Güneydoğu’da Atatürk anıldı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 77. yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde düzenlenen törenlerle anıldı.

Güneydoğu’da Atatürk anıldı

Recep KAYA/Neşet AYTEK/Ahmet DEMİR

Diyarbakır merkez Yenişehir İlçesi Anıtpark'ta düzenlenen törene, Vali Hüseyin Aksoy, 7'nci Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ayşe Sera Bucak, askeri yetkililer, kurum müdürleri ile çok sayıda kişi katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlanan tören Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla devam etti. Saat 09.05'de sirenlerin çalmasıyla Ata'ya saygı duruşunda bulunuldu. Anıtpark'ta düzenlenen törenin ardından protokol Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen ikinci törene törene katıldı. Törende öğrenciler şiir okurken, Güzel Sanatlar Lisesi korosu öğrencilerinin Atatürk'ün sevdiği şarkıları seslendirdi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 77'nci yıl dönümünde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde düzenlenen törenlerle anıldı.

 İLK ÖNCE ÇELENK SUNUMU

Diyarbakır'daki törende Vali Hüseyin Aksoy, 7. Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ayşe Serra Bucak, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

SAAT 09.05'TE SİRENLER

Atatürk'ün vefat ettiği saat olan 09.05'te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Buradaki törenin ardından Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde devam eden programda 7. Kolordu Komutanlığınca hazırlanan "Atatürk'ün Asker Kişiliği" konulu sunumu yapıldı.

Törene, Vali Aksoy'un yanı sıra Muharip Hava Kuvvet Komutanı Yardımcısı Korgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, 16. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Savaş Beyribey, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz ile Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç da katıldı.

ŞIRNAK'TA ÖĞRENCİLER SAĞANAK YAĞMUR ALTINDA

Şırnak Valiliği bahçesinde bulunan Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene katılan protokol üyeleri, sağanak yağmur nedeniyle tören boyunca şemsiye altında durmak zorunda kalırken, törene katılan ve bayrak tutan öğrenciler ile güvenlik görevlileri, yağmur altında zor durumda kaldı. Törene Vali Ali İhsan Su, 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Baysar, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Dönertaş, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nuri Nas, kamu, kurum müdürleri, öğrenciler ile çok sayıda kişi katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenklerinin sunulmasından sonra saatler 09.05"te sirenler çalmaya başladığında, tören alanındaki herkes saygı duruşuna geçti. Şırnaklılar da yağmura rağmen saygı duruşunda bulunmayı ihmal etmedi. Yapılan saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı'ndan sonra anma töreni sona erdi.

SİİRT'TE ATATÜRK İLE BİRLİKTE DADAŞLAR DA ANILDI

Siirt'te Atatürk'ü anma töreni Siirt Jandarma Alay Komutanlığı'nda yapıldı. Atatürk ile birlikte Siirt'in Pervari İlçesi'ne asker sevkiyatı sırasında askeri helikopterin 10 Kasım 2012 tarihinde düşmesi sonucu şehit düşen ve Dadaşlar olarak bilinen 17 asker de anıldı. Acı olay nedeniyle her 10 Kasım tarihlerinde, ulu önder Atatürk ile birlikte Dadaşlar da anılıyor. Jandarma Alay Komutanlığı'nda düzenlenen törene Vali Mustafa Tutulmaz, 3'üncü Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek, vali yardımcıları ve askeri erkan katıldı. Törende okunan duaların ardından konuklara limonata ve helva dağıtıldı.

MARDİN'DE CILIZ SİREN SESİ

Mardin'de, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 77'inci anma yıldönümü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törene Vali Ömer Faruk Koçak, Tugay Komutanı Tuğgeneral Salih Kırhan, Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Imrak, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, Süryani Başpapaz Gabriel Akyüz, askeri erkan, öğrenci ve çok sayıda kişi katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulması ardından, İstiklal Marşı okundu. Saatler 09.05'i gösterdiğinde tören alanındaki hoparlörden cılız bir siren sesi geldi. Tören alanındakilerin çoğu sesi duymadı. Vali Koçak, bunun üzerine yanına çağırdığı görevliye, "Neden siren çalmadı?" diye sordu. Görevliler de belediye görevlilerinin siren çaldığı cevabını verdi. Bunun üzerine Vali Koçak da, "Kardeşim ben duymadım. Hani, sorun kim duydu?" karşılık verdi. Daha sonra devam eden anma töreninde, öğrencilerin şiir okumasıyla devam eden törenler, "Karanlıktan aydınlığa" oratoryum gösterimi ve yapılan konuşmaların ardından sona erdi.

BATMAN'DA ORATORYUMLU ANMA

Batman'da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 77'inci yılında törenlerle anıldı. Atatürk'ü anma törenine Vali Azmi Çelik, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Fuat Güney, askeri yetkililer, öğrnci ve öğretmenler ile çok sayıda kişi katıldı. Anma töreni, Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasıyla başlandı. Saatler 09.05'i gösterdiğinde  sirenler çalınca tören alanındaki herkes saygı duruşuna geçti. Daha sonra Kültür Merkezi'ndeki anma törelerinde Mezopotamya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin düzenlediği oratoryom ilgiyle izlendi. Lise öğrencilerinin yer aldığı oratoryumda Atatürk'ün yaşamı, müzik ve marş eşliğinde anlatıldı. Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı anma etkinlikleri sırasında keskin nişancılar, çevredeki apartmanların çatısına çıkarak önlem aldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz