Devedikeni kuşlara yaşam kaynağı oldu

TÜRKİYE'yi etkisi altına alan kar yağışları Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaban hayatını da olumsuz etkilemeye başladı.

Devedikeni kuşlara yaşam kaynağı oldu

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki bir çok yerde etkili olan yoğun kar yağışları, insanların yanı sıra yaban hayatı da olumsuz yönden etkilemeye başladı. Kar yağışının tabiat örtüsünü kapattığı Diyarbakır'ın Dicle Vadisi'nde yiyecek birşey bulamayan kanatlı hayvanlar beslenme zorluğu yaşamaya başladı. Tabit örtüsü üzerinde diz boyu kar olan Dicle Vadisi'nde sıklıkla rastlanan devedikeni bitkisi, aç kalan kanatlı hayvanlara yaşam kaynağı oldu.

DEVEDİKENİ YAŞAM KAYANĞI OLDU

Boyu 2 metreye ulaşan ve kar yağışından etkilenmeyen devedikeni bitkisi  yüzlerce Saka, Florya ve İspinoz kuşuna beslenme kaynağı oldu. Dicle Vadisi'nde yaşayan kuş türleri, boyunun uzun olması nedeniyle karın altında kalmayan devedikenlerinin üstüne konarak, çekirdekleri ile beslenmeye çalıştı. Devedikeninin çekirdeklerini büyük bir ustalıkla ayıklayan ve bitki artığını atan kuşların yoğun tipi altındaki beslenme çabası doğa fotoğrafçılarının da ilgi odağı oldu. Tipi altında Dicle Vadisi'nde beslenen kuşların deve dikenlerinin çekirdekleri ile beslenmesi objektilere böyle yansıdı…

Kaynak: Diyarbakır Söz