Görüş Bildir

"Diriliş Ertuğrul"daki yaşam Ulupamir'de

Erciş ilçesine bağlı Ulupamir köyünde yaşayan Kırgız Türkleri, "Diriliş Ertuğrul" dizisinde de bulunan geleneksel aksesuarları hala günlük yaşantılarında kullanıyor.

Zorlu doğa koşulları ve baş gösteren hastalık nedeniyle 1980'li yıllarda Afganistan'ın Pamir Yaylası'ndan Türkiye'ye göç eden Kırgız Türkleri, Erciş ilçesine 30 kilometre uzaklıktaki Altındere mevkisinde oluşturulan "Ulupamir" köyünde hayatlarını sürdürüyor.

Köydeki Kırgızlar, köy meydanında kurdukları oba ve evlerinde eksik etmedikleri, kılıç, yay, ok gibi aletlerle geleneklerine sahip çıkıyor. Kırgızlar, farklı yaşam tarzlarıyla dikkati çekiyor.

Kırgız Türkleri'nden Kenan Aytaç, "Diriliş Ertuğrul" dizisinden sonra Kırgız ürünlerine ilginin arttığını söyledi.

Köy halkının kültürlerini canlı tuttuğunu ifade eden Aytaç, son zamanlarda televizyonlarda yayınlanan birçok dizi için aksesuarların köylerinden temin edildiğini anlattı. Aytaç, Kırgız kültürünün dizilere birebir aktarıldığını ifade ederek, "Dizideki otağ çadırları dahil süs eşyalarının hemen hepsi buradan gitti"

- "Öz tarihimize özenelim"

Kültürün yaşatılmasında gençlerin öneminin büyük olduğuna değinen Aytaç, şöyle dedi:

"Yabancı dizilere özeneceğinize atalarımıza, kültürümüze, öz tarihimize özenelim. Atatürk'ümüze, Fatih Sultan Mehmet'e, Dede Korkut'a özenelim. Atalarımızdan tarihimizden faydalanalım. Tarihimizi, özümüzü bildiğimiz sürece 'biz' oluruz. Kültürümüzden, örf adetlerimizden, tarihimizden koparsak yolumuz o zaman bitmiştir. Bunu bitmemek için değerlerimize sahip çıkalım."

Geleneklerinin yaşatılmasında dizilerin öneminin büyük olduğunu ifade eden köylülerden Zeynep Güçlü de kültürlerinin dizilere konu olunmasının mutluluk verdiğini anlattı.

Güçlü, "Yaşadıklarımız filme konu oluyor. Bizde otağın ortasında ateş yakılıyordu. Üzerinde bir demir vardı orada yemekler pişiyordu. Kenarında da ev halkı otururken kadınlar el işlerini yapıyordu." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi