Güneydoğu kavruldu

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan sıcak hava nedeniyle büyükler park ve bahçelerde çocuklar ise havuz ve kanallarda serinlemeye çalışıyor.

Güneydoğu kavruldu

Türkiye'nin en sıcak kentlerinin başında gelen Dişarbakır ve Şanlıurfa'da hava sıcaklığı 40 dereceyi aştı. Bölgenin merkezi konumundaki Gaziantep'te ise sıcaklık 39 derece olarak ölçülürken, Diyarbakır, Şanlıurfa, Malatya, Elazığ, Adıyaman, Tunceli ve Bingöl için yüksek sıcaklık uyarısı yapıldı.

DİYARBAKIR HAZAR'A AKIN ETTİ

Nemle etkisini artıran sıcak nedeniyle cadde ve sokaklar boş kalırken vatandaşlar, daha çok Ramazan Bayramı tatilini evlerinde veya kent merkezlerindeki yeşil alanlarda geçirmeyi tercih ediyor. Diyarbakır özellikle Hazar gölüne adeta akın ederken, şehrin diğer yeşil alanları ve parkları, insanlarla doldu taştı.

Şanlıurfada ise vatandaşlar daha çok tarihi Balıklıgöl Yerleşkesindeki park ve gölgelik alanlarda vakit geçiriyor. Sıcaktan korunmak isteyen vatandaşlar, balıklara yem atıp, buradaki ağaçların gölgesinde dinleniyor.

ÇOCUKLAR YÜZEREK SERİNLEDİLER

Bölge genelinde sıcaktan bunalan bazı çocuklar, Dicle Nehri ve Havuzların yansıra, sulama kanallarında ve süs havuzlarında yüzerek serinlemeye çalıştıkları gözlenirken, Yapılan uyarı ve alınan önlemlere rağmen kanal üzerindeki bağlantı köprülerinin korkuluklarını aşan çocuklar buradan atlayarak kanalda yüzüyor. Öte yandan hafta boyunca sıcak havanın etkisini artırarak devam ettireceği öğrenildi.

VATANDAŞA SICAKLIK UYARISI YAPILDI

Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, bölgede yarın sabaha kadar havanın açık ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.  Hava sıcaklıklarının Adıyaman'da 42, Malatya'da 40, Elazığ'da 39, Tunceli ve Bingöl'de ise 38 dereceye ulaşması beklenen bölgede, yüksek sıcaklıklardan dolayı vatandaşların, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli olmaları istendi. Bölgede, rüzgar ise değişik yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esecek.

UZMANLAR UYARIYOR

Uzmanlar, bol su içilmesini, en az 40 koruma faktörlü (SPF) kremlerin sürülerek dışarı çıkılmasını, serin tutacak pamuk veya keten gibi nefes alabilen, geniş kıyafetler giyilmesini, aktivitelerin kısıtlanmasını, sıcak havalarda bir kişide baş ağrısı, bulantı-kusma, bilinç değişikliği ya da bayılma olduysa bu kişinin en yakın acil servise götürülmesini ya da 112'den yardım istenmesi konusunda uyardı.

Kaynak: Diyarbakır Söz