Kadınlar istasyon meydanına çıktılar!

Diyarbakır'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitinginde konuşan HDP Eşgenel Başkanı Pervin Buldan, tek başkanlığın değil, eş başkanlığın olmasını istedi.

Kadınlar istasyon meydanına çıktılar!

Kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında alanlara çıktı.  Diyarbakır’da Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi tarafından  “Kadınlar direnişi örgütlüyor, özgürlüğe yürüyor” şiarıyla düzenlenen mitingin adresi İstasyon Meydanı oldu. Polis miting alanına çıkan yolları bir gün önceden kapattı. Alanın etrafında yoğun önlem alan polis, çevreye çok sayıda TOMA, zırhlı araç konuşlandırdı. Miting alanına saat 12.00’dan sonra geçişlere izin verildi.

KADINLAR ALANDA

"Kadın cinayetleri, taciz ve tecavüzler politiktir, hakikat ve adalet için direnişteyiz, doğanın ve kadının özgürlüğü için ekolojik yaşamı savunuyoruz, Mücadele seninle başlar direnişi örgütle" pankartlarının yer aldığı miting alanında kadınlar zılgıt ve ezgilerle halaylarlar çekti.

 KAYA: ALANLARDA OLACAĞIZ

Mitingin açılış konuşmasını Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya yaptı. Kadınlar olarak her alanda mücadele vereceklerini belirten Kaya, “Bir yıldır yürüttüğümüz kampanyalarda sokaklarda alanlarda meydanlarda olacağız. Yok sayılan emeğimiz kimliğimiz için bu gün buradayız” dedi. Dünya kadın mücadelesini büyüten bütün kadınları selamlayan Kaya, savaşa karşı, sömürüye karşı seslerini yükseltmek için alanlarda olduklarını belirterek, “En büyük gücü biz kadınlar yaratacağız” diye konuştu.

KIŞANAK'IN MEKTUBU OKUNDU

Konuşmaların ardından HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Kandıra Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Gülten Kışanak’ın gönderdiği mesajı okudu.

BULDAN: KADIN KAZANIMLARI HEDEF ALINIYOR

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kadınların eşitliği, özgürlüğü ve kadınlara yönelik şiddeti  kınamak adına  alanlarda olduklarını söyledi. İktidarın en fazla kadın kazanımlarını hedef aldığını ifade eden Buldan, kadına karşı düşmanca politikalar yürüttüğünü söyledi. Kadının katledilmediği, şiddete maruz kalmadığı bir tek günün olmadığını ifade eden Buldan,  “En çok da HDP’li kadınların kazandıklarına saldırıyorlar. Eş başkanlık istemine saldırıyorlar. Bu gaspçı kayyumlar belediye eş başkanlarımızın yerine gelerek bu halka her türlü zulmü yapıyorlar. Şunu bilsinler ki kadınlar ilk seçimde bu gaspçı anlayışı gönderecek” dedi.

"SALTANATLARINI YIKANA KADAR MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ"

İktidarın kadınlara yönelik baskı ve şiddet politikalarına gözaltı furyaları ile devam ettiğini belirten Buldan, “Türkiye’yi yönetenler biz kadınları gözaltı ve tutuklamalarla korkutmaya çalışıyorlar. Bizleri soruşturma ve fezlekelerle korkutmaya çalışıyorlar. Biz kadınlar onların dertleri olmuşuz. Onların dertleri olmaya kâbusları olmaya devam edeceğiz. Onların saltanatlarını yıkana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Her fezleke soruşturma tutuklama karşısında kadınlar birlik olacak. Onların zorbalığına karşı çıkacak” diye konuştu.

“ÜÇÜNCÜ YOL MÜMKÜN”

Buldan konuşmasının devamında önümüzdeki dönem uygulayacakları stratejiye de değindi. Türkiye toplumunun üçüncü yolun olduğunu gördüğünü belirten Buldan, “Ankara’da kadın ittifakı olarak, demokrasi ittifakı ile birlikte mesaj verdik. Bu gün buradan haykırıyoruz.  Üçünü yol mümkündür. Türkiye’de yeni bir siyasetin çıkışını başlatıyoruz dedik. Bu ittifakla teklik değil çokluk yönetsin. Tek adam değil çok kadın olsun istiyoruz. Tek başkanlık değil, eş başkanlık olsun istiyoruz. Kadınların birliği bu ülke siyasetine damga vurmalıdır” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz