Ergani’de ‘yürüyen ağaçlar’

Erozyon nedeniyle kökleri dışarıda kalan Ergani ilçesi Ortaağaç Mahallesi’nde yer alan meşe ağaçları, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından koruma altına alınıyor.

Ergani’de ‘yürüyen ağaçlar’

Diyarbakır Belediyesi Başkanı Selçuk Mızraklı, sosyal medya hesabından, “Ortaçağ köyündeyiz. Buradaki meşe ağaçlarının görüntüsü Yüzüklerin Efendisi filmindeki yürüyen ağaçları anımsatmıyor mu? 150 meşe ağacının kökleri ne yazık ki erozyon nedeniyle dışarı çıkmış. Ağaçları korumaya alacağız” paylaşımını yaptı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Selçuk Mızraklı, Ergani ilçesi Ortaağaç (Malê Demo, Malê Diko) Mahallesi’nde bulunan, erozyon nedeniyle kökleri dışarıda kalan ağaçları yerinde inceledi. Görünümüyle “Yüzüklerin Efendisi” filmindeki yürüyen ağaçları anımsatan yaklaşık 5 yüz adet meşe ağacı yapılacak çalışmayla koruma altına alınacak. Mahallelilerin anlatımıyla 100 ila 150 yaşlarındaki ağaçların bulunduğu bölümler için sit alanı oluşturulacak ve tescil işlemleri yapılacak.

Mahalleliler tarafından şimdiye kadar kesilmeyen ve koruma altına alınan meşe ağaçları, tam olarak Rezê Goherê mevkiinde bulunuyor. Ergani Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Kaya, belediye meclis üyeleri, Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı ile birlikte alanı gezerek bilgi alan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, daha sonra mahalleliyle bir araya gelerek bir süre sohbet etti. Doğa harikasını koruyarak bugüne kadar gelmesini sağlayan mahalleliyle teşekkür eden Mızraklı, alanın hak ettiği değeri kazanması için çalışma başlatacaklarını söyledi.

Mızraklı, Twitter’daki hesabında, “Ortaçağ köyündeyiz. Buradaki meşe ağaçlarının görüntüsü Yüzüklerin Efendisi filmindeki yürüyen ağaçları anımsatmıyor mu? 150 meşe ağacının kökleri ne yazık ki erozyon nedeniyle dışarı çıkmış. Ağaçları korumaya alacağız” ifadelerini kullandı.

MAKAM DAĞI İÇİN TELEFERİK TALEBİ

Ortaağaç Mahallesi’ndeki ziyaretin ardından Mızraklı ile beraberindekiler, Ergani Makam Dağı’nın zirvesine çıktı. Ergani Eşbaşkanı Kaya, bölgenin coğrafik yapısı ve harabeye dönmüş olan Meryem Ana Manastırı hakkında konuklarını bilgilendirdi. Ergani Belediyesi’nin alanda yürüttüğü çalışmaları da aktaran Kaya, bundan sonra düzenli olarak Makam Dağı’nda temizlik çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. Alanın dağcılık sporu için oldukça uygun olduğunu belirten Mızraklı, konu ile ilgili olarak fikir alışverişinde bulundu. Teleferik talepleri içinde öncelikle alanda fizibilite çalışmalarının yapılması gerektiğini dile getirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz