Esnaf Birliği Başkanı: TDK'nın 'esnaf' tanımı utandırıcı

Adana Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (Adana ESOB) Başkanı Kazım Barışık, Türk Dil Kurumu'nun (TDK) 'esnaf'ın anlamları içinde'Kötü yola sapmış kadın' gibi bir tanımlanın geçmesine tepki gösterip, bu ifadenin kaldırılmasını istedi.

Esnaf Birliği Başkanı: TDK'nın 'esnaf' tanımı utandırıcı
Birlik Başkanı Kazım Barışık, TDK'nın 'esnaf'ı tarif ederken, 'Başlıca düşüncesi; mesleğinin bütün inceliklerinden yararlanıp, bunları karşısındakinin zararına kullanarak ve meslekte kötü örnek oluşturarak çok para kazanmak olan kimse' ve 'Kötü yola sapmış olan kadın' gibi ifadelerle tarif etmesinin utandırıcı olduğunu söyledi. Barışık, "Türkiye'de aileleriyle birlikte 8-9 milyonu bulan esnaf kesimini böyle ağır bir ithamla karşı karşıya bırakan zihniyeti kınıyorum. Kendi ailelerinde bile esnaf olan kişilerin böyle hayasızca bir tanımlama yaparak ne yapmak istediklerini ise anlamak da mümkün değildir. Bu büyük bir cahillik eseridir. TDK gibi bir yerde görev yapanların cahillikten öte başka niyetlerle bu tanımlamayı yaptıklarını düşünüyorum. Bu tanım vahimdir, kabul edilemez ve derhal kaldırılmalıdır" dedi. Barışık, TDK hakkında da bu tarif nedeniyle suç duyurusunda da bulunacaklarını söyledi.
TDK'nın 'müsait' kelimesinin açıklamasını da 'Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)' şeklinde vermesi büyük tepkilere neden olmuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz