Cuma hutbesinde hac ibadetine dikkat çekildi

Türkiye genelindeki camilerde Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan “Bir mukaddes yolculuk: Hac” konulu cuma hutbesi okundu.

Cuma hutbesinde hac ibadetine dikkat çekildi

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan bu haftaki Cuma hutbesinde, mukaddes bir yolculuk olan hac ibadeti işlendi.

“Bir mukaddes yolculuk: Hac” başlıklı hutbede, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in “Allah tarafından kabul edilmiş haccın karşılığı ancak cennettir.” hadisi hatırlatıldı.

Mardin'in Merkez Artuklu ilçesindeki Şakir Nuhoğlu Camisi’nde cuma hutbesini okuyan İmam Abdullatif Bilgin, hacca niyet edip yola düşen Müslüman’ın bedeniyle ihrama, ruhuyla takva elbisesine büründüğünü söyledi.

HAC İBADETİ

Bilgin, “Hac, Peygamber Efendimizin ifadesiyle, İslam binasının üzerine oturduğu beş temel esastan biridir. Hac, Rabbimizin rızasını kazanmak için Kâbe’yi tavaf etmek, Arafat’ta vakfeye durmaktır. Mübarek bir yolculukla dünyanın dört bir yanından Mekke’ye gelen müminlerin, uzaklarda iken günde beş vakit yöneldikleri Kâbe’nin gölgesinde buluşmalarıdır.” dedi.

Hacın mümin için bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Bilgin, şunları söyledi:

“Hacılar Hz. İbrahim’in vefasını, Hz. İsmail’in teslimiyetini, Hz. Hacer’in tevekkülünü kuşanır. Onlar gibi Hak yoluna canını kurban etmeye adanır. Peygamberimizin ayak izlerinin olduğu yerlerde dolaşan her hacı, sabrı, şükrü, dirilişi ve huzuru bir arada yaşar. Bu kutsal yolculuk için heybesini takva azığıyla dolduran mümin, azığını tüketmemek adına her türlü kötü söz ve olumsuz davranıştan uzak durmalıdır. Hac ibadetini yaparken hiçbir canlıyı incitmemeli ve tabiata asla zarar vermemelidir. O güne kadar yaptığı hataları ve işlediği günahları arkasında bırakarak mübarek beldelerden ayrılan hacı, kalan hayatında bir daha bu yanlışlara dönmemelidir. Bu vesile ile cemaatimizden hacca gidecek olan bütün kardeşlerimizin haclarının mebrur olmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.”

Hutbeden sonra kısmetse kendisinin de hacca gideceğini dile getiren İmam Abdullatif Bilgin, cami cemaatinden helallik istedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz