir başka Cizreli hacı adayı Yahya Güzel de Diyanet İşleri Başkanlığına teşekkür etti.

Kendilerinden kaynaklanmayan bir çatışma ortamının yaşandığını vurgulayan Güzel, ''Gelemeyeceğimiz için çok korktuk. Barış olmasını istiyoruz. Çatışmaları tasvip etmiyoruz. Diyanet devreye girdikten sonra gecikmeli de olsa geldik. Çok mutluyuz'' diye konuştu.

- ''Arkamdan kurşun sıktılar''

Sadun Karaduman da ''Beni paramparça etseler de hacca gideceğim' demiştim. Şimdi geldim'' dedi.

Hac için Cizre'den yola çıkacakları gün sokakta çatışma olduğunu anlatan Karaduman, ''Gideceğimiz gün gelmişti ama çatışma vardı, sokağa çıkma yasağı vardı. Her şeyi göz önüne aldım evden çıktım ve polise gittim. Bu esnada arkamdan iki kurşun atıldı. İsabet etmedi. Diyanet bizi sonradan getirdi. Yetkililere teşekkür ediyoruz'' şeklinde konuştu.

Cizre'de en yoğun çatışmaların yaşandığı Nur Mahallesi'nde ikamet ettiğini anlatan Hakim Karalp, Mekke'ye 10 gün geç de olsa ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

- Kafile Başkanı Akgül

Diyarbakır 4. Kafile Başkanı Rıdvan Akgül, kutsal yolculuğa 215 hacı adayıyla çıkmaları gerektiğini fakat Cizre'de yaşayan olaylar nedeniyle biri bebek 15 hacı adayından yoksun yolculuğa çıktıklarını anlattı.

Siirt'in Baykan ilçesinde vaiz olarak da görev yapan Akgül, 5 Eylül'de Diyarbakır'dan yola çıktıklarını hatırlatarak, ''Cizre'deki olaylar nedeniyle 15 arkadaşımız bizimle gelememişti. Bu bizi çok üzüyordu. Diyanet İşleri Başkanlığı özel bir çabayla bu hacılarımızı bize kavuşturdular. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz'' sözlerini sarf etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi