Hama katliamı İstanbul'da protesto edildi

Suriye’nin Hama şehrine bağlı bir köyde yaklaşık 250 kişinin öldürülmesi İstanbul’da protesto edildi. Özgür-Der tarafından organize edilen protesto gösterisinde, Suriye halkına sözlü destek vermenin artık bir anlam taşımadığı belirtildi. Eylemde halkın kendisini savunma hakkının elinden alınmaması gerektiği çağrısında bulunuldu.

Hama katliamı İstanbul'da protesto edildi

Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) tarafından Suriye’de yaşanan katliamları protesto etmek amacıyla düzenlenen eylemde Esed yöntemi kınandı. İnsani Yardım Vakfı ve bazı sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği gösteride Fatih Saraçhane Parkı’nda toplanan eylemciler, Suriye yönetimi aleyhinde sloganlar atarak muhaliflere destek verdi. Yapılan katliamların sorumlusu olarak Esed yönetimini gösteren eylemciler, son olarak Hama şehrine bağlı bir köydeki ölü sayısının 300’e yaklaştığına dikkat çekti.

ÖZGÜR-DER BAŞKANI KAYA: SURİYE HALKI ASKER İSTEMİYOR, SAVUNMA HAKKI ENGELLENMEMELİ

Gösteride konuşan Özgür-Der Başkanı Rıdvan Kaya, Suriye’de yaşananları lanetlemek için bir araya geldiklerini belirterek, gelişmelerin bundan sonra da aynı şekilde bir araya gelmelerin devam edeceğini gösterdiğini söyledi. Yapılan zulümleri lanetlemekten başka bir söz söylemenin gerekli olmadığını söyleyen Kaya, “Yaşasın zalimler için cehennem diyoruz” dedi.

Son yaşanan katliamın ardından bu olaylara üzüldüğünü, şaşırdığını söyleyenlere “Kan üzerine, cinayet üzerine kurulu bir çeteden bahsediyoruz. İktidarını sürdürme mücadelesi veren bu zalimlerin yaptıklarına hala şaşırma ifadesinde bulunmak sizce mantıksız değil mi?” diye soran Kaya, olayların ardından yayınlanan kınama mesajlarına son verilmesini istedi. Bu mesajların yerine Suriye halkının kendini savunma hakkına katkı sağlanması çağrısında bulunan Kaya, “Burada kahramanca direnen Suriye halkı kardeşlerimiz sizlerden asker istemiyor. Sizlerden gelip kendilerini kurtarmanızı istemiyorlar. Kendilerini savunma hakkını her insan, her topluluk gibi kendilerini savunma hakkının engellenmemesini istiyorlar.” ifadesini kullandı.

İnsani Yardım Vakfı (IHH) adına konuşan Genel Başkan Yardımcısı Osman Atalay da çatışma bölgesindeki saldırıların devam ettiğini ve ölü sayısının 300’ün üzerine çıktığını söyledi. Atalay, evlerin hala bombardıman altında bulunduğunu ve uluslar arası gözlemcilerin Hama’ya girişine izin verilmediğini de sözlerine ekledi.

Açıklamaların ardından aralarında Suriye’den gelen katılımcıların da bulunduğu eylemciler marşlar söyleyerek dağıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz