HDP'de muhafazakar isyanı

HDP'de bugün gerçekleşen olağanüstü kongre, partideki çatlağı da gün yüzüne çıkardı. Kongreye katılmayan Altan Tan ve Adem Geveri, "Ne olup bittiğini bilmiyoruz" dedi.

HDP'de muhafazakar isyanı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) bugün Dünya Ticaret Merkezi'nde 3. Olağanüstü Kongresi'ni yaptı. Kongrede Serpil Kemalbay, milletvekilliği ve parti üyeliği düşürülen Figen Yüksekdağ'ın yerine Eşbaşkan oldu. Ancak hem Kemalbay'ın eşbaşkan seçilmesi, hem de HDP'nin son zamanlarda izlediği politikaya, parti içindeki muhafazakar isimlerden tepki geldi.

"NE OLUP BİTTİĞİNİ BİLMİYORUM"

Rûdaw'a konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, kongre konusunda sitemini açıkça belli ederek HDP ile ilgili sorulan büyün sorulara "hiçbir şey bilmiyorum" yorumu yaptı.

Kongreye de katılmayan Tan "Kongreye katılmadım. Ne olup bittiğiyle ilgili bir fikrim yok" dedi.

YENİ EŞBAŞKAN HAKKINDA DA "YORUM YOK"

Altan Tan, yeni Eşbaşkan Serpil Kemalbay ilgili "herhangi bir değerlendirmede bulunmayacağını" belirtti.

ÇÖZÜM SÜRECİNE DAİR: BİR ŞEY BİLMİYORUM

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, yeni bir çözüm süreci konusunda herhangi bilgiye sahip olmadığını belirterek, "Bu konuda herhangi bir duyuma sahip değilim. Bu konuda bir şey bilmiyorum" ifadelerini kullandı.

GEVERİ DE KONGREYE KATILMADI

Rûdaw'a konuşan HDP Van Milletvekili Adem Geveri de kongreye katılmadığını belirterek, HDP'nin bileşenleriyle olan ittifak anlaşması gereği üzerinde uzlaşılan Serpil Kemalbay'ın eşbaşkan seçildiğini söyledi.

"TÜRKİYE SOLUNDAN BİRİNİ EŞBAŞKAN SEÇTİ"

HDP'nin mecburi bir değişikliğe gittiğini belirten Geveri, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Figen Hanım'ın milletvekilliği ve parti üyeliği düşürüldü. 45 gün içinde eşbaşkan değişikliğine gidilmeliydi. Kendisini Türkiye partisi olarak tanımlayan HDP, bileşenlerden biri olan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ile olan ittifakına istinaden yine Türk solundan birini eşbaşkan seçti."

"YENİ BİR ÇÖZÜM SÜRECİ MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR"

Mevcut koşullara göre yeni bir çözüm sürecini mümkün görmediğini belirten Geveri, şunları kaydetti:

"AKP seçimlere hazırlanıyor. Mevcut şartlara göre yeni bir sürecin başlaması pek mümkün görünmüyor. Zaten başkanlık sistemine geçildiği için parlamento devreden çıkacak. Gerçi Ortadoğu'da dengeler her an değişebiliyor ama AKP'nin şimdilik böyle bir süreci başlatacağını düşünmüyorum."

Kaynak: Diyarbakır Söz