Görüş Bildir

Eğitim-Sen’den okullara boykot çağrısı

Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) eğitim öğretim yılında öğrencilerin 1 haftalık okul boykot etmesi çağrısında bulunurken Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) bu çağrıya destek verdi.

Eğitim-Sen’den okullara boykot çağrısı

DTK, 2015-16 eğitim ve öğretim yılının ilk haftasında anadilde eğitim için öğrencilerin okulları boykot çağrısında bulundu. Eğitim-Sen 1 No'lu Şube Başkanı Dilek Adsan, Eğitim-Sen Diyarbakır binasında düzenlediği basın toplantısında okul boykotu çağrısına destek vereceklerini söyledi. Adsan, eğitim ve öğretim yılının tekrar sorunlu bir şekilde açıldığını söyledi. Eğitim alanında birçok sorunla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Adsan, şunları söyledi:

"Güvenlik ve sistemin zihniyeti açısından baktığımızda pek çok sorunla karşı karşıyayız. Bu çatışmalı ortamın Sur ve Silvan ilçelerimizde birçok okulda eğitim ve öğretimin yapılması olanaklarının ortadan kaldırılmıştır. 4+4+4 zihniyetinin yaratmış olduğu problemlerin bu yıl da büyüyerek çoğalmışı, son 2 ayda çatışmalı ortamda yaklaşık 20 çocuğun yaşamını yitirmiştir. Bunların yanı sıra her yıl yenilemiş olduğumuz anadilde eğitim hakkının tanınmaması ve dilin kültürel bir miras olması gerçekliğini Anayasa’nın 42'nci maddesinin yasaklaması ve okullarımızda eğitim ve öğretimin Türkçe dışındaki başka dillerle yapılamaması gibi birçok sorunu barındıran bir süreç içerisindeyiz. Türkiye’de yaklaşık 30 milyonu aşkın Kürt yaşamaktadır. Bu Kürt çocukları kendi ana dillerinde eğitim ve öğretim görme hakkından yoksun bırakılmaktadır. Biz dili ifade ederken, sadece Kürtler açısından değil, yaşadığımız coğrafyada farklı kimlik ve kültürlerin var olduğu bir coğrafya olduğu için ve bu farklılıkların da kendilerini ifade etme haklarının olmasını düşünmemizden kaynaklı, çocuklarımızın kendi anadilleriyle eğitim ve öğretim görecekleri bir ortamın olması gerekiyor. Bu yıl bunun olmadığını görüyoruz. Bu çerçevede DTK’nın başlatmış olduğu anadilde eğitim talebiyle bir haftalık boykot sürecini Eğitim Sen olarak yerinde ve doğru buluyoruz."

Kaynak: DHA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi