Dicle ve Lice'de tarihi operasyon

Lice'de Uzman çavuşu şehit eden 5 PKK'lı etkisiz hale getirilirken, Dicle'de PKK'nın barınma merkezleri ve silah cephaneliği çökertildi.

Dicle ve Lice'de tarihi operasyon

Kocaköy İlçesi Gözebaşı Köyü kırsal kesiminde 26 Eylül günü çıkan çatışmada Jandarma Uzman Çavuş Hatip Çağlar'ı şehit eden PKK'lı 5 terörist, Lice İlçesi Baharlar Köyü Gönen Mezrası kırsalına düzenlenen hava operasyonunda ölü ele geçirildi. Dicle İlçesi'nin kuzeyindeki dağlık kırsal alanda ise 27 Eylül çarşamba günü başlatılan operasyon, önceki akşam saat 23.00'da sona erdi. Operasyon kapsamında PKK'lı teröristlerin kullandığı tespit edilen 4 mağara, 3 barınma alanında, çok sayıda silah, patlayıcı, mermi ve roketatar bulundu.

ÇAĞLARI ŞEHİT

EDEN VURULDU

Kocaköy İlçesi'ne bağlı Gözebaşı Köyü kırsalında savaş uçaklarıyla düzenlenen hava operasyonunda 5 teröristin öldürülmesiyle ilgili Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, şöyle denildi:

ÇAĞLAR'I ŞEHİT EDENLER

"Diyarbakır İli Kocaköy İlçesi Gözebaşı Köyü mülki sınırları içerisinde teröristlerle sağlanan silahlı çatışma neticesinde, 26 Eylül 2017 Salı günü Jandarma Uzman Çavuş Hatip Çağlar’ın şehit edilmesi ve 2 personelin hafif şekilde yaralanması olayı ile ilgili olarak gerçekleştirilen istihbari çalışmalar neticesinde, Diyarbakır ili Lice İlçesi Baharlar Köyü Gönen  Mezrası’nın 620 metre güneydoğusunda bir grup teröristin bulunduğu yönünde tespitte bulunulmuştur. Anılan terörist grubun etkisiz hale getirilebilmesi maksadıyla, 29 Eylül 2017 Cuma günü saat 19.10’dan itibaren Hava Kuvvetleri Komutanlığı uçaklarıyla destekli olarak icrasına başlanılan operasyon neticesinde; 5 terörist, 1 M-16 piyade tüfeği, 3 AK-47 Kalaşnikof piyade tüfeği, 3 el bombası, 3 M-16 piyade tüfeği şarjörü, 8 Kalaşnikof piyade tüfeği şarjörü, 2 Yeasu marka büyük boy araç telsizi, 1 Yeasu marka el telsizi, 5 sırt çantası, 5 uyku tulumu, çok sayıda örgütsel doküman ve yaşam malzemesi ile birlikte ölü olarak etkisiz hale getirilmiştir. Bölgemizde yaşayan vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğinin sağlanması ve teröristle mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara artan bir azim ve kararlılıkla devam edilmektedir."

DİCLE'DE BÜYÜK DARBE

Dicle İlçesi'nin kuzey kesimindeki dağlık ve kırsal alanda silahlı faaliyet yürüten terör örgütü mensupları ve yöneticilerini etkisiz hale getirmek, barınma alanlarını kullanılmaz hale getirmek amacıyla 27 Eylül'de başlatılan operasyon sona erdi. Dün saat 23.00'te sona eren 'Bayrak-61 Şehit Jandarma Teğmen Recep Erdoğan-2 Operasyonu' ile ilgili Diyarbakır Valiliği tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada, şöyle denildi:

DİCLE KIRSALINDAKİ MAĞARALAR

"Adli makamlardan alınan arama kararlarına istinaden bölücü terör örgütü işbirlikçisi olduğu iddiasıyla 4 şüpheli gözaltına alınmış, ilgili makamlardan alınan izin ve onayı sonrasında, bölgede yaşayan vatandaşların günlük faaliyetlerini aksatmayacak şekilde 8 ayrı karayolu güzergahı üzerinde hendek açılmasını müteakip, Dicle Görese Dağı bölgesine araçlı olarak intikal edilmesine engel olunmuştur.

SİLAH VE CEPHANELİK DOLU

Diyarbakır ili Dicle ilçesi Kırkpınar, Taşağıl ve Kurşunlu Köyleri ile Teke mezrası mülki sınırları içerisinde gerçekleştirilen temas aramaları neticesinde, bölücü terör örgütü mensuplarına ait 4 adet doğal mağara ve 3 adet geçici barınma alanı tespit edilmeyi müteakip kullanılamaz hale getirilmiş, 3 adet jelikan bidon içerisinde; 1 adet  AK-47 Kalaşnikof Piyade tüfeği 2 adet av tüfeği, 4 adet el bombası, 6 adet anti tank RPG-7 mühimmatı ve sevk fişeği, 400 adet 5.56 mm çapında M-16 P.Tf mühimmatı, 220 adet 7.62 mm çapında  AK-47 P.Tf.  mühimmatı, 2  adet M-16 P.Tf. şarjörü, 7 adet Kaleşnikof  P.Tf. şarjörü, 8 adet elektrikli fünye, 50 gr TNT olduğu değerlendirilen toz madde, 3 adet boş piknik tüpü, 1 adet  kütüklük, 2 adet el dürbünü, bin 500 metre elektrik kablosu, 1 adet  şemsiye, 1 takım terörist kıyafeti, 1 adet kulaklık, 2 adet sırt çantası, 1 adet el çantası, 1 adet palaska, 1 adet haki renkli kazak, 2 adet gömlek, 3 çift  mekap ayakkabı, 2 çift spor ayakkabı, 1 adet puşi, 4 adet silikon çubuk, 3 adet koli bandı, 10 adet duracell pil, 1 adet 4'lü pil bloğu, 1 litre  mazot, 2 adet bayan pantolonu, 6 adet bayan iç çamaşırı, 10 adet enjektör iğne, 1 adet serum ile makyaj malzemeleri ve çok miktarda yaşam malzemesi ele geçirilmiştir. Dicle Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı gereğince, delil niteliğine haiz olan silah, mühimmat ve malzemeler muhafaza altına alınmış, patlayıcı maddeler, emniyetli bir bölgede, yiyecek maddesi ile giyecek türü malzemeler ise operasyon birliklerince yerinde imha edilmiştir."

Valilik açıklamasında, bölgede yaşayan halkın huzur ve güvenliğinin sağlanması ve teröristle mücadele kapsamında operasyonlara artan bir azim ve kararlılıkla devam edildiği belirtildi.

LİCE'NİN ÜST BÖLGESİ

Buarada, Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde dünkü "yurt içi olaylar"a ilişkin bilgi verildi.

Buna göre, Lice'de, üs bölgelerine silahlı saldırı hazırlığında olduğu keşif ve gözetleme vasıtalarıyla tespit edilen bölücü terör örgütü mensuplarına ait silah mevzisi, mağara ve sığınaklar hava harekatıyla kullanılamaz hale getirildi.

Hakkari'de güvenlik güçlerince düzenlenen arazi aramasında tespit edilen sığınakta, 620 kilogram gıda maddesi ve çok miktarda muhtelif gereç ele geçirildi. Bölücü terör örgütü iş birlikçisi bir kişinin gözaltına alındığı operasyonda, bombalı saldırıda kullanılmak için hazırlanan ikiz plakalı bir araç kontrollü infilak ettirildi.

Şırnak'ta gerçekleştirilen arazi arama ve tarama faaliyetinde, 100 kilogram patlayıcı madde kullanılarak hazırlanan uzaktan komutalı el yapımı patlayıcı imha edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz