Görüş Bildir

Diyarbakır'da sıcaklık tavan yapacak

Türkiye, cuma gününden itibaren Kuzey Afrika üzerinden gelecek yeni sıcak hava dalgasının etkisine girecek. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hava sıcaklığı 40 dereceyi aştı, bazı noktalarda 45 dereceye ulaştı.

Diyarbakır'da sıcaklık tavan yapacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan hava tahmin raporuna göre, Kuzey Afrika üzerinden yeni bir sıcak hava dalgası bekleniyor. Cuma gününden itibaren yurdumuzun mevcut sıcak havaya ilaveten Kuzey Afrika üzerinden gelecek olan yeni bir sıcak hava dalgasının etkisine gireceği önümüzdeki hafta başında ise mevsim normallerine düşeceği tahmin ediliyor. =

Sıcak hava dalgısı nedeniyle, yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanların dikkat etmesi gerektiği uyarısı da yapıldı. Sıcak hava dalgası ile birlikte halen normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının ülkemizin genelinde hissedilir derecede artacağı ve mevsim normallerinin 6 - 10 derece üzerinde gerçekleşeceği ve bazı il ve ilçelerimizde uzun yıllar en yüksek sıcaklık değerlerine ulaşılabileceği bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan hava tahmin raporu şu şekilde: "Ramazan ayı boyunca ülkemiz genelinde mevsim normalleri civarında ve zaman zaman normallerinin altında seyreden hava sıcaklıkları Ramazan ayının son günleri artmaya başlamış Bayram'da ise hava sıcaklığı ülke genelinde artmaya devam ederek mevsim normallerinin 3 - 6 derece üzerinde seyretmiş ve sıcak hava halen etkili olmaya devam etmektedir.

CUMA GÜNÜNDEN İTİBAREN KUZEY AFRİKA ÜZERİNDEN YENİ BİR SICAK HAVA DALGASI

Yapılan son analiz ve tahminlere göre 30 Haziran Cuma gününden itibaren yurdumuzun mevcut sıcak havaya ilaveten Kuzey Afrika üzerinden gelecek olan yeni bir sıcak hava dalgasının etkisine gireceği tahmin ediliyor. Bu sıcak hava dalgası ile birlikte halen normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının ülkemizin genelinde hissedilir derecede artacağı ve mevsim normallerinin 6 - 10 derece üzerinde gerçekleşeceği ve bazı il ve ilçelerimizde uzun yıllar en yüksek sıcaklık değerlerine ulaşılabileceği beklenmektedir.

BAZI İL MERKEZLERİMİZDE GERÇEKLEŞMESİ BEKLENEN EN YÜKSEK HAVA SICAKLIKLARI

Bu hafta sonu bazı il merkezlerimizde gerçekleşmesi beklenen en yüksek hava sıcaklıklarının Ankara, Bursa ve Malatya'da 40' İstanbul'da 37, İzmir ve Adana’da 41, Samsun, Trabzon ve Erzurum'da 32, Balıkesir, Edirne ve Antalya'da 42, Diyarbakır'da 43, Manisa'da 44, Şanlıurfa ve Aydın'da 45 derece olması beklenmektedir.

SICAK HAVA DALGASININ ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA BAŞINDA MEVSİM NORMALLERİNE DÜŞECEK

Sıcak hava dalgasının önümüzdeki hafta başında pazartesi günü batı bölgelerimizde, Salı günü iç ve hafta ortasında Çarşamba günü ise Doğu bölgelerimizde etkisini kaybedeceği ve hava sıcaklıklarının azalarak mevsim normalleri civarına düşeceği tahmin edilmektedir.

YAŞLILAR, ÇOCUKLAR VE KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT

Aşırı yüksek sıcaklıkların meydana getireceği olumsuzluklara karşı başta yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar olmak üzere vatandaşlarımızın güneş ışınlarının dik geldiği 10-16 saatleri arası güneş ışınlarına direk maruz kalmamaları hususunda dikkatli olmaları ve sıcaktan korunmak için gerekli önlemleri almaları büyük önem taşımaktadır."

GÜNEYDOĞU KAVRULAN BÖLGELER ARASINDA

  

Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, bölge genelinde geçen haftaya kadar 40 derecenin altında seyreden sıcaklık, pazar gününden itibaren sıcak hava dalgasının etkisi altında kalması sonucu 6-7 derece yükselme oldu.

Sıcaklık, Diyarbakır ve Siirt'te 41, Şanlıurfa ve Batman'da 42, Mardin'de 39 dereceye ulaşırken, Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde 45 derece olarak ölçüldü.

Sıcaklığın Şanlıurfa'da 43, Diyarbakır'da 41, Batman'da 42, Mardin'de 39, Siirt'te 41 derece olması beklenirken, yüksek sıcaklıklardan dolayı vatandaşların yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli olmaları istendi.

 SUR DİPLERİNDEKİ GÖLGELİKLERE SIĞINDILAR

Sıcak hava dalgasının etkisi altına aldığı Diyarbakır'da termometreler dün 41 dereceyi gösterirken, bunaltıcı sıcakların etkili olduğu saatlerde vatandaşların fazla dışarı çıkmadığı gözlendi. Dışarıda bulunan vatandaşların bir kısmı tarihi Diyarbakır Surlarının gölgesine çekildi. Yetişkinler, sıcaktan korunmak için surların gölgesine ya da serin yerlere bulunurken, çocukler ise süs havuzlarına girerek serinlemeye çalıştı. Uzmanlar, hafta sonuna kadar sürecek olan ve etkisini artıracak olan bunaltıcı sıcaklar konusunda vatandaşları uyarırken, güneş ışınlarının etkili olduğu öğlen saatlerinde gerekmedikçe dışarı çıkılmamasını istedi.

SULAMA KANALLARINDA SERİNLEDİLER

Kırsal alanlarda yaşayan çocuklar ise boğulma tehlikesini göz ardı ederek serinlemek için, Dicle Nehri ve sulama kanallarını tercih ediyor. Yapılan uyarı ve alınan önlemlere rağmen bağlantı köprülerinin korkuluklarını aşan çok sayıda çocuk, buradan atlayarak kanalda yüzüyor. Serinlemek için günlerinin büyük bir kısmını burada geçirdiklerini ifade eden çocuklar, bu tehlikeli yöntemi tercih etmemeleri için ise mahallelerine havuz yapılmasını istiyor.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi