Çocuğuna doktorun adını koydu

Böbrek nakli sonrası hamile kalan ve D.Ü. Hastanelerinde Organ Nakli Merkezi tarafından hamilelik süresi boyunca düzenli olarak kontrol ve takip edilen M.K. dünyaya getirdiği erkek bebeğe, doktorunun adını verdi.

Çocuğuna doktorun adını koydu

Diyarbakır’da amcasının verdiği böbrekle hayata tutunan genç kadın, evlendikten 2 yıl sonra dünyaya getirdiği erkek çocuğuna kendisini tedavi eden doktorun ismini koydu.

Mücizeleri içeren M.K ile ilgili olarak dün Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde basın açıklaması yapıldı. Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Kırbaş; “ Bu gün mutlu bir haberi paylaşmak için buradayız. M.K adındaki hastamız hastanemize geldiğinde durumu kötüydü, hayatı tehlikesi vardı. 4 yıl önce Organ Nakli Merkezimizde amcası tarafından verilen böbrekle böbrek nakli olmuştu. Böbrek naklinden sonra evlendi ve şimdide çocuk sahibi oldu. Bunun için çok mutluyuz. Ekibimize ve Ali Kemal hocamıza çok teşekkür ederim. “ dedi.

D.Ü. Hastaneleri Organ Nakli Merkezi Sorumlusu , Nefroloji Uzmanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu, Böbrek Nakli’nin son dönem böbrek yetmezliğinde seçkin bir tedavi olduğunu belirterek; “ Bugün ekibimiz tarafından böbrek nakli yapılmış bir hastamızın bir erkek çocuğunu dünyaya getirdiğinin mutluluğunu paylaşmak için buradayız. . Ekibimize ve üniversitemize bu olanağı sağladıkları için teşekkür ederim. Doğan çocuğa benim adımı vermeleri de ayrı bir incelik ve mutluluk kaynağıdır. “ şeklinde duygularını dile getirdi.

Böbrek nakli gebeliğe engel değil

Böbrek nakli olmuş kadın hastaların nakil sonrası çocuk sahibi olma durumunun söz konusu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. A.Kemal Kadiroğlu; “ Bu hastalarımız nakilden en az iki yıl sonra takip edilen tetkiklerinde anormal bir durum saptanmazsa böbrek nakli olmuş hastanın gebe kalmasına izin verilir. Gebelik süresince hasta hem nefroloji hem de kadın doğum uzmanı tarafından takip edilir. Bu hastalarımızda gelişen gebelik durumu ve gebelik süresince karşılaşılacak problemler, sağlıklı kadınların gebelik süresince karşılaşacağı problemlerle benzerdir. Onunla beraber daha yakın takip edilmeleri gerekir.” dedi.

Prof. Dr. Kadiroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü; “ Böbrek nakli olmuş kadınlarda da, sağlıklı kadınlarda olduğu gibi doğum normal yol ile olabileceği gibi endikasyonuna göre sezaryenle da olabilir. Dört (4) yıllık böbrek transplantasyonu olan M.K. hastamızda gebelik süresince gebelik ile ilgili önemli bir problem yaşanmadan sezaryenle sağlıklı bir erkek çocuğu dünyaya getirdi. Dolayısıyla böbrek nakli olmak gebe kalmaya engel bir durum değildir. Kadın hastalarımız açısından şartlar uygun olduğunda gebe kalıp anne olma duygusunu tekrar yaşayabilirler “

Çocuğuna doktorun adını verdi

15 yaşında Dicle Üniversitesi Hastanesine geldikten sonra böbrek hastası olduğunu öğrendiğini belirterek M.K; “ Doktorlarım böbrek nakli olmam gerektiğini söylediler. Babamınki bana uyum sağlamadığını öğrenince amcam N. A. Bana böbreğini verdi. Sağlığıma kavuştum. Onun ellerinden öperim. Annelik dünyanın en muhteşem duygusu dur. Bana bu duyguyu yaşatan Gerek böbrek nakli süresince ve gerekse hamileliğim süresince bana çok yardım ve destekleri olan organ nakli ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğindeki hoca ve hemşirelere çok teşekkür ederim. Bana ikinci hayatı da veren Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu’nun adını çocuğuma verdim. Çok mutluyum. Kendisine teşekkür ederim. “ diyerek duygularını ifade etti.

Baba Ü.K. de “Eşime amcası böbreğini verdi. Ona çok teşekkür ederim. Gerek tedavi gördüğümüz süre içerisinde ve gerekse nakil sonrası dönemlerde gösterdikleri ilgi alaka ve yardımlarından dolayı Dicle Üniversitesi Hastaneleri Organ Nakli Merkezi ve Doğum Kliniği doktor ve personellerine teşekkür ederim. “ dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz