Hasankeyf'e tüp geçit

DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ: "Biz de DİKA olarak Hasankeyf'te su altında kalacak olan tarihi eserleri su altı turizmine kazandırmak için su altında 'Tüp Geçit' projesini hayata geçirmek istiyoruz"

Hasankeyf'e tüp geçit

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) tarafından Batman'da GAP'ın vizyon projesi ve can damarı olan Ilısu Barajı'nın su tutmaya başlamasıyla birlikte baraj gölü sahasında kalacak olan Hasankeyf ilçesindeki tarihi yapıların turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı.

DİKA tarafından eski Hasankeyf ile yeni Hasankeyf arasında suyun altında tüp geçit yapılması için fizibilite çalışması başlatıldı.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce su altında kalacak olan tarihi eserlerin sudan zarar görmemesi için 180 milyon liraya güçlendirme çalışması yapıldı.

İlçeye gelecek olan yerli ve yabancı turistler, hayata geçirilmesi planlanan tüp geçit ile eski Hasankeyf'ten yeni Hasankeyf'e kadar su altından yürüyecek, tarihi Roma Köprüsü, mağaraları su altında görecek.

Hasankeyf'e tüp geçit

DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ilısu Barajı'nın enerji açısından önemli olduğu kadar, baraj gölünde kalacak olan Hasankeyf için turizm açısından da önemli olduğunu söyledi.

Tarihi ilçenin turizmine katkı sunmak amacıyla DİKA olarak yeni Hasankeyf'ten eski Hasankeyf'e su altında yapmayı planladıkları "Tüp geçit" ile ulaşım sağlamayı hedeflediklerini belirten Altındağ, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda Batman'da şu an devam eden 55 projeye 55 milyon liralık destek sağladık. Bunların yanı sıra Ilısu Barajı ülkemizin önemli enerji kaynaklarından biridir. Buradan önemli miktarda elektrik enerjisi elde edilecek. Ancak baraj gölü havzasında kalacak olan tarihi Hasankeyf ilçemiz sular altında kalacak. Buradaki tarihi eserlerin bir kısmı yeni Hasankeyf'e taşındı, bir kısmı taşınıyor ancak bir kısmı da su altında kalacak. Su altında kalacak olan tarihi eserler sudan zarar görmesin diye güçlendirildi. Biz de DİKA olarak Hasankeyf'te su altında kalacak olan tarihi eserleri su altı turizmine kazandırmak için su altında 'Tüp Geçit' projesini hayata geçirmek istiyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz