Engelli ulaşımı işgal altında!

Diyarbakır’da kimi kaldırımlarda görme engelli vatandaşların yürümesini kolaylaştırmak için döşenen taban takip taşları, işgal altında.

Engelli ulaşımı işgal altında!

Diyarbakır’ın merkez ilçelerinin tamamında kimi kaldırımlarda görme engelli vatandaşların yürümesini kolaylaştırmak için döşenen taban takip taşları, ağaç, tabela ve esnaf tezgâhları nedeniyle adeta işgal edilmiş durumdu.

Yıllardır bu sorunu gündeme getirdiklerini ve her kesimden insanlarla görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Altı Nokta Körler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Akif Karakaş, herkesten olumlu mesajlar aldıklarını ancak icraatta hiçbir şey göremediklerini söyledi.

“Yürüme şeritlerini kullanamıyoruz”

Belediyenin bu noktada esnaflara yaptırım uygulaması gerektiğini söyleyen Karakaş, bu sorunun müzakere ile çözülebileceğine inanmadığını, tek çözümün ceza olduğunu dile getirdi.

Engellilerin en büyük problemlerinden birinin ulaşım olduğuna dikkat çeken Karakaş, “Engelliler kanununa göre şehir içerisinde görme engelli vatandaşlarımızın rahat kaldırımlarda yürüyebilmeleri için taban takip taşları yapıldı. Esnaflarımızın gereksiz işgalleri nedeniyle biz bu yürüme şeritlerini kullanamıyoruz. Dondurma dolabı, çeşitli muhtelif eşyalar, döner tezgâhları ve kıraathane sandalyeleri gibi materyallerin kaldırımları işgal etmesi engelli vatandaşlarımızın işlerini zorlaştırmaktadır.” dedi.

“Cezai işlem uygulamaları gerekir”

Sırf tabelayı kaldırmamak için engelli taban taşlarından taviz verildiğini vurgulayan Karakaş, “Şerit, sağa, sola gidiyor. Engelliler de çok rahat yürüyemedikleri için sıkıntılar yaşıyorlar. Kaldırımlarda, esnaf tarafından bırakılan eşyalar başlı başına problem oluşturuyor. Belediyeler, bu kaldırım işgallerine karşı cezai işlem uygulamaları gerekir. Yürüdüğümüz yollarda her türlü esnaf eşyasıyla karşılaşıyoruz." diyerek sitem etti.

Kaldırımlardaki rampaların içler acısı bir durumda olduğunu söyleyen Karakaş, bir kaldırıma tekerlekli sandalyenin çıkması için rampanın 8 derece olması gerektiğini belirtti.

“Yürüme şeridinde bulunan engeller nedeniyle yaralanabiliyoruz”

 Diyarbakır kaldırımlarının çoğunun 8 derece olmadığını iddia eden Karakaş, tekerlekli sandalye kullanan bir engellinin, 8 derece olmaya rampadan kaldırıma çıkamayacağını, çıkabilse bile rampaların önüne park edilmiş olan arabalar yüzünden yine sorun yaşayacağını ifade etti.

Karakaş konuşmasının devamında, “Yürüme şeridine konulan eşyalar ve engeller nedeniyle yaranabiliyoruz. Kafamız yarılabiliyor. Yeni belediyelerimize önemli görevler düşüyor. Esnaf arkadaşlarımızın uyarılması ve cezalandırılması gerekiyor. Yürüme şeridinin önüne park edilen araçlar için de çalışmalar yapılmalıdır. Trafik polislerimiz ceza kesmelidir.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz