''Kaçak çayda hayvan dışkısı var''

Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, Türkiye'ye kaçak yollardan sokulan çaylarda hayvansal dışkılar ve böcek kanlarının tespit edildiğini söyledi.

''Kaçak çayda hayvan dışkısı var''

Erdoğan, borsa binasında gazetecilerle bir araya gelerek geride kalan 2012 yılı yaş çay kampanyası hakkında değerlendirmelerde bulundu. 2012 yılında Doğu Karadeniz’de 1 milyon 149 bin ton yaş çay hasadı yapıldığını bildiren Erdoğan, “Bu yaş çayın 493 bin 760 tonu özel sektör, 655 bin 285 tonu ise ÇAYKUR fabrikalarında işlendi. Alınan yaş çayla beraber 220 bin tonluk bir kuru çay üretimi gerçekleştirdik. Bu üretim miktarı, yıllık 240 bin ton kuru çay tüketimi olan ülkemize yetmiyor. Bundan sonraki süreçte düzgün bir çalışma sergilenirse hem çayın kalitesini arttırma hem de rekolteden kaynaklanan ürün düşüklüğünün Türk çay sektörüne değer katacağını düşünüyorum.” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın Rize’deki bir toplantısında, son 4 yıl içerisinde Türkiye’de ele geçirilen kaçak çay miktarının 15 bin tona yakın olduğu yönünde açıklamasını hatırlatan Erdoğan, “Bu rakam resmi olmayan rakamları da katarsak 4 katıdır. Yani son 4 yılda ülkemize giren kaçak çay miktarı 60 bin tondan fazladır. Kaçak çay konusunda mücadelelerimiz sürüyor.” diye konuştu.

“KAÇAK ÇAYDA HAYVAN DIŞKISI VE BÖCEK KANI VAR”

Erdoğan, insan sağlığı açısında ciddi sorunlara sebep olan kaçak çay konusunun üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğini kaydetti. Başkan Mehmet Erdoğan, şöyle dedi: “ÇAYKUR, Gaziantep bölgesinde ayda 8 ton, Şanlıurfa’da 15 ton civarında çay satıyor. Özel sektör satışları ile Antep’te 30 tonluk bir kuru çay satışı var. O bölgede kişi başına 3.5 kilo çay tüketiliyor. Bunun sadece yüzde 8’i Türk çayıdır. Gerisi kaçak çaydır. Kaçak çay analizlerinde tespit edilen maddeler arasında söylemekten itina ediyorum ama hayvansal dışkı maddeler, böcek kanı niteliği taşıyan maddelere rastlanılmıştır.”

CİHAN

Kaynak: Diyarbakır Söz