Görüş Bildir

Erdoğan mültecilerle buluştu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mardin'in Midyat İlçesi'nde ünlü yıldız Angelina Jolie ve BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antanio Guterres ile bir araya geldi.

Erdoğan mültecilerle buluştu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ünlü yıldız Angelina Jolie, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antanio Guterres, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü nedeniyle Mardin'in Midyat İlçesi'nde bir araya geldi. Midyat'ın Akaçakaya Mahallesi'nde bulunan ve 2 bin 378'ü Iraklı Ezidi ve 3 bin 47 Suriyelinin barındırıldığı AFAD Geçici Barınma Merkezi'ndeki programa katılacak olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beraberinde eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile birlikte Mardin Havalimanı'na geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyeti Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak ile Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Vali Koçak ve Başkan Türk ile birlikte helikopterle Midyat İlçesi'ne geçti.

JOLİE İLE GÖRÜŞTÜLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Midyat Kasr-ı Nehroz Oteli'nde Angelina Jolie ve Antanio Guterres ile bir araya gelerek bir süre görüşme yaptı. Erdoğan'ın Jolie ve Guterres ile yaptığı görüşme basına kapalı gerçekleştirildi. Görüşmenin ardından Guterres, mültecilerin barındırıldığı kampa geçerken, Jolie'nin otelde kaldığı öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, otelde sevil toplum örgütü temsilcileri ve kanaat önderleriyle basına kapalı bir görüşme yaptı.

MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMİNDEN SONRA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, otelde sivil toplum örgütü temsilcileri ve kanaat önderleriyle yaptığı toplantının çıkışında gazetecilere açıklama yaptı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'na görevi Meclis Başkanlığı seçimini beklemeden vereceği iddialarını değerlendirmesi istenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Affederseniz sağıra hakaret etmek istemiyorum ama duymaz uydurur. Bunların yaptığı iş bu. Böyle bir düşüncem yok" dedi.

"MÜLTECİLERE YAPTIĞIMIZ HARCAMA 6 MİLYAR DOLARI AŞTI"

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antanio Guterres ve Angelina Jolie ile bir görüşme yaptığını belirten Erdoğan, şunları söyledi:

"Zaten daha önce buralara ziyaretleri olmuştu, şimdi bugün hem ziyareti yapacaklar. Malum mülteciler ilgili yıldönümü olması hasebiyle ziyareti burada düşündüler. Çünkü dünyada şu anda en çok mülteci kabul eden ülke Türkiye. Malum, Suriye ve Irak olmak üzere 2 milyon gibi bir mülteciye ülkemizde ev sahipliği yapıyoruz. Son gelişmeleri değerlendirdik ve BM Genel Kurulu'nda bu konuyla ilgili özel bir oturum yapmaları teklifinde bulunduk. Özel oturumla ilgili olarak da gerek kendileri, gerekse bizler takipçisi olmamız gerekiyor dedik. Zira bildiğiniz gibi şu ana kadar bize dünya ülkelerinden gelen destek yaklaşık 370 milyon dolar civarında. Ama yaptığımız harcama 6 milyar doları aşmış vaziyette, biz hiçbir zaman gelen mültecilere bizlere sığınanlara muhacire kapılarımızı kapatmadık kapatmayacağız. Yine ensar olmaya devam edeceğiz ve şartlar normale dönünceye kadar bu gayretimizi sürdüreceğiz. Biz veren el olduk, ensar olduk hiç bir zaman şu beş yıllık süreçte kaybetmedik. Bundan sonraki süreçte bunu sürdürerek insani, vicdani ve İslami görevimizi yerine getirmeye devam edeveğiz. Bunları kendileriyle müzakere ettik. Onlar da zaten gerçekten Türkiye'nin bu üstlendiği görevi bugüne kadar hakikaten idrak içerisinde olduklarını, bunu da her yerde söylediklerini, savunduklarını ifade ettiler. Şimdi de zaten onlar kampa geçtiler. Biz de cami açılışından sonra kampta iftarımızı yapacağız. Oradaki tüm mültecilerle birlikte olacağız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2011'de mülteci sayısının 10 bin, şimdi ise 2 milyon olduğunu ve bu duruma Angelina Jolie'nin ne dediği yönündeki soru üzerine, "Anlattık kendisine. Kendileri de gerçekten siz bir defa hani bizim o açık kapı politikası dediğimiz olay siz bunu sürdürüyorsunuz. Kapıları hiç kapatmadınız. Onu da söyledim. En son Telebyad'tan yaklaşık 23 bin kişiyi kabul ettik. Birkaç günün içerisinde olan bir olaydı. Hemen kapıları açarak kendilerini aldık. Niye? Bombalamalar yapılıyor, insanları ölüme terkedecek halimiz yok. Tabi gelenler de şartlar normalleştiği yerlerde geri dönüyorlar. Kobani'de olduğu gibi, orada da 60-70 bin kişi tekrar geri döndü. Temenni ederiz ki, burada da şartlar normalleşsin o insalar kendi yurtlarına dönsün" dedi.

ANGELİNE JOLİE, MÜLTECİ KAMPINDA

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Midyat'ta otelde yaptığı görüşmenin ardından mültecilerin barındırıldığı kampa geçen Angelina Jolie, Ezidi sığınmacılar ile konuştu. Jolie, Ezidilerin yaşadığı dramı bildiğini, Irak'taki Ezidileri de ziyaret ettiğini söyledi. Ezidiler ise, Jolie'ye Irak'a dönmek istemediklerini, bundan sonra kendilerine Irak'ta bir yaşam görmediklerini, Avrupa'ya gitmek istediklerini anlattı.

Kampta yoğun ilgi gösterilen Jolie, daha sonra basın toplantısının yapılacağı alana geçti. BM Yüksek Komiseri Antonio Guterres de, mülteci kampını Jolie'den ayrı olarak ziyaretlerde bulundu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN CAMİ AÇTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Midyat'ta işadamı kardeşler Masum Altunkaya ve Abdülkerim Altunkaya'nın vefat eden babaları Hacı Kasım Altunkaya adına yaptırdığı ve 18 milyon liraya mal olarak cami ve külliyenin açılışını yaptı. Açılışa Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk de katıldı. Seyitler Mahallesi'nde bulunan külliyenin içinde 3 bin kişilik cami, kadın ve erkekler için taziye evi, müftülük binası, kuran kursu yer aldığı açılış öncesi Erdoğan, cami avlusunda toplanan çocuklu ailelere oyuncak dağıttı. Erdoğan, "Üç bin kişilik bir cami olduğunu öğrenince gerçekten çok çok mutlu oldum. Biz rabbimize dua ediyoruz. 'Ya rabbi ülkemizi ezansız bırakma. Camilerimizi cemaatsiz bırakma. Ülkemizi camisiz bırakma. Gerçi dünya her yeriyle bizim için mescittir. Bundan en ufak bir şüphemiz yok. Fakat şunu unutmayın, birliğimizi beraberliğimizi aman zedelenmesine fırsat vermeyelim. Birbirimizi Allah için sevelim. Birbirimizi Allah için sevdiğimizde bu topluluğun içine ayrılık tohumu atılmaz. Bu çok önemli. Rabbimiz şöyle buyuruyor: Biz sizleri kabileler halinde yarattık. Hiçbir kavmin hiçbir kavme üstünlüğü yoktur. Üstünlük sadece Allah'a yakınlık ile takva iledir. Bunu unutmayalım. Eğer bu istikamette gidersek işte o zaman bizim birliğimiz, beraberliğimiz de bozulmaz. Hepinize gösterdiğiniz bu ilgi alakadan dolayı teşekkür ediyorum. Altunkaya Ailesine böyle bir eseri Midyat'ımıza da kazandırdığı için teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun tarafından yapılan duanın ardından açılış kurdelesi kesilerek cami hizmete açıldı. Daha sonra Erdoğan ve beraberindekiler camiyi gezdi. Ardından Erdoğan, Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu'nu makamında ziyaret ettikten sonra Suriye ve Iraklı mültecilerin kaldığı geçici konaklama tesisine geçti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi