Hantaş'ın ailesinden suç duyurusu

Sümerpark'ta polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdiği iddia edilen ve bir polisin de tutuklandığı olayla ilgili Recep Hantaş'ın ailesi- İHD aracılığıyla suç duyurusunda bulundu.

Hantaş'ın ailesinden suç duyurusu

Merkez Yenişehir ilçesindeki Sümerpark içerisinde, polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdiği iddia edilen ve olayla ilgili bir polis memurunun tutuklandığı Recep Hantaş'ın ailesi, şüpheli polisler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Haftasonu Yenişehir ilçesi Şehitlik Semti'nde bulunan Sümerpark'ta öldürülen Recep Hantaş'ın ailesi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’ne başvurarak hukuki yardım talebinde bulundu. Başvurunun ardından aile, avukatlarıyla birlikte Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na şüpheli polisler hakkında suç duyurunda bulundu.  Hantaş’ın ağabeyi Efe Hantaş, olayın takipçisi olacaklarını, hukuki mücadelelerini vereceklerini söyledi.

İHD YAZILI AÇIKLAMA

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Hantaş'a ilişkin yazılı açıklama yaptı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma henüz başlamadan, yargı makamından başta maktulün yakınları olmak üzere kamuoyuna konu ile ilgili bilgilendirme yapılmadan, Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan açıklamanın maksatlı ve polisleri koruyucu bir yaklaşım olduğu iddia edilen açıklamada şöyle denildi;

“Sadece fail konumundaki emniyet kaynaklarına dayandırılarak yapıldığı çok net olan açıklamada, yaşamını yitiren yurttaşın kimliği kriminalize edilmekte ve kolluk güçlerinin ihmallere yer bırakmayacak şekilde vazifesini yaptığı vurgulanmaktadır. Valilik açıklamasındaki maktulün ve tanığın adli kayıtlarının açıklanması fail polis/polislerin eyleminin aklanmasına yönelik açıklama olarak değerlendiriyoruz."

'GÖRÜNTÜLER DOĞRULAMIYOR'

Olaya ilişkin soruşturma dosyasında bulunulan görüntülerin incelendiğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar yer aldı: “Olaya ilişkin soruşturma dosyasında bulunan ve tarafımızca ulaşılan ve incelenen belge ve bilgilerde, bu olayın ne şekilde ve nasıl gerçekleştiği çok net bir şekilde anlaşılmaktadır. Buna göre; Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma dosyasına konulan olay anına ilişkin görüntü kayıtlarında; sırtı şüpheli polise dönük şekilde koşan ve üzerinde ateşleyici/yaralayıcı silah türünden bir cisim bulunmayan savunmasız maktule, dosya kapsamında tutuklanan polis tarafından hedef alınmak suretiyle öldürmek kastıyla ateş edildiği net bir şekilde görülmektedir. Bu sebeple olay anına ilişkin ortaya çıkan görüntüler, Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan açıklamayı ve açıklamada olaya dair verilen bilgileri doğrulamamaktadır.

ENSESİNDEN ALDIĞI KURŞUN

Maktul Recep Hantaş’a ait ‘Ölü Muayene ve Otopsi Tutanağı’nda; vücudunda 1 adet ateşli silah mermi çekirdeği, 1 adet şarapnel giriş nedenli yaralanma meydana geldiği, vücuduna 2 ateşli silah mermisi girişi, bir çıkışının bulunduğu tespitler yer almaktadır. Yine raporda, ensesinin sağ tarafından giren ateşli silah mermisinin, sağ göz ve burun kısmından çıktığı, Hantaş’ın sağ bacak diz kısmından giren ateşli silah mermisine ait şarapnel parçası girişi bulunduğu, şarapnel parçasına ait metalin ise karın bölgesinden çıkarıldığı belirtilmiştir. Ölü Muayene ve Otopsi Tutanağındaki veriler değerlendirildiğinde fail polisin maktul Hantaş’a öldürmek kastıyla ateş ettiği anlaşılmaktadır. Aynı şekilde maktulün vücudunda şarapnel parçacısının tespit edilmesi, olayda ağır silahların kullandığını da göstermektedir.”

SİLAH KULLANMA YETKİSİ

Yasal değişiklerle kolluğa silah kullanma yetkisinin sürekli genişletilmesiyle Hantaş’ın öldürülmesinde olduğu gibi kolluğun en basit olayda bile silah kullanma yetkisini keyfi bir şekilde kullanımına yol açtığı ifade edilen açıklamada, “İnsan hakları savunucuları olarak bizler; soruşturma dosyasında elde ettiğimiz bilgi ve belgeler ışığında Recep Hantaş’ın yargısız infaz edildiğine yönelik somut deliller olduğunu ifade etmek istiyoruz. Maddi gerçeğin ortaya çıkarılması, hızlı ve etkin soruşturma yürütülerek fail/faillerin cezalandırılmasını talep ediyoruz. İnsan Hakları Derneği olarak bu dosyanın ve sürecinin sonuna dek takipçisi olacağımızı belirtmek istiyoruz. Dosyanın sürümcemeye  bırakılarak, cezasızlık politikalarına terk edilmemesi gerektiğini hatırlatıyoruz” denildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz