Görüş Bildir

Darp edildiğini iddia etti

Diyarbakır’da hakkında şikayet olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Kadri Çelik isimli şahıs ifade vermek üzere götürüldüğü karakolda polisler tarafından darp edildiğini iddia etti.

Darp edildiğini iddia etti

Diyarbakır’da hakkında şikayet olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Kadri Çelik isimli şahıs ifade vermek üzere götürüldüğü karakolda polisler tarafından darp edildiğini iddia etti.

Yenişehir İlçesi Aziziye Mahallesi’nde oturan Kadri Çelik, 30 Mayıs gecesi evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alındı. Toplu Konut Polis Karakolu’na götürülen Çelik, daha karakola götürülmeden polisler tarafından dövülmeye başlandığını iddia etti. Çelik, kötü muamelenin karakolda da devam ettiğini öne sürdü.

‘KİMLİK SORDUM, KAPIYI ZORLA AÇTILAR’

Darp edilmesi sonucu elbiselerinin kanlar içerisinde kaldığını söyleyen Çelik, İHD Diyarbakır Şubesi’ne başvurarak hukuki yardım talebinde bulundu. Yaptığı başvuruda başına gelenleri anlatan Çelik, çalıştığı kıraathaneden gece eve gittikten sonra gece yarısı saat 02.00 sıralarında kapının çaldığını belirterek, “Kızım kapı çalıyor diye beni uyandırdı. Kapıda polislerin olduğun görünce parmaklıklardan niçin geldiklerini sordum. Hakkımda şikayet olduğunu söylediler. Kimlik sorduğum için hakaret edip kapıyı zorlamaya başladılar ve kapıyı zorla açtılar” dedi.

‘BOŞ ARAZİDE DÖVMEYE BAŞLADILAR’

Ellerini kelepçeledikten sonra sivil araca bindirip Toplu Konut’taki polis merkezine götürüldüğünü aktaran Çelik, şunları söyledi: “Karakolda 10 dakika kaldıktan sonra yeni yapılan Araştırma Hastanesi’ne götürüldüm. Elazığ yolu üzerinde Şilbê Köyü yoluna yakın bir yerde boş arazide araç durdu. Beni araçtan indirdiler. Benimle birlikte üç polis vardı. Onlardan ikisi tekme tokat bana vurmaya başladılar. Bağırışlarımı duyan orada oturan insanlar yardıma gelerek, polisleri durdurmaya çalıştılar ancak engel olamadılar. Polisler beni tekrar arabaya bindirip yine aynı karakola götürdüler.”

 

‘AMİR BANA DEĞİL ONLARA İNANDI’

Karakolda polis amirinin yanına gelmesinden sonra kendisini döven polisleri şikayet ettiğini ifade eden Çelik, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Polis amirine yaşadıklarımı anlattım. Ancak diğer polisler benim doğru söylemediğimi, kendimi yere attığımı söylediler. Ben de ellerimin kelepçeli olduğunu, söyledikleri şeyi yapmamın imkansız olduğunu söyledim. Ayrıca vücudumun her tarafında darp izi olduğunu, burnum, gözüm ve başımın yara bere içinde olduğunu, kendimi nasıl bu hale getirebileceğimi söyledim. Beni darp edenlerden biri gelip beni bir odaya aldı. Kelepçemi açarak karşıma oturdu ve konuşalım dedi. Ancak beni tekrar dövmeye başladı. Ben yapılan işkence sonucu bayılmışım. Kendime geldiğimde ellerim kelepçeliydi. Kendime geldiğimi gören polisler yüzüme biber gazı sıktılar. Hareket edecek durumda olmamama rağmen yüzüme biber gazı sıkılmıştı. Polislerin amiri gelip onlara kızınca durdular.”

‘DOKTORLAR RAPOR VERMEDİ’

Ailesinin karakola geldiğinde bağırış ve yardım çığlıklarını duyduklarında 155 polis imdadı ve 112 acil servisi aradıklarını anlatan Çelik, doktorların rapor vermekten çekindiğini iddia etti.

 

BİLİCİ: İŞKENCE VAKALARINDA ARTIŞ VAR

Çelik’in başvurduğu İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, işkence görenlerin sayısında ciddi bir artışın olduğunu belirterek, “2011 yılında 1,555 kişi çeşitli şekillerde işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. Maalesef bu giderek artıyor” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi