Görüş Bildir

Hediyeli satranç takımıyla milli!

Türkiye Satranç Şampiyonası'nda küçükler kategorisinde üçüncülük elde ederek milli takıma girmeye hak kazanan 7 yaşındaki Nazlı Demir, dünya şampiyonu olmayı hedefliyor.

Hediyeli satranç takımıyla milli!

Mardin'de yaşayan, 4 yaşındayken dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun kenti ziyaretinde hediye ettiği satranç ile bu branşa ilgi duymaya başlayan Nazlı, kendisinden 2 yaş büyük ikiz ağabeyleri ile kursa giderek satranç öğrenmeye başladı.

Evde oyuncaklarıyla oynamak, çizgi film izlemekten çok zamanını satranç eğitim videolarını izleyerek değerlendiren Nazlı Demir, katıldığı müsabakada önce il birincisi, Türkiye Satranç Federasyonunca 21-27 Ocak'ta Antalya'da düzenlenen Türkiye Satranç Şampiyonası'nda da Türkiye üçüncüsü oldu.

Milli takıma seçilen Nazlı, önce Avrupa sonra dünya çapındaki şampiyonalarda ülkesini temsil etmeyi hedefliyor.

Satranç İl Hakemi ve Satranç Antrenörü Nevin Akkuş'un gözetiminde Avrupa Şampiyonası için düzenlenecek milli takım kampı öncesi hazırlıklara başlayan Nazlı Demir, hedefine ulaşarak dünya şampiyonu olması halinde hak kazanacağı kupayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye etmek istiyor.

- Nazlı: "Dünya kupasını Türkiye'ye getirmek istiyorum"

Nazlı Demir, ilk kez satrancı, dönemin Başbakanı Davutoğlu'nun Mardin'i ziyaretinde kendisine hediye ettiğinde gördüğünü, bu sayede satranç öğrenmeye başladığını söyledi.

Buna vesile olan Davutoğlu'na teşekkür eden Nazlı, daha sonra ağabeyleri ile kursa katılarak satranç öğrendiğini belirtti.

Mardin ve Antalya'da yarışmalara katıldığını dile getiren Nazlı, "Mardin'de bütün rakiplerimi yendim ve birinci oldum. Antalya'da ise Türkiye üçüncüsü oldum." dedi.

Nazlı Demir, Türkiye'yi dünyada en iyi şekilde temsil etmek isteğini vurgulayarak, "İlk hedefim Türkiye şampiyonu daha sonra dünya birincisi olmak. Dünya kupasını Türkiye'ye getirmek ve Cumhurbaşkanımıza hediye etmek istiyorum. Çünkü onu çok seviyorum." ifadelerini kullandı.

- Mahmut Demir: "Kızımla gurur duydum"

Nazlı'nın babası Mahmut Demir, kızının satrançla okul öncesi tanıştığını, hediye edilen satrançla evde ikiz ağabeyleriyle oynamaya başladığını belirtti.

Daha sonra okulda açılan kursa katılan kızının bu branşta eğitim aldığını aktaran Demir, turnuvalarda çok sayıda dereceler elde etmesinden duydukları gururu anlattı.

"Kızımla çok gurur duydum. Kızımı tebrik ediyorum. Bundan sonrada her türlü desteği vereceğim. Satrancı çok severek oynuyor. Satrancın derslerine de olumlu etkisi oldu." diyen Demir, kızının aynı zamanda başarılı bir öğrenci olduğunu aktardı.

Anne Samia Demir, evde kızının ve iki oğlunun çizgi film izlemek yerine sürekli satranç oynadığını anlatarak, kızının başarısının kendilerine gurur kaynağı olduğu kaydetti.

- Antrenör Akkuş: "Nazlı'da ciddi anlamda potansiyel var"

Antrenör Nevin Akkuş, sınıf öğretmeni olduğunu ancak okulda satranç egzersizi kursu açarak, bu branşa yatkın öğrencilere kurs vermeye başladığını söyledi.

Nazlı Demir ve iki kardeşinin bu kursa katıldığını anlatan Akkuş, "Nazlı'da ciddi anlamda potansiyel var. Çok zeki ve çok yönlü düşünebilen bir öğrenci. İlk katıldığı turnuvada miniklerde Mardin birincisi oldu. Farklı bir çocuk olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Demir'in Mardin'de küçükler kategorisinde birinci olduğunu, ardından Antalya'da düzenlenen Türkiye Satranç Şampiyonasında küçükler 7 yaş kızlar kategorisinde oynadığı 9 maçta 7 galibiyet aldığını dile getiren Akkuş, Demir'in ilk 12'ye girerek milli takıma seçilme hakkı kazandığını bildirdi.

Akkuş, Türkiye birinciliğini Demir'in rahatsızlanması nedeniyle kaçırdıklarına işaret ederek, aksi takdirde birinci olmayı beklediklerini ifade etti.

Şimdi hedeflerinin Demir'i iyi ve sağlam temellerle önce Türkiye birincisi, sonra dünya şampiyonu yapmak olduğunu anlatan Akkuş, "Hedefimiz büyük. Ciddi anlamda çalışmalara başladık. Hedefimize ulaşacağımızı düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi