İsraf toplumsal bir yıkımdır

İsraf İslam'a göre "haram" olduğu gibi, toplumsal bir yoksullaşmaya da sebebiyet veren en büyük etkendir. Peki. İsrail hayatımızın nerdesinde? söz haber ekibi, bunu Diyarbakırlı vatandaşlara sordu. Halk; "Akıldan israf ediyoruz" diye, yorumladı.

İsraf toplumsal bir yıkımdır

Çok geniş bir yelpazede değerlendirilebilecek olan “israf” kavramı insanoğlunun çok önemli bir sorunu. Sonucu hep zararla biten israf, insanımızı ne derece etkiliyor? Maddi ve manevi anlamda iki ana bölüme ayrılan israfa ilişkin Diyarbakır Söz Gazetesi ekibi, vatandaşların görüşlerini derledi.

“AKILDAN İSRAF EDİYORUZ”

Tahsin Ural, “İsraf çok yönlüdür. Maddi yönden israf manevi yönden. Yiyecekten israf, giyecekten israf, bunlar çok geniş kapsamlıdır. Ülkemiz öyle çok israflı bir ülke değil. Öyle anlatıldığı gibi israf yapılmıyor. Milyonlarca insanlarımız çöplerde ekmek topluyor, eski elbiseler toplayıp giyiyorlar. böyle bir vaziyet varken ben bizim ülkemizde israf olayının olduğunu düşünenlerden değilim. Ülkemizin yüzde doksanı fakir. Öyle ahım şahım lüks hayat içinde değiliz ki israf yapalım. Dinimizde de israf oluyor. dini konularda da israf oluyor. bu kadar camilerimiz var ama üretken bir şey anlatılamıyor. Peygamber Efendimiz Hz Muhammed’in (S.A.V) hayatı hep anlatılıyor. biz zaten bunu çocukluktan beri biliyoruz. altmış yaşıma geldim hala peygamberimizin hayatı anlatılıyor. İsrailoğulları yaratıyor, üretiyor. Yüce Allah bu aklı sadece Yahudilere mi verdi, demek ki biz akıldan israf ediyoruz. Giyecek içecekten israf etmiyoruz. Ben hayatımdan israf ettiğimi düşünüyorum üretken olamadım sekiz çocuk babasıyım aklımı sadece çocuklarımı devlet kapısında bir işe yerleştirmenin gayesi için kullandım, hâlbuki çok yanlış bir olay çocuklarımın üretken olması lazım, kendilerinin ekip biçmesi lazım. Camideki imamlarımızda böyle anlatmıyor anlattıkları şeylerde can sıkıcı şeyler.”

“DİNİMİZDE İSRAF HARAMDIR”

Abdurrahman Dabanoğlu, “Dinimizde israf haramdır. Dinimiz diyor ki nehrin kenarında bile olsan ihtiyacın kadar olan suyu kullan. En büyük israfta bana göre otellerimizde yapılıyor. Açık büfede yemeklerimizin yarısı çöpe gidiyor. İsraf hat safhada milyonlarca ekmek atılıyor, bunların önüne geçilmesi gerekiyor. Ben mümkün mertebe dikkat ediyorum ama evde çocuklar israfa kaçıyor baş edemiyorum.”

“İSRAF YÜZÜNDEN EVİMDE BİLE HUZURUM YOK”

Yılmaz Engin, “İsraf yüzünden evimde bile huzurum yok. Bir tabak yıkanıyor yarım saat su akıyor, ben söylendiğim zamanda lafı da ben yiyiyorum. Bakıyorum oturduğumuz oda dışında bile diğer odalarda gereksiz yere ışıklar açık, uyardığımda ise “sen her şeye çok karışıyorsun” diyorlar yani ben bu israftan çok dertliyim. Eşim ekmeği torba torba atıyor kapının önüne görüyorum ama benim hanıma ispat ettiremiyorum. Yiyilenlerin dörtte birini yiyip diğer dörtte üçünü çöpe atıyorlar. İsraf mevzusu yüzünden eve doğru düzgün gittiğim yok.”

“İNSANLARIMIZ İSRAFLA İÇLİ DIŞLI”

Havva Kesicioğlu, “Günlük hayatta dikkat etmeye çalışıyorum ama insanlarımız israfla içli dışlı oldukları için onların dışında kalmış oluyoruz. Garip görünüyoruz. Mesela insanlara suyu israf etmeyin dediğimizde “parasını ben veriyorum “diyorlar aslında o su, parasını verip de o saat ona ait olabilir ama o su bütün dünya insanlarına ait genel bir şey.”

“HANIMLAR DAHA ÇOK İSRAFA KAÇIYOR”

Sevda Arslan, “Kendi evimden örnek vermek istiyorum. En basitinden bulaşık yıkadığım zaman bile bir bardağı yıkayıp musluğu kapatıyorum. Sonra diğerine geçince tekrar açıyorum tabi bu benim yakınımdaki insanlara tuhaf geliyor. Çok varlıklı olsam bile yine yaparım bunun maddiyatla bir ilgisi yok. Bana etrafımdakiler “sen çok dikkat ediyorsun faturaların yüksek gelmesin diye mi yapıyorsun” diyenler oluyor ama ben israfa kaçmamak için yapıyorum. Telefonla konuşurken de, TV izlerken de özen gösteriyorum zamanımdan gitmesin diye. Hanımlar daha çok israfa kaçıyor. şöyle ki ben bir ayakkabı alırken diğer arkadaşlarım her kıyafetlerine göre ayakkabı alıyorlar sonrada kredi kartı borcumuz çok diyorlar bence buna hiç gerek yok. İhtiyaçtan fazlası doğru değil her zaman orta yolda olmak daha doğrudur.”

“BOŞ ZAMAN HARCANIYOR”

Necat Çetin, “İsraf denilince aklıma insanın sosyal hayatı en güzel şekilde yaşaması geliyor. Örneğin insanlar en güzel zamanlarını teknolojiyle harcıyorlar bir sohbet muhabbet yok, boş boş zaman harcanıyor. Diyarbakır iklimi sıcak bir iklim dolayısıyla su israfı çok oluyor.”

“SU İSRAFI DAHA SIK YAPILIYOR”

Elif hanım, “İsraf denilince herkesin aklına genel itibariyle ekmek israfı geliyor. Ama en fazla israf ettiklerimiz arasında aslında su geliyor. Herkes daha dikkatli davranırsa önüne geçilebilinir.”

Kaynak: Diyarbakır Söz