Görüş Bildir

HDP'de deprem!

Yüksekdağ'ın vekilliği düştü, Demirtaş'a hapis cezası verildi, Baluken ise tekrar tutuklandı.

HDP'de deprem!

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a 5 ay hapis cezası verildi. Diğer Eş Başkan Figen Yüksekdağ'ın ise hakkındaki yargı kararının kesinleşmesi üzerine TBMM bilgisine sunuldu ve milletvekilliği düştü. Hakkında açılan davada verilen tahliye kararına itiraz edilen HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken de tekrar tutuklandı.

 Demirtaş'a 5 ay hapis cezası

Demirtaş, Doğubayazıt Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada 'Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama' suçundan 5 ay hapis cezasına mahkum edildi.

Halen tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş hakkında 19 Mart 2016 günü Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesinde yapılan nevruz kutlaması sırasında yaptığı konuşma nedeniyle dava açıldı. Doğubayazıt 2'nci Asliye Ceza Mahkemesinde bugün görülen davanın ilk duruşmasına Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Mahkeme, Selahattin Demirtaş'ı 'Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama' suçundan 5 ay hapis cezasına çaptırdı. Demirtaş'a verilen ceza ertelenmedi.

Yüksekdağ'ın vekilliği düştü

HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ'ın hakkındaki yargı kararının kesinleşmesi üzerine TBMM bilgisine sunuldu ve milletvekilliği düştü. TBMM Genel Kurulunda, grup önerilerinin görüşmelerine geçilmeden önce Başbakanlık tezkeresi okundu. TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Başbakanlığın, Anayasanının 84. maddesine göre, Yüksekdağ'ın kesin hüküm giydiğine dair kesinleşen mahkeme kararı hakkında tezkeresini okuttu.

Başbakanlık tezkeresinde, Yüksekdağ'ın, "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla cezalandırılmasına ilişkin 27 Kasım 2013 tarihli kararı, Yargıtayın 22 Eylül 2016'da onadığı anımsatıldı. Tezkerede, Anayasanın ilgili maddesi uyarınca, Yüksekdağ'ın milletvekilliğinin düşürülmesi için gereğinin yapılması talep edildi.

Bahçekapılı, Anayasanın 76. maddesi kapsamında milletvekili seçilmeye engel bir suça ilişkin olan ve Anayasanın 84. maddesi 2. fıkrası gereğince bilgiye sunulan kesinleşmiş mahkeme kararı okunduğu için, Yüksekdağ'ın milletvekilliğinin düştüğünü duyurdu.

Karara Yıldırım'dan tepki

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, bu kararın kendileri için yok hükmünde olduğunu savunarak, "Okunan kararın savcıları, hakimleri şu anda içeride. Teröristlerin arkasına sığınmış iktidarın kararı, yargı kararı olamaz." dedi.

Sandalye sayısı 58'e düştü.

HDP'li milletvekillerinin tepkisi üzerine, Bahçekapılı, grup başkanvekillerini toplantıya çağırarak birleşime ara verdi. Anayasaya göre, milletvekili seçilmeye engel bir suça ilişkin kesinleşmiş mahkeme kararı TBMM Genel Kurulunda okunan üyenin milletvekilliği, oylamaya gerek kalmaksızın düşmüş oluyor. Bu kararla, HDP'nin Meclisteki sandalye sayısı 58'e düştü.

Adana'daki davanın sonucu

 Yüksekdağ, milletvekili olmadığı 2012 yılında İstanbul'da el yapımı bombanın patlaması sonucu ölen terör örgütü MLKP üyesi 25 yaşındaki Yasemin Çiftçi'nin Adana'daki mezarı başında düzenlenen anma etkinliğine katıldı. Terör örgütü lehine sloganların atıldığı anma etkinliğiyle ilgili soruşturma başlatan Cumhuriyet Savcılığı, Figen Yüksekdağ ile birlikte 7 kişi hakkında 'terör örgütü propagandası yaptıkları' iddiasıyla 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle Adana 7'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı.

Yargılama aşamasında savunma yapan Figen Yüksekdağ, törende terör örgütü propagandası yapılmadığını, slogan atılmadığını ileri sürdü. Yüksekdağ, "Yasemin Çiftçi'nin cenaze törenine, kendisinin her hangi bir terör örgütü üyesi olduğunu bilmeden, sadece sosyalist kimliği nedeniyle, benim de sosyalist olmam ve siyasi bağlılığım ve manevi, insani amaçlarla katıldım. Beraatımı istiyorum" dedi.

10 aylık hapis cezası

Davayı karara bağlayan mahkeme Figen Yüksekdağ ile birlikte Sabahattin Pişkinbaş, Dilek Keskin, Soner Geçgel, Hasan Köse, Meriç Solmaz ve Murat Akıncı'ya terör örgütü propagandası yaptıkları gerekçesiyle 10'ar ay hapis cezası verdi. Terör suçu olduğu için 10 aylık hapis cezası ertelenmedi.

Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi, geçen kasım ayında  yerel mahkemenin kararını onadı ve diğer sanıklarla birlikte Figen Yüksekdağ'ın hapis cezası da kesinleşti. Yüksekdağ'ın avukatlarından Sevil Aracı Bek, "Normalde 10 aylık hapis cezasının yatarı yok ama, terör suçundan ceza verildiği için 10 aylık hapis cezasının 7.5 ay yatarı var" diye konuştu.

Baluken tutuklandı

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesince verilen tahliye kararına savcılığın itirazı üzerine hakkında Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yakalama kararı çıkartılan Baluken, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alındıktan sonra Ankara Adliyesine getirildi. İdris Baluken, SEGBİS ile Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi heyetine ifade verdi. Mahkeme, Baluken'in tutuklanmasına karar verdi. İdris Baluken'e adliyede, HDP milletvekilleri Pervin Buldan, Hüda Kaya ve Mehmet Ali Aslan da eşlik etti.

Bingöl davası için itirazı reddedildi

Buarada Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığınca açılan soruşturma kapsamında 4 Kasım'da tutuklanan, 30 Ocak'taki ilk duruşmada ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken hakkında savcılığın itirazı üzerine tutuklanmasına yönelik çıkarılan yakalama kararına yapılan itiraz reddedildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi