'Eşim kaybedildiğinde de OHAL vardı'

Kayıp yakınları, bu hafta 1994'te Çınar'da kaybedilen Ömer Önen'in akıbetini sordu. Önen’in eşi Nezire Baran ise, "Eşim kaybedildiğinde de OHAL vardı bugün de OHAL var" dedi.

'Eşim kaybedildiğinde de OHAL vardı'

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, gözaltında kaybedilen ve "faili meçhul" cinayete kurban giden kayıplarının akıbetini sormak amacıyla “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla 414’üncü defa bir araya geldi. Her hafta Koşuyolu Parkı’nda bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde düzenlenen eylem, OHAL gerekçesiyle valilik tarafından getirilen eylem ve etkinlik yasağından dolayı bu hafta da İHD Diyarbakır Şubesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Eyleme, İHD yöneticileri, üyeleri ve kayıp yakınları katılırken, kayıpların fotoğrafları yere serildi.

Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Raci Bilici, kayıplar için yıllardır mücadele verdiklerini anımsatarak, kayıplar bulunmadan ülkedeki hiçbir sorunun çözülmeyeceğini ifade etti. “Döneminde gerçekleştiren cinayetlerin üzerinde gidilseydi diğer cinayetler ve Roboski gibi katliamlar olmayacaktı” diyen Bilici, faillerin ortaya çıkartılması için hala geç olmadığını aktardı.

‘EŞİM KAYBEDİLDİĞİNDE DE OHAL VARDI'

Bilici’nin konuşması ardından bu hafta, 14 Ocak 1994 tarihinde Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde kaybedilen Ömer Önen’in hikayesi eşi Nezire Baran tarafından anlatıldı. Bugün eşinin kayıp yıl dönümü olduğunu hatırlatan Baran, "Daha evlilik cüzdanımız yoktu alıp kaybettiler. Eşim kaybedildiğinde de OHAL vardı bugün de OHAL var. O zaman ki OHAL uygulamasından dolayı doğru dürüst akıbetini takip edemedik. Dağ ve bayırı dolaştık ancak ne onu ne de kemiklerini gördük. Eşim devlet tarafından katledildi. Bir an önce failleri ortaya çıkarıp kemiklerini istiyorum. Failleri bulunana kadar mücadele edeceğime söz veriyorum" diye konuştu.  Açıklama 5 dakikalık oturma eylemi ile son buldu.

Kaynak: Diyarbakır Söz