HDP’li vekil Diyarbakır Surlarının bakımsızlığını sordu

HDP Milletvekili Musa Farisoğulları, açlık grevindeki tutuklu annelerine yönelik polis şiddeti ile tarihi Diyarbakır Surlarının bakımsızlıktan yıkılmasını Meclis gündemine taşıdı.

HDP’li vekil Diyarbakır Surlarının bakımsızlığını sordu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, çocukları açlık grevinde olan annelere yönelik polis şiddetine ilişkin Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Soru önergesinde, “Toplanma ve örgütlenme özgürlüğü, Türkiye’yi de bağlayan AİHS’in en temel değerlerinden biridir.  Anayasaya ve uluslararası hukuk normlarına karşı bir tutum olarak sergilenmiş ve bu yasal hakkı kullanan kişilere karsı uygulanan şiddet meşru hale getirilmiştir” diyen Farisoğulları, annelere uygulanan şiddete dikkat çekti.

Farisoğulları, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, “Barış Annelerinin gerçekleştirdiği gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi barışçıl eylemlere orantısız bir güç kullanılarak müdahale edilmesinin” gerekçesini sordu.

DİYARBAKIR SURLARI

Farisoğulları, Meclis Başkanlığı’na verdiği ikinci bir soru önergesinde ise Diyarbakır Surlarının bakımsızlığına dikkat çekti. Diyarbakır Surlarının, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alındığını hatırlatan Farisoğulları, “Dünyada Çin Seddi’nden sonra en uzun sur olan Diyarbakır Surları bakımsızlık nedeniyle tehlike arz etmeye başlamış, özellikle 2015-2016 yılları arasında bölgedeki çatışmalı dönemden en fazla etkilenen yerlerden biri olmuştur. 4 Mayıs 2019 günü bölgede yoğun yağış nedeniyle Ben u Sen Burcu’nda kısmi çökme meydana gelmiş ve surların civarında ikamet eden mahalle sakinlerinin can güvenliklerinin de tehlikede olduğu bildirilmiştir” dedi.

Farisoğulları, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Aksoy’a, Diyarbakır Surları ile ilgili uzun yıllardır herhangi bir restorasyon çalışmasının olmaması ve bakımsız bırakılmasının sebeplerini sordu.

Kaynak: Diyarbakır Söz