Google onu da unutmadı ve Doodle yaptı! Hedy Lamarr kimdir Wifi'yi nasıl buldu?

Google bugün yine bir mucidi unutmadı. Her zaman önemli hayatımıza yön veren isimleri (Allah’ın takdiriyle) Doodle yani açılış sayfası yapmaya devam ediyor. Google, bu kez Hollywood’un güzel yıldızlarından olan ve Wifi teknolojisinin mucidi olan Hedy Lamarr’ı Doodle yaptı. Peki, Hedy Lamarr kimdir, Wifi nasıl bulundu? İşte detaylar…

Google onu da unutmadı ve Doodle yaptı! Hedy Lamarr kimdir Wifi'yi nasıl buldu?

Google bugün Doodle olarak Hedy Lamarr'den yana tercihini kullandı. Dünyanın 4 bir tarafında Doodle olan Hedy Lamarr günün en merak edilen ve Google’da trend olan isimlerinden biri oldu. Hedy Lamarr bir filmde çıplak görünen ilk kadın oyuncu unvanına da sahipti. Öte yandan Hollywood’un en güzel yıldızlarından Hedy Lamarr’ın iletişim dünyasının kaderini değiştiren Wi-fi teknolojisinin de mucidi olduğunu hemen söyleyelim.

HEDY LAMARR KİMDİR?

Hedy Lamarr, yani gerçek ismiyle Hedwig Eva Maria Kiesler, 9 Kasım 1914 doğumlu ve Avustralyalı. Daha sonra Amerika’da da yaşamış olan ünlü oyuncu ki aynı zaman da mucittir. 19 Ocak 2000 yılında hayata gözlerini yummuştur.

SİNEMA FİLM OYUNCUSU

Lamarr çok sayıda popüler filmde rol almış olmakla birlikte, bunların başlıcaları arasında 1938 yapımı Charles Boyer ile birlikte başrollerini paylaştığı Algiers filmi, 1940 yapımı Spencer Tracy ile başrolünü paylaştığı I Take This Woman filmi , 1940 yapımı Clark Gable ile başrolünü paylaştığı Comrade X filmi, 1941 yapımı başrolünü James Stewart ile paylaştığı Come Live With Me filmi, 1941 yapımı başrolünü Robert Young ile paylaştığı H.M. Pulham, Esq. filmi ve 1949 yapımı Victor Mature ile birlikte rol aldığı Samson and Delilah filmi yer almaktadır.

AYNI ZAMANDA MUCİTMİŞ!                   

İlk evliliği süresince Lamarr'ın uygulamalı bilimlere karşı ilgisi arttı ve oyunculuk kariyerinden de sıkıldığından dolayı bir mucit olarak buluşlar üretti. II. Dünya Savaşı'nın başlangıcında, müttefiklerin savaştaki güçlerine yardımcı olmak için çok istekliydi. Besteci ve mucit olan George Antheil ile birlikte yayılma spektrumunun radyo güdümlü torpidolarda kullanılabilmesi amacıyla frekans atlamalı yayılma spektrumunu icat ederek, ABD'de patentini aldılar. ABD Donanması 1960'lara kadar bu teknoljiyi benimsemedi ancak günümüzde bu teknolojinin çalışma prensipleri Wi-Fi, CDMA ve Bluetooth teknolojilerine dahil edilmiştir. Ayrıca bu çalışması nedeniyle 2014 yılında ABD'nin Virginia eyaletinde bulunan Alexandria şehrindeki Ünlü Ulusal Mucitler Salonu'nda yer verilerek onurlandırılmıştır.

Kaynak: Diyarbakır Söz