Hedef mi sapıyor?

Tunceli'de 58 gündür Diyarbakırlı öğrenci Gülistan Doku bulunmazken, kadın örgütleri ve siyasi partilerin temsilcileri, barajdaki aramanın bir hedef şaşırtma olabileceğini öne sürerek, çok yönlü araştırma yapılmasını istedi.

Hedef mi sapıyor?

Tunceli'de 5 Ocak'tan bu yana kendisinden haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Diyarbakırlı Gülistan Doku'nun bulunması için başlatılan arama çalışmaları devam ediyor. 58 gündür arama çalışmalarında her hangi bir ize rastlanmazken, savcılığın başlattığı soruşturma ise sürüyor. Munzur Üniversitesi öğrencileri, sivil toplum kuruluşları ve kadın kurumları “Gülistan Doku nerede?” diye sormaya devam ederken, ailesinin kentteki endişeli bekleyişi sürüyor. Diyarbakır’daki siyasi parti ve kadın kurumları temsilcileri, olayın soruşturulması gerektiğini belirtti.

‘OLAYIN SEYRİ Mİ DEĞİŞTİRİLİYOR?’

SKM Meclis Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Satiye Ok, Doku’nun 2 aya yakındır kayıp olduğunu, arama çalışmalarında bir gelişme olmadığını hatırlattı. Gençlik örgütleri, demokratik kitle örgütlerinin Doku’nun akıbetini sormaya çalıştığını belirten Ok, Doku’nun günlerdir aynı noktada arandığını dile getirdi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü Gülistan Doku’ya atfettiklerini hatırlatan Ok, Gülistan Doku’nun çığlığını başka kadınların yaşamaması için 8 Mart’ı sahiplenmesini istedi.

‘ÖĞRENCİLER GÜLİSTAN’IN YAŞADIĞINI YAŞIYOR’

Doku’nun kuzenin başvuru sonucu olaya müdahil olduklarını söyleyen Rosa Kadın Derneği yöneticisi Ruken Ergüneş, kadın kurumlarıyla birlikte yaptıkları toplantıda bütün bilgileri toplayıp, tartıştıklarını dile getirdi. Doku’nun  Zainal Abarakov ile görüşmeleri, tartışmaları, üniversitede rektörlükte mobbinge maruz kaldığını öğrendiklerini belirten Ergüneş, “Bütün öğrenciler Gülistan’ın yaşadığını yaşıyor. Gülistan kafede çalışıyor, öğretmeni tarafından mobbinge uğruyor. Kaybolmadan iki gün önce erkek arkadaşıyla tartışıyor, polis geliyor. Genç kadının kaybolmasında en başta bunlara bakılması gerekirken, erkek arkadaşı olan şahsın babasının polis olduğunu öğrendik. Abarakov’un ifadesi alınmış olsa dahi yazışmalarıyla velev ki intiharsa, intihara sürüklemekte bize göre bir cinayettir” şeklinde konuştu.

‘GÜLİSTAN DOKU NEREDE VE DERSİM’DE NELER OLUYOR?’

Doku’nun kenttin her yerinde kameralar olmasına rağmen bozuk bir kameranın olduğu yerde inmesinin tartışıldığını söyleyen Ergüneş, şunları kaydetti: “Bütün bunlar birleştiği zaman bulunmasına yönelik deliller olarak ortaya çıkıyor. Kentte genç kadınlara yönelik özel bir politika olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda bütün kadın örgütleri, barolar, görev alan, bu işi yapmakla sorumlu olan bütün devlet memurlarının, işini özellikle doğru yaparak, araştırarak bu sürece katkıda bulunmasını istiyoruz"

‘BARAJDA ARANMASI HEDEF ŞAŞIRTMA OLABİLİR’

CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özer ise arama çalışmalarında hala belirsizliklerin olmasını vahim bir durum olarak değerlendirdi. Barajda aranmasının da bir hedef şaşırtma olabileceğini söyleyen Özer, sadece barajdaki arama değil, çok yönlü araştırma yapılması gerektiğini, mobese kameraları, giriş çıkışlarda yapılan GBT’ler ve görgü tanıklarının da araştırılması gerektiğini söyledi.

‘İSTESELER 24 SAAT İÇİNDE BULUNULUR’

“İnanıyorum ki eğer isteselerdi Gülistan’ı 24 saat içinde bulurlardı” diyen Barış Annesi Zekiye Yılmaz, Dersim’in küçük bir kent olduğunu, uçan bir kuştan dahi yetkililerin haberdar olduğunu söyledi. Her gelen arama, kurtarma ekiplerinin, “Gülistan’ın barajda olmadığı”na ilişkin sözlerini hatırlatan Yılmaz, olayın alt yapısının araştırılması gerektiğini dile getirdi.

‘DOKU’NUN BULUNMASI İÇİN DUYARLILIK ARTMALI’

Kadına yönelik hak ihlallerinin sistematik bir şekilde devam ettiğini ifade eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Yenişehir İlçe Eşbaşkanı Remziye Sızıcı da, “Gülistan, kaybolmasına sebep olan faillerden sorulması gerekirken, iki aydır barajda çalışma yapılıyor. Zainal Abarakov’un gizlice sorgulanması, bu suçluların gizlenmesi anlamına geliyor. Gülistan Doku bulunsun, suçlular yargılansın. Gülistan’ın bulunması için gereken çabayı gösteriyoruz. Bu konuda duyarlılığın artması gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz