Görüş Bildir

Dekara 40 lira ceza

Çevre ve insan sağlığı açısından tehdit oluşturan "anız yangınına" karşı Diyarbakır Valiliği çiftçileri uyardı. Anız yangını çıkaran çiftçilere dekar başı 40 lira para cezasının kesiliceği ifade edildi.

Dekara 40 lira ceza

Son günlerde yoğun bir şekilde yaşanan çevre ve insan sağlığını da olumsuz yönde etkileyen anız yangınlarına karşı Diyarbakır Valiliği ceza uygulaması başlatırken, çiftçileri de uyardı. Valilik yasağa uymayan çiftçilere dekar başı 40 lira civarında para cezası uygulanacağını duyurdu.

İl Valiliği yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi; Bilindiği üzere tarımsal faaliyetler sonrasında arazi üzerinde kalan bitkisel canlı örtüsünün yakılarak yok edilmesi olan anız yakma fiili, vatandaşlarımızca hasat mevsiminin başlaması ile ikinci ürün ekimi dönemlerinde toprağı daha kolay işlemek, böcek ve diğer zararlıları yok etme amacıyla geleceği düşünmeden ve bilimsel düşünceden uzak bir şekilde gerçekleştirilmektedir."

MODERN TARIMA AYKIRI

"Modern tarım tekniklerinde anız yakma uygulaması kesinlikle bulunmadığı gibi anız yakma sonrasında yaşanan toprak ve su kaybının; araziye, doğaya ve insan sağlığına olumsuz etkilerde bulunduğu defalarca gösterilmiştir." ifadelerine yer verilen açıklamada şöyle denildi.

"Anız yakılması sonucunda oluşan duman, karayollarında görüşü engelleyerek kazalara sebebiyet verdiği gibi astım, bronşit ve KOAH gibi solunum sorunlarına sahip insanlarımızın da ciddi şekilde etkilenmesine neden olmaktadır. Meskun mahallerde veya buna yakın yerlerde yakılan anız hava şartlarının etkisi ile bağ, bahçe ve yerleşim birimlerinde yangına sebep olarak maddi zarara ve hayati tehlikeye neden olmaktadır.

DEKAR BAŞINA 40 LİRA

17/03/2016 tarih ve 73 sayılı Diyarbakır Valiliği Mahalli Çevre Kurulu kararı gereğince İlimiz sınırları içerisinde anız yakılması yasaklanmış olup yasağa uymayanlar hakkında dekar başına 40,87 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ise cezalar beş kat arttırılacaktır. Mağduriyet yaşanmaması için konuya gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususu vatandaşlarımızın bilgisine rica olunur."

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi