Esra Erol ve Seda Sayan'a büyük şok! İzdivaç programlarına tepki yağıyor! İzdivaç Programları kapanacak mı, Esra Erol kimdir?

Televizyon kanallarında yayınlanan evlilik programları, yani izdivaçlar RTÜK, "Vatandaş Bildirimleri Analizi"nden derlediği bilgiye göre Ocak ayında en çok şikayet alan programlar oldu. Toplam 10 bin 691 kişi bu programları şikayet etti.

Esra Erol ve Seda Sayan'a büyük şok! İzdivaç programlarına tepki yağıyor! İzdivaç Programları kapanacak mı, Esra Erol kimdir?

 Bu kişilerin 3 bin 564'ü izdivaç programlarının kaldırılmasını istedi. Programları şikayet edenlerin yüzde 54,82'si kadınların olduğu bilgisi verildi. Şunan yayında olan Star TV'de Seda Sayan'ın sunduğu "Evleneceksen Gel" ATV'de Esra Erol programı ve FOX ekranlarında, Zuhal Topalın evlilik programı mevcut. Peki şimdi ne olacak RTÜK izdivaç programlarını kaldıracak mı?

AA muhabirinin RTÜK tarafından hazırlanan "Vatandaş Bildirimleri Analizi"nden derlediği bilgiye göre, geçen ve bu yılın ocak ayları arasında izdivaç programlarına ilişkin 10 bin 691 şikayette bulunuldu.

Şikayetler 6 bin 541 bildirimle en çok "genel ahlak, manevi değerler ve ailenin korunması ilkesine aykırılık" konusunda yapıldı.

"Evlendirme programlarının kaldırılmasına" yönelik 3 bin 564 şikayet geldi. Bu programların "çocuk ve gençlerin gelişimini olumsuz etkileyebileceğine" ilişkin de 2 bin 322 şikayet alındı.

KADINLAR İLK SIRADA

Şikayet edenlerin yüzde 54,82’sini kadınlar oluşturdu. Kadın izleyicilerin, "en beğenmedikleri programların, evlilik programları" olduğunu ifade ettiği de belirlendi.

Bu programlara, en çok evlenme çağındaki gençlerden şikayet geldi. Şikayetlerin yüzde 7,5’inin 16-20, yüzde 19,5’inin 20-25, yüzde 35,8’inin 26-35 yaşları arasında bulunanlardan geldiği tespit edildi.

51 yaş ve üzerindekilerin yüzde 9,6 ile en az şikayette bulunduğu evlilik programları konusunda, 36-40 yaş grubundakiler yüzde 11,5 ve 41-50 yaşlarındakiler ise yüzde 14,5 oranında şikayet iletti. Şikayet bildirimlerinin yüzde 1,6’sı da diğerlerinden alındı.

EN ÇOK ŞİKAYET ÜNİVERSİTE MEZUNLARINDAN

Eğitim düzeyi yüksek kişilerden, evlilik programları hakkında daha fazla bildirim alındığı ortaya çıktı.

Bu programlara şikayet bildiriminde bulunanların yüzde 45’inin üniversite, yüzde 32,8’inin lise, yüzde 7,9’unun ilkokul, yüzde 7,5’inin ortaokul mezunu olduğu tespit edildi.

RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya, özellikle evlilik programları hakkında çok önemli açıkmalarda bulundu. İzdivaç programlarındaki konuşmalara değinen Yerlikaya, o konuşmaları ben yapsam o kanal kesin kapanır dedi. Programlarda kişilerin birbirlerine sarf ettikleri sözler çok ağır ve RTÜK kurallarına aykırı vurgusunda bulundu. Özellikle evlilik programlarında ağza alınmayacak sözler sarf edildiğinin vurgusun üzerine basa basa yaptı ilerleyen dönemlerde büyük cezaların geleceği sinyalini verdi.

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) tarafından Belek Turizm Bölgesi'ndeki bir otelde düzenlenen "Yönetim Çalıştayı"nda konuşan RTÜK Başkanı Yerlikaya, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile ilgili bir kanun çıkartma hazırlığı yapıldığını, bu konuyla ilgili bir taslak hazırlığı olduğunu ve yakın bir zamanda taslağın Meclis'e geleceğini söyledi. Radyo ve televizyonları düzenleme ve denetleme yetkisinin seçim dönemlerinde YSK'ya verildiğini hatırlatan Yerlikaya, "Son seçimlerde televizyon kanallarına orantısız olan değişik cezalar geldi. Bunlar RTÜK'ün verdiği cezalar değil, kurumumuz sadece sekretarya görevi gördü" diye konuştu.

'TEK KANAL DÖNEMİNDEN KALMA'

Söz konusu cezalara neden olan kanunun temelinde "eskimişliğin" yattığına işaret eden Yerlikaya, bu yasanın ilgili maddesinin TRT'nin tek kanal olduğu dönemlerden kaldığını kaydetti.Yerlikaya, "Tüm partiler televizyondan eşit oranda istifade edebilsinler diye bu kanun maddesi konulmuş. Ancak aradan uzun yıllar geçti. Değişlik ortamlarda bin 700'e yakın radyo ve televizyon yayın yapıyor. Böylesine çoğulcu bir ortamda ilgili yasa eskimiş durumda. Her partinin kendisini ifade edebileceği bir veya birden fazla radyo televizyon kanalı var. Bu yasanın değişmesi gerektiği kanaatindeyim" dedi.

'BAKANLIK YETKİLİLERİYLE GÖRÜŞÜYORUZ'

Bazı televizyon dizileri ve evlilik programlarıyla ilgili çok şikayetler aldıklarını vurgulayan Yerlikaya, bu konularda paydaşlarıyla istişare ederek bazı uygulamalar yapmayı planladıklarını belirtti. Yerlikaya, bu kapsamda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileriyle görüşmeler yaptıklarına değindi.

Dizi yapımcıları ve yayıncılarla zaman zaman bir araya gelmeyi istediklerini dile getiren Yerlikaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle evlilik programları çığırından çıktı. Buralarda çok kötü şeyler oluyor. Ağzımıza alamayacağımız şeyler söyleniyor. Evlilik programlarındaki o sözlerin bazılarını burada söylesem ve bunlar televizyonda yayınlansa RTÜK olarak o kanala kapatma cezası vermemiz gerekir. İş o kadar kötü boyutlara gidiyor. Yayıncı arkadaşları uyarıyoruz, bu konuda RTÜK'ün de milletimizin de hassasiyeti var."

İlhan Yerlikaya kimdir?

İlhan Yerlikaya, (d. 20 Aralık 1960 Meydanlı, Konya) Akademisyen ve siyasetçi.

Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nü bitirmiştir. Yüksek lisansını da Selçuk Üniversitesi'nde tamamlamış, doktorasını ise İstanbul Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü'nde tamamlamıştır.

Öğretmenlik, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nde uzman yardımcılığı yapmıştır.

Yardımcı doçent olarak Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde öğretim üyeliğinin ardından Kırıkkale Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanlığı ve İİBF Dekan Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur. İletişim bilimleri genel gazetecilik alanında doçent ve profesör olmuştur. 2002-2005 yıllarında Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin Kurucu Dekanı olmuştur.

Temmuz 2005 yılında RTÜK Üyeliğine seçilmiş. Temmuz 2009 - Mart 2011 arasında RTÜK Başkan Vekilliği görevini üstlenmiştir. Mart 2011'de milletvekili adayı olmak için RTÜK'teki görevinden istifa etmiştir. Temmuz 2015'te tekrar RTÜK üyesi seçilmiş, Kasım 2015'te ise RTÜK başkanı seçilmiştir.

2011 Türkiye genel seçimleri'nde Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Konya milletvekili seçilmiştir.

Yayınlanmış 2 kitabı ve çok sayıda makalesi bulunmaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve Arapça bilen Yerlikaya, evli ve 5 çocuk babasıdır.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Türkiye'de faaliyet gösteren tüm radyo ve televizyonların yayınlarını denetleyen kamu kuruluşudur.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun görev ve yetkileri 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun 34. maddesinde belirlenmiştir. Buna göre radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetleri sektörünü düzenlemek ve denetlemek amacıyla, idarî ve malî özerkliğe sahip, tarafsız bir kamu tüzel kişiliği niteliğinde Radyo ve Televizyon Üst Kurulu kurulmuştur. Üst Kurul, bu Kanun ve mevzuatta kendisine verilen görev ve yetkileri kendi sorumluluğu altında bağımsız olarak yerine getirir ve kullanır. Üst Kurul, bu Kanunda ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde kendisine tahsis edilen malî kaynakları görev ve yetkilerinin gerektirdiği ölçüde, kendi bütçesinde belirlenen usul ve esaslar dâhilinde serbestçe kullanır. Üst Kurulun malları Devlet malı hükmündedir, haczedilemez. Üst Kurul, Hükümet ile olan ilişkilerini Başbakan veya görevlendireceği bir bakan aracılığıyla yürütür. Üst Kurul Sayıştay denetimine tabidir.

Üst Kurul, öngördüğü yükümlülükleri yerine getirmeyen, izin şartlarını ihlâl eden, yayın ilkelerine ve Kanunda belirtilen diğer esaslara aykırı yayın yapan özel radyo ve televizyon kuruluşlarını uyarır veya aynı yayın kuşağında açık şekilde özür dilemesini ister. Bu talebe uyulmaması veya aykırılığın tekrarı halinde ihlâle konu olan programın yayını, bir ilâ on iki kez arasında durdurulur. Bu süre içinde programın yapımcısı ve varsa sunucusu hiçbir ad altında başka bir program yapamaz. Yayını durdurulan programların yerine, aynı yayın kuşağında ve reklamsız olarak, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına Üst Kurulca hazırlattırılacak eğitim, kültür, trafik, kadın ve çocuk hakları, gençlerin fiziksel ve ahlakî gelişimi, uyuşturucu ve zararlı alışkanlıklarla mücadele, Türk dilinin güzel kullanımı ve çevre eğitimi konularında programlar yayınlanır.

Kurul kararları idari yargının denetimine açıktır.Kurallar AB normlarına uygundur.

RTÜK Sex and the City 2 filminin yayın haklarını satın alan TV kanalından bu konuda bir savunma istedi. Kurul filmdeki eşcinsel evliliği ile ilgili sahnelerin "toplumun millî ve manevi değerlerine, Türk aile yapısına aykırı" olduğunu belirtmiştir.

RTÜK Başkanları

Ali Baransel (16 Mayıs 1994 - 28 Mayıs 1996)

Güneş Müftüoğlu (29 Mayıs 1996 - 5 Mart 1997)

Orhan Oğuz (6 Mart 1997 - 3 Aralık 1997)

İbrahim Agah Çubukçu (8 Aralık 1997 - 31 Mayıs 1998)

Kutlu Savaş (1 Haziran 1998 - 31 Mayıs 2000)

Nuri Kayış (1 Haziran 2000 - 3 Haziran 2002)

Fatih Karaca (4 Haziran 2002 - 13 Temmuz 2005) (2 dönem Başkanlık)

Aykut Zahid Akman (15 Temmuz 2005 - 14 Temmuz 2009) (2 dönem başkanlık)

Davut Dursun (17 Temmuz 2009 - 14 Temmuz 2015) (3 dönem başkanlık)

İlhan Yerlikaya (25 Kasım 2015 - )

ESRA EROL KİMDİR?

Esra Erol, 12 mayıs 1982 tarihinde İstanbul Eyüp’de doğdu. 5 kız çocuğun ortancasıdır. Aslen Sinop Ayancık'lı bir ailenin çocuğudur. Adı Seyfi ve polis olan babasının tayin olduğu Kütahya’da İlk, orta ve lise öğrenimini tamamladı. Kız lisesi Çini Seramik mezunudur. Açık Öğretim Fakültesiden mezun oldu. Maltepe Üniversitesi’nin diksiyon-spikerlik kurslarına katıldı. Sonra Marmara Üniversitesi Radyo-Televizyon bölümünde eğitim aldı.

 Kanal D’de “Turkuaz” adlı bir proğram sundu. Ardından Technology Channel’da Siemens Mobile Kuşak Sunuculığu yaptı.

Esra Erol, evlilik programı sunmaya Flash TV’de “Desti Izdivaç”adlı proğramla başladı. Oradan Star TV’ye geçip “Esra Erol'la İzdivaç” adlı programı ile bir ekran yıldızı haline geldi. Sonra kanalla yollarını ayırıp ATV’ye transfer oldu “Esra Erol`la Evlen benimle” proğramı sunmaktadır.

2 Temmuz 2010 tarihinde Kürt İdris lakaplı mafya babasının oğlu Ali Özbir ile sunucusu olduğu programında, canlı yayında evlendi. 23 Temmuz 2011 tarihinde İdris Ali Özbir adında erkek çocuğu oldu. 21 Kasım 2015 tarihinde Ömer adında bir oğlu daha oldu.

Esra Erol, 2004 yılında Kanal 7’de yayınlanan Kalp Gözü adlı dizide, Cennet Mahallesi adlı TV dizisinde, 2005’te Başkan adlı TV filminde, aynı yıl Tuzak adlı TV dizisinde, 2009 yılında Kanal-İ-zasyon adlı sinema filminde konuk oyuncu ve 2010 yılında da Kamerayla İzdivaç adlı filmde roller üstlendi.

Esra Erol, uzun süreden beri ATV’de yayınlanmakta olan “Esra Erol`la Evlen benimle” adlı evlilik programıyla birçok kişinin mutluluğuna aracılık etmektedir. Son dönemde, popülaritesinin artması nedeniyle de sosyal sorumluluk projelerinde de yer alan Esra Erol, kadınlara şiddete karşı kaleme aldığı kitabıyla da, şiddete uğrayan kadınların sesi olmaya onlara destek vermeye çalışmaktadır.

Esra Erol, 2013 yılı yayın sezonu için temmuz 2013'de Atv'den Fox TV'ye transfer oldu.

Filmleri :

2004 - Kalp Gözü (TV Dizisi) (Kanal 7)

2004 -Cennet Mahallesi (Hayat Kadını) (TV Dizisi) (Show TV)

2005 - Başkan (TV Filmi)

2005 - Tuzak (Banu) (TV Dizisi)

2009 - Kanal-İ-Zasyon (Konuk Oyuncu) (Film)

2010 - Kamerayla İzdivaç (Film)

2012 - Alemin Kıralı (Yılbaşı Özel, 56 Bölüm) (TV Dizisi)

SEDA SAYAN KİMDİR?

Seda Sayan, 30 Aralık 1961'de İstanbul'da doğdu. Gerçek adı Aysel Gürsaçer olan sanatçı, müzik dünyasındaki çıkışını 1980li yıllarda yaptı. "Ah Geceler", "Bebeğim", "Ben Sana Demedim mi", "Sensizliğe Yanarım" ve "Var mısın" gibi parçalarla çıkış yaptı. Uzun bir süredir televizyonların sabah kuşağında kadın programı yapmakta olan sanatçı birçok dizide oyuncu olarak yer aldı. Tamer Karadağlı ile birlikte rol aldığı "Fedai" isimli dizinin başarısızlığının ardından müzik çalışmalarına devam etti. Bir dönem televizyonda yayınlanan bir yarışma programında İbrahim Tatlıses ve Muazzez Abacı ile jüri üyeliği yapmıştır.

1987 yılında Rıdvan Kılıç ile evlenen sanatçının bu evliliği 6 ay sürdü. 1990 yılında Sinan Engin ile olan evliliğinden tek oğlu Oğulcan Engin'e sahip olan Seda Sayan, 6 yıl süren bu evliliğin bitmesinden sonra 1998 yılında Soner Yapcacık ile evlendi. Bu evliliği de son bulduktan sonra içinde Mahsun Kırmızıgül'ün de bulunduğu birçok kişi ile ilişkisi olan sanatçının gündemde en uzun kalan ilişkisi Nihat Doğan ile oldu. Nihat Doğan ile nişanını bozduktan kısa bir süre sonra 1 Şubat 2008'de kendinden 23 yaş küçük olan şarkıcı Onur Şan ile evlendi. Sanatçının nikahını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş kıydı.

Sanatçının kendi ağızından hayat hikayesi :

"Eyüp'te, 11 ailenin oturduğu, avlusu, tuvaleti ortak gecekondulardan birinde doğup büyüdüm ben. İlkokula giderken, önlük ve çanta parasını çok zor denkleştirmişti babam. Çünkü tembeldi, alkol düşkünüydü. İçer içer olay çıkarır, anneme saldırır, bizi döverdi. Yaşadığımız müthiş bir yoksulluktu. Bazı geceler yiyecek ekmek bulamazdık. Annemin, 'Bakkala ekmek gelmemiş, uyuyun ekmek gelince ben sizi uyandırırım' diyerek bizi kandırıp aç yatırdığı çok olurdu. Ama babamın içki parası her zaman bulunurdu. Öyle kavgacıydı ki, evdekileri dövdüğü yetmez gibi, kirasını ödemediği evsahipleri para konusunda ısrar edince onları da döverdi. Hayatta en çok başkalarının aile fotoğraflarına, siyah beyaz resimlerin olduğu albümlerine özenirim. İçimde hep uktedir. Çünkü, ekmek alacak paramız yokken, fotoğraf çektiremezdik"

"Bakın, yaşanan bir olay, acısı hala yüreğimde olan bir dram var şimdi. Küçük kardeşim Sedat, ağbisi Şahin'i vurdu. Çünkü, Şahin tam bir psikopattı. Uyuşturucu kullanmak onda, kavgacılık, geçimsizlik onda, ne ararsanız var. Ve Şahin'i yaratan, onu bu hale getiren, gerçek suçlu babamdır. Şahin'i psikopat yapan babamdır. Şahin'in bu hale gelmesi hep babamın yüzündendir. Onu döve döve isyankar yaptı. Sedat küçüktü, yırtardı dayaktan. Bana dokununca artistlik yapar, yandım Allah deyince, uzatmazdı. Ama en çok dayağı ablam Nursel'le Şahin yerdi. Bu ibret olsun herkese. Alkolik ve dayakçı babalar çocuklarını düşünmeli. Şahin'in şimdi kanı değişti, tedavisi yapıldı, pırıl pırıl oldu. İnşallah artık uyuşturucu kullanmaz. Allah uyuşturucu satıcılarının belasını versin. Kendi başıma gelen bu felaketi, deprem bölgesine giderek unuttum. Yoksa müthiş bir bunalım içindeydim."

"Daha çok küçüğüm. Eyüp'teki evin avlusunda oynarken 'Maymuncu geldi' dediler. Adamın biri maymuna elbise giydirmiş, sokak aralarında dolaştırıyormuş. Ben maymunu göreceğim diye yıldırım hızıyla koşunca, komşu kadınlardan birinin çamaşır yıkamak için bahçede kaynattığı kazana çarptım. Tabii kazan da üzerime döküldü. Resmen canlı canlı haşlandım. Doktor, anneme 'Hazırlı olun, her an ölebilir' bile demiş. Kocakarı ilaçlarıyla iyileştim. Öldürmeyen Allah öldürmüyor işte. Ama o yanıklardan çektiğim ıstırabı asla unutamam."

"İlkokul öğretmenim Muazzez Karipçin'di. İnşallah yaşıyordur, kulakları çınlasın. Bazen 'Hadi Aysel bir şarkı söyle bakalım' derdi. Bir gün annemi çağırarak müziğe aşırı ilgim olduğunu söyledi. Konservatuvar konusu o zaman gündeme gelmişti ama nerde! Yiyecek ekmek bulamadığımız gün olurdu. Hiç unutmam öğretmenim de, elimden tutup İstanbul Radyosu'ndaki Ses Yarışması'na götürmüştü beni. Ne yazık ki başarılı olamamıştım. Günlerce ağladım, ağlamaktan gözlerimin aklarına kan oturdu. Ama müziğe öylesine sevdalıdır ki Aysel... Bu uğurda her şeyi göze alarak evden bile kaçar. Henüz 15 yaşındaydım. Babamın evde herkesi kırıp döktüğü bir gün Kadırga'daki evden kaçtım. Hiç unutmuyorum, geceyi Fındıkzade'de bir apartman boşluğunda geçirdim. Sokakta yattım açıkçası. Yanımda Ümit adlı bir kız arkadaşım daha vardı. Ertesi gün de Şişli'deki aile dostumuz Şükran ablamın yanına gittim. Polise başvurmuş ailem. Sonra karakola gidip teslim oldum. Bu olay hayatımdaki en büyük risktir. Başıma her şey gelebilirdi çünkü. Bu yüzden kimsecikler evinden kaçmasın, sakın ola bana özenmesinler, benim kadar şanslı olmayabilirler. Kaçış nedenim babamdı. Şarkı söylememe de karşı çıkmıştı."

"Tavernada çalışırken, birisi Turgut Akyüz'e tavsiye etmiş beni. Rahmetli Turgut beni dinleyip beğenince, o zamanın meşhur eğlence yerlerinden olan Stardust'ta üç bin lira yevmiyeyle işe başladım. Silahlı bir saldırı sonunda Turgut ölünce yıkıldım. Ardından sahildeki Kamacı'da çalıştım. Derken, Gülizar Gazinosu'na geçtim ve artık sınıf atlamıştım. Seda Sayın dediler, sonra Seda Sayan oldum. Filmlere başladım ve Fahrettin Aslan keşfetti beni. O ara Zeki Alasya- Metin Akpınar'ın yanında 'Elma Kabare' de çalıştım. Şov gereği Demirel'in, Özal'ın, İnönü'nün fallarına bakmıştım, şarkılar söylemiştim."

"Eyüp'te, Kadırga'da bazen para bulunca sinemaya kaçardık. Ve ben Türk filmlerine bayılırdım. Ordaki aşklara, kızların bir anda şöhreti, parayı bulmasına mest olurdum. Ve mahallede bir marangoz kalfasına aşıktım. İlk aşkımdı o. Ama çocuğun haberi yoktu. Dikkatini çekmek için neler yapmazdım ki! Kafama çoraplar geçirip yatar, sabah ruj sürerdim. Nafile! İlk aşkta hüsran yaşadım."

Şarkıcılığa düğün salonlarında başladı. Sonra uvertür olarak küçük gazinolara geçti. Stardust kulübünde assolist oldu. Sonra da Gülizar'da assolistlik yaptı. Gazinocu Fahrettin Aslan tarafından, Harika Avcı'yla birlikte bir süre ders aldırılıp dönemin en büyük gazinosu Maksim'e assolist olarak çıkarıldı.

Seda Sayan, 1978 yılının Ağustos ayında sahneye çıkabilmek için mahkeme kararıyla yaşını büyüterek doğum tarihini 4 Ocak 1959 olarak değiştirdi.

Reklam filmlerinde de oynayan Seda Sayan, Pepsi’nin ardından Desa reklamlarıyla ekranda sıkça göründü.

Evlilikleri :

1. Evliliği :1987 mayıs ayında Sarıyerli futbolcu Rıdvan Kılıç ile evlendi. 6 ay sonra yine 1987 aralık ayında boşandı.

2. Evliliği :1990 yılında Beşiktaşlı Sinan Engin ile evlendi. 1995 yılında boşandı. Oğulcan Engin adında bir oğlu vardır.

3. Evliliği :25 Ağustos 1998 tarihinde Soner Yapcacık ile evlendi. 1999 Ocak ayında boşandı.

4. Evliliği : 2000 Nisan ayında Tuncay Kıratlı ile evlendi. 2001 Ocak ayında boşandı.

5. Evliliği :2004 yılında Gökhan Şükür ile evlendi. 2005 yılında boşandı.

6. Evliliği : 1 Şubat 2008 tarihinde Onur Şan ile evlendi. 2010 şubat ayında boşandı.

Albümleri :

1985 - Anılarım

1987 - Seda Sayan'la Başbaşa

1989 - Seviyor musun?

1990 - 80'li Yıllar (Nejat Alp ile birlikte)

1990 - Ya Benim Olursun

1991 - Git Demesi Kolay

1992 - İşte ... Seda Sayan

1993 - Yeter ki İste

1994 - Vız Gelir Her Şey

1996 - Ah Geceler

1997 - Sensizliğe Yanarım

1999 - Ben Sana Demedim mi?

2001 - Var Mısın?

2004 - Sıkı Sıkı

2005 - Bebeğim

2007 - Gecelerce Ağlarsın Unutma

2009 - Aşkla

2012 - Seda Sayan 2012

2014 - Hatıran Yeter

Filmleri :

1983 - Yorgun

1986 - Saide

1986 - Kanlı Su

1993 - Üç İstanbul

1993 - Geceler

1997 - Sırtımdan Vuruldum

1999 - Evimiz Olacak mı?

2002 - Reyting Hamdi

2002 - Hastayım Doktor

2004 - Yabancı Damat

2005 - Hababam Sınıfı 3,5

2007 - Fedai

2008 - Akasya Durağı

2012 - İkizler Firarda

Televizyon Programları :

1992-1993 - Seda - Osman Show, Kanal 6

31 aralık 1994 - Yılbaşı Özel, ATV

1995 - Yetiş Bacım, TGRT

2000 - Mahalleler Yarışıyor, TGRT

2002-2006 - Sabah Sabah Seda Sayan, Kanal D

2004 - Seda Sayan ile Şans Kapısı, Kanal D

2006-2009 - Sabahların Sultanı Seda Sayan, Kanal D

7 eylül 2009 - Susma, Kanal D

5 ekim 2009 - Yalnız Değilsiniz, Kanal D

3 mayıs 2010 - 24 haziran 2011 - Sabahın Sedası, Show TV

15 ağustos 2011 - 28 ekim 2011 - Sultan-ı Beyaz, Beyaz TV

31 ekim 2011 - Beyazın Sultanı, Beyaz TV

1 ekim 2012 - 5 Temmuz 2013 Seda Sultan, Tv8

30 Aralık 201 - Kaynana Gelin Seda'ya Gelin, Kanal D

1 Eylül 2014 - Seda Sayan Show, Show TV

Kaynak: İnternet Ajans

Kaynak: Diyarbakır Söz