Engellilere istihdam eğitimi

Uluslar Arası Engelliler Derneği Diyabakır Şubesi, İş-Kur’un da desteklediği İstihdam Projesi kapsamında Turizm Otelcilik İşaret Dili Ve Kuaförlük Mesleki Eğitim Kursları açtı. Yoğun ilgi gören kurslar, engellilere istihdam alanı yaratıyor.

Engellilere istihdam eğitimi

Ayhan YAŞAR

DİYARBAKIR- Uluslar Arası Engelliler Derneği Diyabakır Şubesi, İş-Kur’un da desteklediği İstihdam Projesi kapsamında Turizm Otelcilik İşaret Dili Ve Kuaförlük   Mesleki Eğitim Kursları verilmeye başlandı.

Uluslar Arası Engeller Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Erdal Satılış,Türkiye genelinde kamu kurum ve kuruluşlarında % 3 engelli çalıştırma zorunluluğu olduğuna dikkat çekerek, düzenledikleri kurslarla da bu konuda personel yetiştirmeyi amaçladıklarını söyledi. Satılış,”100 personel çalıştırıyorsa 3’ü özürlü olmak zorundadır.Derneğimiz de İş-Kur   aracılığıyla mesleki eğitim kurslar düzenliyor.Engelli arkadaşlarımız burada eğitim alarak hem meslek sahibi olmaya çalışıyorlar ve de gunlük 20 TL cep harçlığı alıyorlar.” dedi.

HEM EĞİTİM HEM GELİR

Kurs verilen mesleklerin Turizm Otelcilik hizmeti ve işitme engellilere yönelik işaret dili eğitimi olduğunu bildiren Satılış,kurslara çok sayıda engellinin katıldığını ifade etti. Satılış,”Devam etmekte olan kuaför mesleki eğitim kursu var.Bu üç kurstan yaklaşık 95 engelli arkadaşımız faydalandı.5 ay boyunca ayda 440 TL gelir elde ettiler. Mesleki kurslardan sonra sertfika alacaklar.Bu sertfikalarla çeşitli kurum ve kuruluşlarda istihdamları sağlandı.Bunlardan 48’i hastanelerde,özel kurumlarda istihdam edildi. Bu tür çalışmalarımız devam ediliyor.” şeklinde konuştu.

‘ÖMSS’DE ATAMA DÖNEMİNDEYİZ’

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile beraber düzenledikleri Özürlü Memur Seçme Sınavı’na da dikkat çeken Satılış, bu sınava Diyarbakır’dan bin 365 engellinin katıldığını açıkladı. Haziran ayına kadar atamaların yapılacağını anlatan Satılış,”Sınavda başarılı olan arkadaşlarımızın atamaları yapılacak. Bakan Fatma Şahin’in açıklamasına göre Türkiye genelinde 9 bin engelli kurumlara atanmış olacak. Bunu önemsiyoruz ama yeterli bulmuyoruz. Engellilere daha fazla istihdam imkanı yaratılmalıdır.” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz