İcazet coşkusu

Suffa Kuran Kursu ve Suffa Medresesi 39 öğrencisine icazet verdi. Çoşkulu geçen törende, İslam birlikteliğine vurgu yapılırken, Ortadoğu'da yaşanan savaşlar da eleştirildi.

İcazet coşkusu

Muhammet YILDIZ(M. Can TUNÇ

DİYARBAKIR-Merkez Yenişehir ilçesinde faaliyetlerini sürdüren Suffa Medreseleri, İslami ilimlerini tamamlayan 39 öğrencisi için "icazet töreni" organiz ederek, diplomalarını verdi. İcazet alarak, Âlimler kervanına katılan Medrese öğrencileri, İslam birlikteliğine vurgu yaparken, Medrese Alimleri ve Sur Müftüsü Ramazan Tolan, Medreselerin toplumun aydınlık yarınları olduğunu bildirdi.

İcazet törenine, İl Müftüsü Burhan İşleyen, Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Hasan Tanrıverdi, Araştırmacı- Yazar İşadamı Mehmet Ali Altındağ ve çok sayıda din âlimi ile medrese eğitimini tamamlayan öğrencilerin aileleri ve yakınları katıldı.

"SEYDALARA SESLENİYORUM'

Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan icazet töreni Medrese Âlimleri ve Kanaat önderleri tarafından günün önemini içeren konuşmalarda bulundu. Törende Suffa Medrese genel başkanı Molla Mehmet Tahir Elçi, “Özellikle haddim olmayarak kendimi de onların bir hizmetçisi sayarak müderris arkadaşlarıma, müderris Seydalarıma seslenerek hitap etmek istiyorum.  Evet, bildiğiniz gibi suffa kuran kursumuzda bugün mezun olan öğrencilerimize icazetlerini vereceğiz.  İcazetlerimiz zaten medreselerimizde verilen klasik icazetin yani sıra, mezuniyet diplomalarını yani sıra ikinci bir icazet daha vereceğiz,  Oda hadis icazetidir. Bu medresemizde bir ilk olacaktır. Çünkü Osmanlının dağılmasından sonra medreselerinde lavha edilmesiyle birlikte hadis dersi, hadis kültürü maalesef memleketimizde ve kültürümüzde yok denilecek kadar azaldı. Biz iki seneden beri Pakistan’dan getirdiğimiz bir hocamızla hadis ilmini yapmaktayız” dedi.

MEDRESEDEKİ EĞİTİMİN MUHTEVASI

Sur İlçe müftüsü Ramazan Tolan Suffa medreselerindeki eğitime dikkat çekerek şöyle dedi;“ Suffa medresemizin düzenlemiş olduğu icazet törenine katılmış bulunmaktayız. Gördüğünüz gibi medrese icazetlerine büyük bir katılım var. Bugün bu medresemizde 34 tane ilim icazeti veriliyor. 10 tane de hadisi şerif ilminde icazet verilecek. Şimdi bölgemizde medrese şeklinde ders veren kuran kurslarımız çok ama bu medresemizin değişik bir özelliği var.  Burada aynı zaman da özel hadis dersleri veriliyor.”

İCAZETİN MANEVİ ANLAMI VAR

İcazet alan öğrencilerden Habib Elçi duygularını ifade ederken, “İcazetin manevi bir anlamı var. İcazetin anlamı bize anlatılan bu ilimlerin bir sonraki nesille aktarmasının izni anlamına geliyor. Yani bizim Seydalarımız biz size bu ilmi başkalarına aktarma iznini veriyoruz anlamına geliyor. İcazetler konusunda sevdamızın bize söylediği güzel bir söz var onu sizlere söylemek istiyorum. ‘ her insanın normal olarak 3 tane düğünü vardır. Ama ilim ehlinin icazet alanların ise 4 tane düğünü vardır. Birinci düğün doğum, ikinci evlilik, üçüncü ölümdür. Ama ilim ehlinin dördüncü düğünü ise icazettir” şeklinde konuştu.

İcazet alan öğrencilerden Hamit Ertürk, “ Bize bugünleri yaşatan Seydalarımıza hamdu senalar olsun.  Allahın izniyle bugün bir düğünümüzü daha yaşıyoruz. İcazet merasimimiz olacak diplomalarımızı alacağız. Gençliğimizi bir medresede geçirdik yaklaşık 6-7 senedir medresedeyiz. Bugünde bunun neticesini icazetlerimizi alarak kutluyoruz” derken, İcazet alan öğrencilerden Caner Sokrucu ise şöyle konuştu;

“Kardeşlerimin de dediği gibi rabbimiz bize bugünleri yaşattığı için ona binlerce şükür ediyoruz. Seydalarımız bize burada 6-7 yıllık bir eğitim veriyorlar medrese geleneğinde, medrese geleneğini bildiğiniz gibi Osmanlıdan kalan bir gelenektir bizlere şuan da halen devamını getirmeye çalışıyorlar değerli Seydalarımız. Bu icazetten sonra inşallah bizlere de kısmet olur bu bayrağı bizde taşırız ve daha ileriye götürürüz” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz