Görüş Bildir

Gökova Kavşağı'na viyadük yerine tünel yapılacak

Marmaris ve Fethiye'ye ulaşımının kesintisiz sağlanabilmesi için doğal ve arkeolojik SİT alanındaki Gökova Kavşağı'na yapılması düşünülen; ancak çevrecilerin tepkileri, bilirkişi ve Muğla 2 No'lu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun olumsuz kararı üzerine iptal edilen viyadüğün yerine, 200 metre ilerisindeki Akyaka Mahallesi giriş ve çıkışına tünel yapılması için çalışma başlatıldığı ortaya çıktı.

Gökova Kavşağı'na viyadük yerine tünel yapılacak
 İlk aşamada toplam 700 çam ve zeytin ağacının kesildiği projenin 13 milyon 175 bin liraya mal olacağı ve yıl sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiği bildirildi.
Karayolları Genel Müdürlüğü, Marmaris'i Fethiye ve Muğla'ya bağlayan karayolunda trafik ışıklarına takılmadan ulaşımın kesintisiz sürmesi için Gökova Kavşağı'na viyadük yapmak için 8 Aralık 2013 tarihinde harekete geçti. Muğla'ya 26, Marmaris'e 29 kilometre uzaklıktaki kavşağa yapılacak viyadük için iddiaya göre, Gökova Belediyesi ile bölge halkının düşüncesi sorulmadan proje hazırlanıp onaylandı. Gökova Belediyesi'ne viyadüğün yapılacağı bilgisi verildi. Altında kaya mezarları olan doğal ve arkeolojik SİT alanındaki mevcut yolun 3 ile 4 metre arasında doldurulup, Marmaris giriş ve çıkışına tünel yapılacak olması tepkileri de beraberinde getirdi. Konuya müdahil olan Marmaris Kent Konseyi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden bilirkişi istedi. Bilirkişi olarak öğretim görevlisi ve Ulaşım Uzmanı Dr. Orhan Demir görevlendirildi. Dr. Demir, 1 aylık incelemesi ardından aynı yıl Aralık ayında hazırladığı raporunda, bu bölgede 2033 yılına kadar kesinlikle viyadüğe ihtiyaç olmadığını belirtti. Bilirkişi raporunun ardından Karayolları Genel Müdürlüğü'nden dilekçeyle viyadük projesinin iptalini istendi. Dilekçede ÇED toplantısının yapılmadığı, yapıldıysa da göstermelik olduğu belirtildi. Projenin iptal edilmemesi halinde eylem safhasına geçileceği de belirtildi. 60 gün içinde cevap gelmemesi halinde Muğla İdare Mahkemesi'nde yürütmeyi durdurma istemiyle dava süreci başlayacaktı. Dilekçenin cevabı geçen 28 Şubat'ta geldi. Muğla 2 No'lu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun olumsuz kararının da eklenmiş olduğu cevabın ardından hukuki sürece gerek kalmadı. Bu kararın ardından Karayolları Genel Müdürlüğü projeyi iptal ettti.
VİYADÜK YERİNE TÜNEL
Ancak, projenin iptal edilmesinden 1 yıl sonra bu yerin yaklaşık 200 metre ilerisine Muğla - Fethiye Karayolu'nun Akyaka Sapağı ile Gökova Kavşağı arasındaki bölümünde, yolun alt ve üst kesimindeki ormanlık alanda ağaçlar hızla kesildi. İddiaya göre, çalışma sahasına hiçbir bilgilendirme levhası konulmaması ve herhangi bir duyuru yapılmaması nedeniyle bu çalışmanın ne olduğu anlaşılamadı.
Ağaç kesiminin tamamlanmasının ardından Muğla Orman Bölge Müdürlüğü söz konusu alana 'Buradaki ağaçlar yol çalışması nedeni ile Karayolları 2'nci Bölge Müdürlüğü tarafından kesilmiştir' yazılı tabela dikildi.
Gökova Ekolojik Yaşam Derneği üyeleri 'Akyaka'nın Sesi' isimli sitelerinden yaptıkları duyuruda işin aslını araştırdıklarında anayolun altından Akyaka yönüne bir bağlantı geçidi yapılmasının planlandığının ortaya çıktığını duyurdu.
700 ÇAM VE ZEYTİN AĞACI KESİLMİŞ
Sitedeki açıklamada dernek üyelerinin Muğla Valiliği, Çevre ve Şehircilik Muğla İl Müdürlüğü, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve Karayolları 2'nci Bölge Şefliği ile yapılan görüşmelerde elde ettikleri bilgilere şöyle yer verildi:
"Projenin amacı; hali hazırdaki Akyaka sapağının trafik açısından güvenli hale getirilmesi. Proje, daha önce 'Nas İnşaat Şirketi' tarafından gündeme getirilen ve ilgili kurumlar tarafından onaylandıktan sonra çevrecilerin açtıkları dava sonucunda iptal edilen Gökova Kavşağı'na viyadük projesine dayanıyor. Viyadük projesi revize edilerek aynı şirket tarafından yeniden sunulmuş ve kabul edilmiş. Bu kez tüm yasal izinlerin alındığı söyleniyor. Proje Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde uygulanacak olmasına karşın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından da ÇED raporuna gerek görülmeden onaylanmış. Projenin kapsamındaki tünelin maliyeti Karayolları 2. Bölge Şefliği'nden alınan bilgiye göre 13 milyon 175 bin lira. Yıl sonuna kadar tamamlanacak proje kapsamında 700 çam ve zeytin ağacı kesilmiş. Proje, ana yolun altına yapılacak bir tünelle, her iki yönden gelen araçların Akyaka'ya giriş ve çıkışını öngörüyor. Tünelin, Akyaka tarafında orman içinde ana yola paralel açılan düşük kottaki yeni yol ile Akyaka'nın girişinde, fırının yaklaşık 100 metre üstünde birleştirilmesi öngörülüyor. Ana yoldan Akyaka'ya sapılan mevcut giriş iptal ediliyor."
CEVAP BEKLEYEN SORULAR
Hazırlık aşamasında kamuoyunun tepkisini çekmemek için duyurulmamasına özel önem verildiği anlaşılan projede tatmin edici bir cevap alınamayan sorular ise şöyle sıralandı:
"Amaç; Akyaka sapağını daha güvenli hale getirmek ise Gökova yönünden gelen araçların Akyaka yönüne rahat dönüşlerini sağlamak üzere yolun üst tarafında bir cep oluşturulmasının parasal, ekolojik ve toplumsal maliyeti çok daha az olmaz mıydı? Başka acil noktalar dururken, neden yıllardır hiçbir kaza olmayan Akyaka sapağı 'tehlikeli' ilan edilerek iptal edilmesi yoluna gidilmiştir? Karar verirken hangi kaza verileri, istatistikleri baz alınmış, hangi bilimsel çalışma yapılmıştır? Bölge halkının görüşleri neden alınmamıştır? Amaç bu güzergahta ille de bir proje yapmak viyadük, olmadı tünel mi? Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde bazı bölgelerin imara açılacağı ve turizm yatırımlarının planlandığı duyumlarının gerçek midir?"

Kaynak: DHA

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi