Görüş Bildir

Gözyaşları döktüler!

Kentte 14 Mart'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağının kısmen kaldırılmasıyla PKK'lı teröristlerin kente ve bölge halkına verdiği zarar ortaya çıktı

Gözyaşları döktüler!

Şırnak'ta 14 Mart'tan bu yana uygulanan sokağa çıkma yasağının kısmen kaldırılmasıyla, PKK'lı teröristlerin kente ve vatandaşlara verdiği zarar da ortaya çıktı.

PKK'lı teröristlerce açılan çukurların kapatılması, kurulan barikatların kaldırılması, tuzaklanan patlayıcıların imhası ve kamu düzeninin yeniden tesis edilmesi için 14 Mart'ta sokağa çıkma yasağı ilanı ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve emniyet unsurlarınca başlatılan "Şehit Jandarma Üsteğmen Mehmet Çifci Operasyonu"nun 82'nci gününde tamamlanmasının ardından kentte arama çalışmaları sona erdi.

- Terörün mağdur ettiği aileler 246 gün sonra kente dönüyor

PKK'ya ağır darbe vurulan, aralarında terör örgütünün yöneticileri ile dağ kadrosundan gelenlerin de bulunduğu 508 teröristin etkisiz hale getirildiği, 50 ton ağırlığında bin 845 el yapımı patlayıcının imha edildiği, el yapımı patlayıcılarla tuzaklanan 240 barikatın kaldırıldığı, 39 çukuru kapatıldığı kentte sokağa çıkma yasağının 05.00'ten 22.00'ye kadar sona erdiğini öğrenen vatandaşlar, evlerini görmek için 246 gün sonra kente dönüyor.

- Güvenlik noktalarından geçiyorlar

Kent giriş noktalarına kurulan güvenlik noktalarında yapılan kontrolün ardından vatandaşların geçişine izin verilirken, kentin girişinde uzun araç kuyrukları oluştuğu görülüyor.

Bazı vatandaşların evlerini terk ederken yanlarına aldıkları eşyalarla geri döndüğü gözlenirken, güvenlik güçlerince kontrol noktalarından geçişte yaşlı ve hastalara öncelik veriliyor.

- Kentteki hasar terörün şiddetini gözler önüne seriyor

Kente dönenler, PKK'lı teröristlerin kente verdiği zararı gördüklerinde büyük şaşkınlık yaşarken, aylar sonra kavuştukları yakınları ile hasret gideriyor.

Şırnak'taki ev ve iş yerlerindeki hasar terör saldırılarının şiddetini gözler önüne seriyor.

Kentte saldırılardan iş yerleri zarar gören esnaf ile evleri zarar görenler, temizlik ve onarım çalışmalarına başladı.

Vatandaşlar, yasağın kaldırılmasıyla açılan ekmek fırını, market ve manavlardan alışveriş yaptı. Bazı fırın ve marketlerin önünde kuyruk oluştu.

- Eğitim öğretime başlandı

Sokağa çıkma yasağının kısmen kaldırıldığı kentte öğrenciler aylar sonra okullarına, öğretmenlerine ve çok özledikleri arkadaşlarına kavuştu. Terör saldırıları nedeniyle bazı okulların kullanılamaz hale geldiği kentte hasar görmeyen okullarda dün ders zili çaldı. Şırnak Üniversitesi öğrencileri de otobüslerle Mehmet Emin Acar Kampüsüne giderek eğitime başladı.

Okullarına kavuştular

Öğrencilerden Zehra Geren, olaylardan dolayı ailesiyle Şırnak'taki evlerini terk etmek zorunda kalarak, köye yerleştiklerini söyledi.

Köyde lise olmadığı için eğitimine devam edemediğini dile getiren Geren, uzun bir aradan sonra yeniden arkadaşlarıyla bir araya gelmenin heyecanını yaşadığını belirtti. Geren, aylardır okulundan uzak kaldığına işaret ederek, "Okula yeni başlamış gibiyim. Çok mutluyum." dedi.

Merve Tonk da, saldırılardan dolayı evlerini terk ederek, Uludere ilçesindeki yakınlarının yanına yerleştiklerini anlattı.

Uzun bir süre eğitimden geri kaldığına dikkati çeken Tonk, sokağa çıkma yasağının sona ermesiyle kentteki okuluna kavuştuğunu aktardı.

Tonk okulunu çok özlediğini vurgulayarak, "Okula yeni başlamış gibi heyecanlıyız. Okulumu ve arkadaşlarımı çok özlemiştim. Sabahleyin büyük bir heyecanla kalktım. Okulda arkadaşlarımla yeniden bir araya gelmek çok güzel bir duygu." ifadelerini kullandı.

Yusuf Ziya Uysal, Şırnak'a döner dönmez okula geldiğini belirtti.

Arkadaşlarına kavuşmanın sevincini yaşadığını dile getiren Uysal, okuldan kitaplarını alarak aylar sonra derslerine çalışmaya başlayacağını anlattı.

"Bu yıl çalışıp başarılı olmak istiyorum. Daha arkadaşlarımın hepsi gelmemiş, onları bekliyoruz. Onlar da gelirse artık derslerimize başlayacağız." diyen Uysal, Şırnak'a döndüğü için mutlu olduğunu kaydetti.

- "Allah vesile olan herkesten razı olsun"

Kızının kaydı için okula gelen veli Hatice Aslan Kürtçe, sokağa çıkma yasağının kaldırılması ile öğrencilerin okullarına kavuşmasından duydukları memnuniyeti anlattı.

Şırnak'taki evlerini terk ettikten sonra Mersin'e yerleştiklerini, yasağın sona ermesi ile de kente döndüklerini belirten Aslan, "Bugün okullarımız açıldı çok sevindik. Allah vesile olan herkesten razı olsun. Tek isteğimiz memleketimizin güzel günlere kavuşmasıdır. Rabbim bizi olaylardan, belalardan korusun." şeklinde konuştu. Aslan, saldırıların son bulmasını diledi.

- Görevlendirme yapılan belediyeden temizlik hizmeti

İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevlendirme yapılan Şırnak Belediyesince yol yapım ve temizlik çalışmalarına hız verildi.

Belediye ile İl Özel İdaresi ekiplerince aylardır toplanmayan çöpler toplanıyor, cadde ve sokaklar temizleniyor.

Vatandaşlar PKK'ya tepkili

Vatandaşlar mağduriyetlerine neden olan PKK'lılara tepki gösterdi.

Yeni Mahalledeki evi, teröristlerin kazdığı çukurlara tuzakladığı patlayıcıları infilak ettirmesi sonucu hasar gören Rauf Yürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sokağa çıkma yasağının kaldırılmasıyla evlerine döndüklerini söyledi.

Daha önce emniyetten aldığı izinle hasar gören evini kontrol etmek için kente geldiğini ifade eden Yürek, yasağın sona ermesi ile kente gelen vatandaşların yaralarını sarmaya çalıştığını belirtti.

Yürek, her şeyin zamanla düzene gireceğine inandıklarını dile getirerek, "Hasar gören evimizin onarımını yapıyoruz. Hayat devam edecek. Allah sebep olanların belasını versin. Mağdur olan insanlarımız çok. Allah herkese yardımcı olsun. Bundan sonra devlet sahip çıkarsa buraların eski halinden çok daha güzel olacağına inanıyoruz." diye konuştu.

- "İnşallah güzel günler göreceğiz"

Kente dönen esnaf Sinan Yeşilbaş, yaraların sarılması için el birliği ile çalışmaya başladıklarını belirtti.

Yeşilbaş, teröristlerin saldırıları nedeniyle birçok iş yerinin kullanılamaz hale geldiğine işaret ederek, az hasar gören iş yerini temizlemeye başladığını aktardı.

Yasağın sona ermesinin ardından kente gelip iş yerini açtığını anlatan Yeşilbaş, "İnşallah güzel günler göreceğiz. Umutluyuz. Kente dönen herkes evi ya da iş yeri ile meşgul." dedi.

- "PKK hiç bir zaman Kürtleri temsil edemedi"

Terör saldırılarından duyduğu rahatsızlığı dile getiren Ahmet Tatar, teröristlerin en fazla Kürtlere zarar verdiğini kaydetti.

"Terör örgütü PKK hiç bir zaman Kürtleri temsil edemedi. PKK Kürtlere 40 yıldır zarardan başka hiçbir şey vermedi, bugün yaşanan acıları bize defalarca yaşattı." diyen Tatar, yaşanan olayların son bulmasını istediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi