Güneydoğu'da Şehitler anıldı

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı dolayısıyla Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu illerinde de törenler düzenlendi.

Güneydoğu'da Şehitler anıldı

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı, Yurdun dört bir yanında olduğu gibi Diyarbakır'da da törenler düzenlendi.

Diyarbakır Hava Şehitliğinde düzenlenen törende, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu, göndere Türk bayrağı çekildi.

DİYARBAKIR HAVA ŞEHİTLİĞİ

Vali Hüseyin Aksoy şehitlik defterini imzaladıktan sonra yaptığı konuşmada, vatanın bölünmez bütünlüğü uğruna can veren şehitleri minnet ve şükranla andıklarını söyledi. Aksoy, deftere şunları yazdı :

BAĞIMSIZLIK UĞRUNA

“Aziz Şehitlerimiz, Ulusumuzun bağımsızlığı, Vatanımızın bölünmez bütünlüğü uğruna can veren sizleri, minnet ve şükranla anmak üzere huzurunuza gelmiş bulunmaktayız. Kadın, erkek; yaşlı, genç hatta çocuk yaştaki kahramanların, dünya tarihinde benzeri olmayan bir zaferin mimarı olmalarının 102. Yıldönümündeyiz. Tüm dünya milletlerinin takdirini kazanan, bağımsızlık uğruna bir milletin neler yapabileceğinin en güzel örneğini veren sizlere şükranlarımız sunuyoruz. Emin olunuz ki hatıranızı ilelebet yaşatıp, devletimize ve milletimize emanet olan ailelerimizin daima yanında olacağız. Bu duygularla, başta Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Ruhunuz şad olsun.”

TÖRENE KATILANLAR

Törenin ardından Vali Aksoy'un yansıra AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Ali Sivri, İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, 8. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Kadircan Kottaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumali Atilla, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Musa Çitil, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Ak Parti Diyarbakır İl Başkanı Muhammed Dara Akar, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Reşit Can, şehit yakınları ile vatandaşlar şehitlerin mezarına karanfil bıraktı.

GÜNÜN ÖNEMİ KONUŞULDU

Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezinde devam eden törende, 7. Kolordu ve Garnizon Komutanlığı tarafından Çanakkale Zaferi ve Şehitlerimiz konulu sunum yapıldı.  Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Reşit Can günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yaptı.

Öğrencilerin Çanakkale Zaferi'ni anlatan tiyatro oyunu salonda duygulu anlar yaşattı. Bir şehit yakını gözyaşlarına hakim olamayarak fenalık geçirdi. Sağlık ekiplerinin müdahalesiyle şehit yakını salonda çıkarıldı.

RESİM VE ŞİİRLER YARIŞI

Resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri Vali Aksoy, Milletvekili Bal ve 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Ali Sivri tarafından verildi.

Ödül töreninin ardından 7. Kolordu Komutanlığından Yüzbaşı Ali Arıbaş ve Piyade Üsteğmen Çağlar Hemedan tarafından ‘Çanakkale Zaferi’ konulu bir sunum gerçekleştirildi.  Sunumun ardından Yenişehir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrenciler tarafından hazırlanan Çanakkale konulu tiyatro oyunu sahnelendi.  Programın sonunda Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinden oluşan Türk Halk Müziği korosu mini bir konser verdi.

MARDİN'DE KARANFİNLER

Mardin Garnizon Şehitliği'ndeki törende, Mardin Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma Dayanışma ve İnsan Hakları Derneği Başkanı Velit Alptekin, Şehitlik Anıtına çelenk sundu.

Saygı duruşunda bulunulması ve saygı atışının ardından, İçişleri Bakanlığınca kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamında Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekilliğine görevlendirilen Vali Mustafa Yaman, şehit yakınları ve gazilerle yakından ilgilendi.

Şehitlikteki tören, şehit mezarlarına karanfil bırakılmasıyla sona erdi.

Atatürk Kültür Merkezi'ndeki törende de Vali Yaman, 70. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Albay Altan Er, İl Jandarma Komutanı Albay Ahmet Zafer İzcan, Mardin Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar öğrencilerin yaptığı resim sergisini gezdi.

Daha sonra öğretmenler, öğrenciler ve askerler günün anlam ve önemini anlatan yazı ve şiirler okudu, Aziz Sancar Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından Çanakkale Zaferi'nin anlatıldığı tiyatro oyunu sahnelendi.

Törene katılan vatandaşlar, gaziler ve şehit yakınları duygulandı. Törende, çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

SİİRT'TE SABAH NAMAZI BULUŞMASI

Siirt'te "Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı" dolayısıyla sabah namazı buluşması düzenlendi.

İl Müftülüğünce organize edilen sabah namazı buluşmasına, İl Müftüsü Faruk Arvas ile çok sayıda vatandaşın katılımıyla Ensar Camisi'nde gerçekleştirildi.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan ve imam Ramazan Toprak tarafından Türkçe, Arapça ve Kürtçe okunan ilahinin ardından sabah namazı kılındı.

Arvas, yaptığı konuşmada, yaklaşık 2 yıldır sabah namazı buluşmalarını sürdürdüklerini, bugün de 18 Mart Çanakkale Zaferindeki ve tüm şehitleri anmak adına bir araya geldiklerini söyledi.

Arvas, şöyle konuştu:

"Çanakkale zaferinde, bizi Çanakkale Boğazı'nda boğmak isteyen düşmana karşı 70 milletten oluşan ama aynı ümmet şuuruyla hareket edilerek buna izin verilmedi. 7 düvel bütün Haçlı zihniyeti Avrupa ülkeleri bugün nasıl hedef olarak bizi seçmişlerse o gün de bunu amaçladılar. Tarih boyunca bu hep böyle olmuştur. Bizi yok etmeyi amaçladılar. Avrupa ülkeleri tek vücut olup, toplarıyla tüfekleriyle kahraman ordumuzun üzerine geldiler ancak bir şey unutmuşlardı ki bizde olup da onlarda olmayan iman ve cevheri bilmiyorlardı."

GARNİZONDAKİ TÖREN

Siirt Garnizon Komutanlığı Şehitliğinde gerçekleştirilen tören, Şehitler Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Vali Mustafa Tutulmaz, törende yaptığı konuşmada, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 102. yıl dönümü münasebetiyle bir araya geldiklerini söyledi.

Çanakkale Zaferi'nin uğruna çok bedel ödenerek şehitlerin kanlarıyla kazanıldığını kaydeden Tutulmaz, şöyle konuştu:

"Çanakkale, yüce milletimizin tarihe adını altın harflerle yazdığı bir destandır. Her karışı şühedanın kanlarıyla sulanmış, ülkemizde en acı, imkansızlıkların yaşandığı yıllarda milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un "Kimi Hindu kimi yamyam kimi bilmem ne bela' diye tabir ettiği düşmanlarımızdan kurtuluş ümidimizin meşalesi olan ve yolumuzu aydınlatan bu milli ve manevi mücadele bugünkü ve yarınki nesillere vatan, millet, milli birlik ve beraberliğimiz için gerekli en önemli dersi, bilgiyi ve hassasiyeti gösteren en önemli kazanımdır."

Konuşmanın ardından İl Müftüsü Faruk Arvas şehitler için dua etti. Vali Tutulmaz ve diğer yetkililer tarafından şehit mezarlarına karanfil bırakıldı.

Siirt Kültür Müdürlüğünde devam eden törende, valilik ve belediyenin desteğiyle, 14 Eylül Ortaokulu öğrencilerinin hazırladığı Çanakkale belgeselinin gösteriminin ardından günün anlam ve önemi belirten konuşmalar yapıldı.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Gençlik Merkezi öğrencileri tarafından "Çanakkale ve Şehitlik" temalı tiyatro gösterisi büyük beğeni topladı.

Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü programı çerçevesinde ilk ve orta öğretim kurumları arasında düzenlenen şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Törenlere, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Selçuk Yavuz, Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Cansever, İl Emniyet Müdürü Mustafa Tokyay, AK Parti İl Başkanı Fuat Özgür Çalapkulu ve vatandaşlar katıldı.

BATMAN VALİLİĞİ BAHÇESİ

Batman Valiliğinin bahçesinde düzenlenen ilk törende, saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı okundu ve Türk bayrağı göndere çekildi.

Mehmet Akif Ersoy Lisesi tarafından düzenlenen program, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Vali Ahmet Deniz, Çanakkale Savaşı'nın dünyada eşi benzeri görülmemiş bir kahramanlık destanı olduğunu söyledi.

Çanakkale Savaşı'nın kaybedilmesi durumunda Ayasofya'dan çan seslerinin yükseleceğini belirten Vali Deniz, şöyle dedi:

"Bir cihan imparatorluğu, son yıllarında toprak kayıpları, gözyaşı, hüzün vardı çünkü bir imparatorluk çökmeye başlamıştı. Bir haykırışa, isyana, geçmişe dönüşe ihtiyaç vardı. İşte Çanakkale tam da buydu. Çanakkale bir hayat müdafaasıydı. Sonunda ya kanlı bir ölüm ya şerefli bir hayat olacaktı. Çanakkale'de onlar başarsalardı İstanbul'un fethinin intikamını alacaklardı, Ayasofya'da çan seslerini dinleteceklerdi bize."

Deniz, Çanakkale Savaşı'nın bir milletin direnişi ve haykırışı olduğunu vurguladı.

"O zaman üzerimize gelenler, saldıranlar zannediyor muyuz ki bıraktılar, hala saldırıyorlar." diyen Deniz, 15 Temmuz'u yaşatan zihniyetin arkasında yine o güçlerin bulunduğunu aktardı.

Vali Deniz, 200 yıldır ülkenin üzerinde gizli ittifaklar, operasyonlar yapıldığını dile getirerek, "Ama 15 Temmuz artık gizliliğin, örtünün kalktığı açık hale geldi. FETÖ'nün yaptığı buydu. 30 yıldır bölücü terör örgütünün arkasında da aynı güç var çünkü onların hedefinde Türkiye var." ifadelerini kullandı.

Bazı Avrupa ülkelerinde Türk bakanlarının toplantılarının iptal edildiğini anımsatan Deniz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Son günlerde Almanya'da, Hollanda'da bakanlarımıza yapılanları gördük. Oyunun ne kadar büyük oynandığını, oyunun aleni yapıldığını görmemek için artık kör olmak lazım. Bu millet artık oyunları görüyor, geçmişini, tarihini de biliyor ve inançlı duruşunu sergiliyor. Çanakkale ruhunu 15 Temmuz'da hainlere karşı da yaşattı."

Konuşmanın ardından Mehmet Akif Ersoy Lisesi tarafından hazırlanan "Çanakkale kahramanları" oyunu sergilendi.

Öğrencilerden oluşan koro ile Çanakkale türküleri seslendirildi. Program, resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödül verilmesiyle sona erdi.

ŞIRNAK'TA DUYGULU ANLAR

Şırnak Valiliğinin bahçesindeki Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı.

Şehit Ahmet Kara İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu'nda devam eden törende, Çanakkale Zaferi'ni anlatan sinevizyon gösterisi sunuldu. Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin müzik dinletisi sunuldu ve Çanakkale şiirleri okundu. Çanakkale şiiri okunurken Vali Ali İhsan Su ile eşi Zeliha Su'nun duygulandığı görüldü.

Program sonunda resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Törene İçişleri Bakanlığınca kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamında Şırnak Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Vali Yardımcısı Turan Bedirhanoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Patlak, Garnizon Komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuri Nas, Milli Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz, şehit yakınları, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

BİNGÖL HÜKÜMET KONAĞI

Bingöl'deki tören Hükümet Konağı önünde bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi'nde devam eden törende de saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törende konuşan Bingöl Şehit Aileleri, Gazileri ve İnsan Hakları Derneği Başkanı Naim Tan, övgülerin en güzeline layık olan şehitlerin asla unutulmayacağını ve milletin kalbinde ebediyen yaşayacağını söyledi.

Törende, öğrenciler şiir okudu, dua edildi, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Törene, Vali Yavuz Selim Köşger, 49. Komando Tugay Komutanı Piyade Albay Ersin Altay, Belediye Başkan Vekili Sabri Alkış, diğer kurum amirleri, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz