Görüş Bildir

İlker Başbuğ: İyi ki Kozmik Oda için izin verdim!

Genelkurmay eski Başkanı ve emekli orgeneral İlker Başbuğ Kozmik odaya girilmesi ile ilgili yöneltilen soruya "Yadsıyamayız. 2010'dan bahsediyoruz. Geri dönüp baktığımda, kişisel düşüncem belki de Genelkurmay Başkanlığı dönemimde verdiğim doğru kararlardan biri. Eğer o gün o kararı vermesem; Türkiye'de işlenen faili meçhul bütün cinayetler silahlı kuvvetlerin üzerine kalacaktı” yanıtını verdi.

İlker Başbuğ: İyi ki Kozmik Oda için izin verdim!

Haziran ayından sonraki süreçte hepimizin yüreklerinin yandığı ve çok sayıda polis ve askerimizin terör olaylarında şehit olduğunu ve hala da devam ettiğini belirten İlker Başbuğ, Türkiye'de ciddi bir sorun olan terör olaylarına bakarken olayın dış güvenlik boyutunun düşünülmesi ve iyi analiz edilmesi gerektiğini de vurguladı. Türkiye'nin PKK'yı sonlandırma için çok şans yakaladığını Başbuğ, şunları söyledi:

"Ama başarılı olunamadı. "Kökünü kazıyacağız" kazıyamazsınız, ama marjinalize edersiniz, öyle bir hale döner ki yaptığı eylemler yılda bir-iki olur. Türkiye PKK terör örgütünü marjinalize edebilecek çok şans yakaladı ama bunları iyi kullanamadı. PKK'yı güçlendiren, hamisi kim derseniz karşımıza Suriye çıkar, Hafız Esad rejimi. Türkiye'ye karşı kullandı. Eğer bir terör örgütüyle mücadele ediyorsanız, terör örgütü ortak sınırlara sahip olduğunuz komşu ülkede güvenli bölgeler elde etmişse o bölgeleri ortadan kaldırmadan PKK terör örgütünü marjinalize edemezsiniz. Biz bunu yıllarca söyledik dinletemedik. Kökünü kazımak için ilk yapılacak ve vazgeçilmez olanı Irak'taki üslerin ortadan kaldırılması. Bu noktada maalesef anlaşılamadık."

ESASINDA USULSÜZDÜ

Genelkurmay Başkanlığı döneminde kozmik odaya girilmesi olayının sorulması üzerine İlker Başbuğ, kozmik oda olarak bahsedilen yerin bir alay karargahı kadar olduğunu, TSK'nın tümüyle içine girilmiş kabul edilemeyeceğini ve TSK içinde sadece bir cüz olduğunu söyledi. Yasaların çiğnendiğini ve esasında usulsüz olduğunu belirten Başbuğ, şöyle konuştu:

"Orada elbette bazı bilgiler var ama şunu anlatamıyoruz. Oradan hiçbir bilgi bizim zamanımızda dışarı çıkmadı. Çünkü yasalar zaten ona cevap vermiyor. Hakim orada bazı bilgisayarlara girerek binlerce evraktan suçlamayla ilgili zaten okusa da anlayamaz şifrelere baktı. Tabi "Bazı çalışmalarımızı oraya girerseniz iptal ederiz" dedik ve iptal ettik. O alınan bilgiler yine silahlı kuvvetler içinde kasaların içinde kilitlendi. Oradan hiçbir evrak dışarıya çıkmadı. Bizden sonra o kasalardaki bilgiler savcılara verildi, bizim dönemimizde hiçbir şey çıkmadı. Savcılığa giden evraktan dışarıya gidenler oldu mu şuanda yargı onun üzerinde soruşturma yürütüyor ve araştırılıyor. Özel yetkili savcının isteği doğrultusunda maalesef bizden sonraki dönemde teslim edildi ve başka yerlere gidip gitmediği de soruşturma kapsamında ortaya çıkacak. Kozmik oda olayını esasında savcı olan kişi ile araştırma yapan hakim Yargıtay'da açılan davada şu an hesabını veriyor."

O GÜN O KARARI VERMESEM

Kozmik odaya girilmesinin tabiki rahatsızlık yarattığını ve en büyüğünün psikolojik olduğunu belirten Başbuğ, şöyle devam etti:

"Yadsıyamayız. 2010'dan bahsediyoruz. Geri dönüp baktığımda, kişisel düşüncem belki de Genelkurmay Başkanlığı dönemimde verdiğim doğru kararlardan biri. Eğer o gün o kararı vermesem; Türkiye'de işlenen faili meçhul bütün cinayetler silahlı kuvvetlerin üzerine kalacaktı. Hepsi. Bugün TSK'yı bu töhmetten kurtardık. Çünkü sokmadığınız takdirde bugün çıkacaktı adam "Orada işte vardı belgeler yok ettiniz, sokmadınız vs" diyeceklerdi. Biliyor musunuz Ahmet Taner Kışlalı'nın faili meçhul cinayetini bile orada aramaya çalıştılar. Düşünün yani Uğur Mumcular'ın, Ahmet Taner Kışlalıların faili meçhul cinayetlerinin töhmeti altında kalması mı TSK açısından daha kötü olurdu veya o gün yaşadığımız psikolojik olaylar mı? Tabii ki bugün TSK'yı böyle bir töhmetin altından kaldırma yönünde bir karar aldığım için kendimi çok mutlu hissediyorum. İyi ki diyorum böyle bir karar almışız. "Efendim ben genelkurmay başkanı olsaydım sokmazdım" diye düşünenler olabilir. Arkadaş sen o zaman genelkurmay başkanı değildin. Bu kadar basit. Neticede dava bitti, kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Onlar da yargıda hesap veriyor."

IŞİD'İ ABD OLUŞTURDU

IŞİD'e ilişkin soruları yanıtlayan Başbuğ, IŞİD'in İran'ı o bölgede terbiye ettiğini ve IŞİD'i oluşturanın ABD olduğunu öne sürdü. Başbuğ, "IŞİD'e bakın kime hizmet ediyor, hayal ettiği Kerkük bugün Barzani kontrolünde. "Barzani'ye giderse savaş olur, kabul etmeyiz falan" diyorduk. Ne oldu, Kerkük'te kim var, Barzani var. Musul'a IŞİD girdi, Barzani'de fırsat bildi Kerkük'e girdi. Bugün yarın Musul'dan IŞİD atılacak, hatta bu seneydi planlamalar, uzatıyorlar galiba Suriye'den dolayı. Kim girecek IŞİD atıldıktan sonra, Barzani" diye konuştu.

Kaynak: AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi