Diyarbakır’ı resimleriyle anlatıyor

Ressam Melik Bedirhanoğlu, adı karmaşa ile anılan kentin tarihi dokusunu, kültürel ve sosyal yapısını anlatmak için 16 yıldır mücadele ediyor. Kenti, resimleriyle anlatan Bedirhanoğlu, çizdiği resimleri özel sanat galerisinde sergiliyor.

Diyarbakır’ı resimleriyle anlatıyor

Diyarbakır’da, 2001 yılında resimle uğraşanlara destek olmak ve onların eserlerini bir çatı altında toplamak için açtığı kentin ilk özel sanat galerisinin sahibi Ressam Melik Bedirhanoğlu, kenti tanıtmak için 16 yıldır mücadele ediyor. Kent ile özdeşleşmiş tarihi yapıları, kültürel ve sosyal dokusunu yansıtan öğeleri kendisini anlatım biçimiyle resmeden Bedirhanoğlu, geçen süre içerisinde kentin ilk müzayedesinin yapılmasına, ulusal ve yerel sergiler açarak kentin tanıtılmasına katkı sağladı.

“Tarihi ve kültürel potansiyeli yüksek bir şehir”

Dicle Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünü 1998 yılında bitirdiğini belirten Bedirhanoğlu, “2001 yılında da o zamanki adıyla Antik Sanat Galerisi olan ilk özel sanat galerisini açtık. Amaç burada Diyarbakır’daki yerel sanatçılara bir ev sahipliği yapmak. Onların çalışmalarını sergilemeleri konusunda yardımcı olmaya çalıştık. Diyarbakır’da doğup, büyüdük. Şehrimizi seviyoruz. Diyarbakır tarihi ve kültürel potansiyeli çok yüksek bir şehir. Yağlı boya tarzıyla o kültürel ve sosyal yapıyı tuvale aktarabilmek temel hedefimiz. Diyarbakır her ne kadar kültürel mirası üst sevide olsa dahi günümüzde bunun eksikliğini hissediyoruz. Maalesef Diyarbakır çok fazla kültürel yapıdan ziyade daha çok karmaşa ile anılıyor. Doğal olarak kötü bir algının oluşmasına sebebiyet veriyor bu tip olaylar” dedi.

“Sanat bir var oluş şeklidir”

Sanatçının hiçbir zaman uğraştığı sanat dalını hobi olarak yapmadığına dikkat çeken Bedirhanoğlu, sanatın bir anlatım, kendini ifade etme biçimi olduğunu vurguladı. Bedirhanoğlu, “Sanatçının hiçbir zaman uğraştığı sanat dalını hobi olarak yapmaz bu bir iştir. Kendini anlatım biçimidir, varoluş şeklidir. Hayata bakışımızı, felsefemizi şu veya bu şekilde tuvale aktarmış oluyoruz, kendimizi ifade etmiş oluyoruz. Bugün dünyanın her tarafında maalesef dönem dönem kargaşalar oluyor ama Diyarbakır’ın salt bu yapısı ile anılması çok da hoşumuza giden bir durum değil. Diyarbakır’da da farklı işlerin olduğunu anlatabilmek için yaptığımız şey bu. 2001 yılından beri var olma mücadelesi vermemizin sebebi var, Diyarbakır’ı daha farklı, gerçek anlamıyla tanıtabilmek” diye konuştu.

“Bizim misyonumuz Diyarbakır’ı olumlu tanıtmaktı”

Diyarbakır tarihinde ilk defa bir müzayedenin açılmasına katkı sunan Bedirhanoğlu, “Diyarbakır tarihinde ilk defa yapılmış bir şeydi umarım bundan sonra da devamı gelir. Buradaki amacımız Diyarbakır’ın sosyal yapısının bu tarz şeyleri kaldırabildiğini gösterebilmekti. 16 yıldır biz buradaysak, Diyarbakır’ı şu veya bu şekilde dış etkilere maruz kalsa da yine o kültürel yapısını inadına koruduğunu gösterebilmekti. Bizim misyonumuz Diyarbakır’ı olumlu şekilde tanıtmaktı” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz