Görüş Bildir

Hac ücretleri açıklandı

Diyanet İşleri Başkanlığınca, hacı adayları için oda tercihli konaklamada, 2 kişilik odada kişi başı ücreti 15 bin 500 TL, 3 kişilik odada kişi başı ücreti 14 bin TL, 4 kişilik odada kişi başı ücreti 12 bin 250 TL olarak belirlendi.

Hac ücretleri açıklandı

Diyanet İşleri Başkanılğı 2017 Hac ücretlerini açıkladı. Hacı adaylarına konaklama için 'oda tercihli' ve 'otel' seçenekleri sunuldu.

Oda tercihli konaklama türleri için fiyatlar 2 kişilik odada kişi başı ücreti 15 bin 500 lira, 3 kişilik odada kişi başı ücreti 14 bin lira, 4 kişilik odada kişi başı 12 bin 250 lira oldu. Otel seçeneklerinde ise 22 bin 750 lira ile 39 bin 750 lira arasında fiyatlar verildi.

Bu yıl hac görevini yapacak 80 bin kişi geçtiğimiz cuma günü çekilen kura ile belirlenirken, geçtiğimiz yıl hac kontenjanı 59 bin 200'dü. Ayrıca 4 bin 600 şehit yakını ve gazi bu yıl kurasız olarak hacca götürülecek. 

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI

Öte yandan, bu yıl hacca gidenlerin yüzde 75'i 2007 ile 2010 yılı arasında kayıt yaptırmış olanlardan, yüzde 24,7'si de 2011 ile 2016 yılları arasında kayıt yaptırmış olanlardan oluşuyor.

Diyanet İşleri Başkanlığınca, hacı adaylarının hac kuralarına yönelik en çok merak ettikleri sorular yanıtlandı.

Başkanlıktan edinilen bilgiye göre, hacı adayları en çok "Hac fiyatları nasıl belirlenmektedir?", "Hacca neden sırayla götürmüyorsunuz?", "Katsayılı kura sistemi nedir?", "Şehit aileleri hac kurasına girecek mi?", "Neden kuraya ihtiyaç duyuldu?", "Hacca kayıt yaptırıp gidemeyenlerin dinen mesuliyeti var mıdır?", "Hac ücretleri bu sene ne kadar olacak?" sorularını kuruma yöneltti.

Hacı adaylarının soruları yanıtlanırken, haccın sıraya konulması halinde, kayıtlı mevcut hacı adayı sayısına göre 25 yıl sonrasına sıra verilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Bu durumun, toplumda her türlü hac talebini ortadan kaldıracak bir toplumsal soruna yol açabileceği endişesiyle vatandaşların sırayla hacca götürülemediği belirtildi.

MÜRACAAT İKİ MİLYONA DAYANDI

Bu yılki hac kura sonuçlarına göre hacca gideceklerin yüzde 75'inin, 2007 ile 2010 yılları arasında kayıt yaptırmış olanlardan, yüzde 24,7'sinin, 2011 ile 2016 yılları arasında kayıt yaptırmış olanlardan, yüzde 0,3'ünün de 2017 yılında kayıt yaptırmış olanlardan oluştuğu bildirildi.

Bu yılki hac müracaatının 1 milyon 892 bin 724'e ulaştığı, Türkiye'ye verilen hac kontenjanının ise 80 bin olduğu açıklandı.

Hacca kayıt yaptırıp gidemeyenlerin dinen mesuliyetlerinin olup olmayacağı sorusuna, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in, "İslam fıkhına göre, hac ibadetine talip olmak, gelip müracaat etmek, niyetini ortaya koymak her mümin için önemlidir. Yıllarca müracaat ettiği halde hacca gidemeyen kardeşlerimizin üzerinden hac farizası sakıt oluyor. Hacca gidecek kardeşimizin sevinci Allah katında ne kadar kıymetli ise bu imkana kavuşamayan kardeşimizin hüznü de o kadar kıymetlidir." yanıtıyla açıklık getirildi.

ŞEPİT YAKINI VE GAZİLER

Bakanlıklar arası Hac ve Umre Kurulunun, gazi ve şehit aileleri için 600 olan kotayı müracaat eden kişi sayısı kadar artırdığı hatırlatılarak, "Bu yıl 4 bin 600 gazi ve şehit yakını 80 bin kotaya ilave olarak kutsal topraklara gitme imkanına kavuşacak. Bu hakkı elde edenlerin kayıtları ise 16-24 Mart tarihleri arasında yapılacak." bilgisi paylaşıldı.

Hac ücretlerinin, ulaşım, konaklama, Arafat'ta klimalı çadır gibi hizmetler, Suudi Arabistan'a ödenen ücretler, sağlık, yemek, rehberlik, görevli personel giderleri, hacı adaylarına verilen malzemeler, kurban ve sair kalemler dikkate alınarak, Bakanlıklar Arası Hac ve Umre Kurulu tarafından belirlendiği kaydedildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi