Demirtaş'ın ilk kez duruşma salonunda olacak

DİYARBAKIR Cumhuriyet Başbascılığı'nın yürütktüğü soruşturma kapsamında 4 Kasım 2016 tarihinden bu yana Edirne Cezaevinde tutuklu bulunan ve bugüne kadar duruşmalara SEGBİS sistemi üzerinden katılan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yarın Ankara'da görülecek bir davasına katılma istemi kabul edildi. Demirtaş, duruşmaya ilk kez fiziki olarak katılacak.

Demirtaş'ın ilk kez duruşma salonunda olacak

Diyarbakır'daki evinde 4 Kasım 2016 tarihinde gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak Edirne Cezaevi'ne konulan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demertaş'ın bugünü kadar hakkında Türkiye'nin değişik yerlerinde açılan davalara Edirne Cezaevinden SEGBİS sistemi ile katıldı.

Bir süre önce duruşmalara SEGBİS üzerinden katılmama kararı alan ve duruşmalara fiziki olarak katılmak istediğini söyleyen Demirtaş'ın istemi, Ankara 35'inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, Edirne Cezaevi'nin güvenliğini sağlayan kolluk kuvvetleri tarafından da kararın yerine getirileceğinin mahkemeye ve Demirtaş'a bildirildiği belirtildi. HDP Genel merkezinden yapılan yazılı açıklamada, "Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş, yarın (7 Temmuz Cuma) saat 10.00'da Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek duruşmaya bizzat katılacaktır" denildi.

İLK KEZ DURUŞMA SALONUNDA OLACAK

Mahkemenin kararı ve kararın cezaevi yönetimi tarafından olumlu karşılanması ile ilk kez HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın yargılandığı bir duruşmada hazır olacak. Ankara 35'inci Asliye Ceza Mahkemesinde Demirtaş, Almanya'nın Düsseldorf kentinde düzenlenen bir festivalde yaptığı konuşmada, "TC Hükümeti'ni, yargı organlarını, askeri ve Emniyet teşkilatlarını alenen aşağılama' suçundan yargılanıyor. Bugün, 3'üncü duruşması görülecek davanın ilk duruşmasına Demirtaş SEGBİS ile katılmıştı.

DEMİRTAŞ KASIM AYINDA DİYARBAKIR'A GETİRİLECEK

Demirtaş'ın 9 Eylül 2015 tarihinde Diyarbakır'da yaptığı konuşmada 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' ettiği iddiasıyla 1 yıldan 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın duruşmasına devam edildi. Edirne F tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Demirtaş, Diyarbakır 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, SEGBİS sistemi ile savunma yapmak istemediği için katılmadı. Bunun üzerine duruşma salonundan, Edirne F tipi Kapalı Cezaevi ile SEGBİS bağlantısı kuruldu. Bağlantının kurulması ardından SEGBİS odasında bulunan İnfaz Koruma Memuru, Demirtaş'ın bu şekilde duruşmaya çıkmak istemediğini söyledi. Daha sonra söz alan Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Karaman ve Aygül Demirtaş Gökalp, SEGBİS'in yüz yüze yargılama kuralına aykırı olduğunu, bu konuda AİHM, Yargıtay ve Bölge Adliye Mahkemesi kararları olduğunu söyledi. Sanığın istemesi durumunda SEGBİS ile ifadesinin alınabilmesinin mümkün olduğunu belirten avukatlar, Demirtaş'ın duruşma salonuna getirilerek ifadesinin alınmasını istedi.

KASIM AYINDA DİYARBAKIR'A GETİRİLECEK

Ara kararlarına açıklayan mahkeme, Selahattin Demirtaş'ın SEGBİS aracalığıyla duruşmaya katılmak istemediğini, duruşmada bizzat bulunarak savunma yapmak istediğini, daha önce savunmasının alınmamış olduğu dikkate alınarak, yargılamanın sürüncemede kalmaması için bir sonraki celse duruşma salonunda hazır edilmesi için gerekli işlemlerin yapılmasına karar verdi. Demirtaş'ın bizzat katılarak savunma yapacağı duruşma 21 Kasım'a ertelendi.

Kaynak: Diyarbakır Söz