Hevsel'e karşı çıktılar

Hevsel Koruma Platformu, planlama çalışmaları ve projelerle 8 bin yıldır doğal ve ekolojik dokusuyla günümüze gelen Dicle Nehri'nin kuruyacağına dikkat çekerek, Dicle Vadisi'nin yapılaşmaya açılmasıyla UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesindeki Hevsel Bahçeleri'nin yok olacağı uyarısında bulundu.

Hevsel'e karşı çıktılar

32 sivil toplum kuruluşu ve ekolojistlerin bir araya gelerek Diyarbakır'da oluşturduğu Hevsel Koruma Platformu, "Kentsel dönüşüm" adı altında tarihi Hevsel Bahçeleri'nde yapılan çalışmaları tahribat ve talan olduğu iddiasıyla karşı çıkarken, dün tarihi Surların önünde basın açıklaması yapmak isteyince, polis izin vermedi.

Fiskaya Mahallesi'nde bulunan yolu TOMA ve zırhlı araçlarla kapatan polis, O.hal kapsamında Diyarbakır Valiliği'nin açık alanlarda gösteri ve basın açıklaması yapaçağına ilişkin kararı gerekçe gösterdi. Polis ile müzakereler sonucu grubun, basın açıklaması yapmaması şartıyla alanda gezmelerine izin verildi. Ancak, alandaki çalışmalar ile ilgili ekolojistlere bilgilendirme yapılacağı ifade edildi. Ekolojistler daha sonra, Eğitim Sen 1 Nolu Şube’de açıklaması yaptı.

'5 BİN YILLIK TARIM ALANI YOK OLACAK'

Ekoloji Meclisi üyesi Suna Sümer, beş bin yıllık kentin var olma sebebi olan Dicle Vadisi ile Hevsel Bahçeleri'nin

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürüttüğü projelerle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bırakıldığını öne sürdü. Bakanlığın, “Dicle Vadisi Rekreasyon Alanı (Doğa parkı) ve Ağaçlandırma Alanı l. Uygulama Etabı” adıyla yeni bir imar planı değişikliği ileri sürmesi dikkat çekerken, Sümer, “Dicle Vadisi üzerinde yapılmak istenen planlama çalışmaları ve projeleri ‘Doğa parkı değil, kentsel bir parktır’ Bu proje ile doğal ve ekolojik bir alan üzerinde geniş yollar, spor tesisleri, geniş otoparklar, nehir üzerinde regülatörler yapılması planlanmaktadır. Böylece gelecekte ticari ve kentsel yapılaşmanın önünü açacak planlama kararlarının alındığı görülmektedir. Bünyesinde birçoğu endemik olmak üzere 184 farklı kuş ve 20’nin üzerinde sürüngen ve kemirgen barındıran Dicle Vadisi'nin merkezi iktidar tarafından alınan kararlar ve planlarla yok edilmesi doğaya ve insanlığa karşı işlenmiş bir suç niteliğindedir. iddiasında bulundu.

MÜCADELE AĞINI ÖRME ÇAĞRISI

Hazırlanan bu projelerle vadinin tarımsal potansiyelinden yararlanan yoksul ve mülksüz kesimin de görmezden gelindiği öne süren Sümer, şunları aktardı: “Diyarbakır’ın ciğeri ve hayat suyu Dicle Vadisi ile Dicle Nehri böylesi acele bir kararla değil, daha hassas ve koruma-aktarma dengesine dikkat edecek projelerle ile ele alınmalıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gündemindeki plan-projeleri bu kapsamında derhal iptal edilmelidir. Dicle Vadisi tarihi-ekolojik değerine uygun, Diyarbakır halkının ve kentteki STK’lerin katılımı ve müzakereleri katılımcı bir ortamda hazırlanan projelerle düzenlenmelidir. Bakanlık alanda ekolojik tahribata sebep olacak bu projesini durdurmadığı taktirde her türlü demokratik yol ve yöntemlerle mücadelemizi yükselteceğiz. Tüm ekolojistleri, çevrecileri, duyarlı çevreleri Hevsel Bahçeleri'ne sahip çıkmaya ve mücadele ağını örmeye davet ediyoruz.” 

Kaynak: Diyarbakır Söz