Kadına şiddet bitmiyor!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmaları kapsamında hizmete açtığı 444 79 49 numaralı 'Acil Destek Hattı'na yılın ilk 8 ayında 97 kadın başvurdu.

Kadına şiddet bitmiyor!

Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı'nın, kadına yönelik şiddetle mücadele yürütmek amacıyla açtığı Acil Destek Hattı'na yılın ilk 8 ayında 59 kadın, İlk Adım İstasyonu'na ise 38 kadın başvurdu. Kadın Politikaları Daire Başkanlığı Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Şube Müdürü Nihal Bozhan Özbek, başvuruda bulunan kadınların 51'i, 40 çocukla birlikte İlk Adım İstasyonu'na kabul edildirken, bunlardan 7 kadın ve 8 çocuk can güvenliği tehlikesi nedeniyle sığınmaevine yerleştirildiğini ifade etti. Özbek, 44 kadın ve 36 çocuğun ise İlk Adım İstasyonu'nda kalma süreci içerisinde sorunları çözümlenerek kurumdan çıkış işlemleri yapılırken, 7 kadın ve beraberindeki 4 çocuğun İlk Adım İstasyonu'nda kalma süreci tamamlandıktan sonra Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı sığınmaevine nakili gerçekleştirildiğini söyledi.

KADINA ŞİDDET BİTMİYOR

Şiddete uğradığını beyan eden ve koruma kararı aldırmak isteyen 6 kadın emniyete yönlendirildiğini belirten Özbek, 9 kadına psikolojik destek verildiğini, boşanmak isteyen ve ücretsiz avukat talep eden 16 kadın Diyarbakır Barosu'na, 6 kadın Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri'ne (ŞÖNİM) yönlendirildiğini aktardı. İntihar girişiminde bulunan 2 kadına ise Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görev yapan psikolog ve sosyal hizmet uzmanları tarafından acil müdahalede yapıldığını anlatan Özbek, kadına yönelik şiddeti önleme ve izleme çalışmaların iki sığınma evi ve bir şiddet hattı aracılığıyla yürütüldüğünü ifade ederek,  "Şiddetle mücadele çalışmaları kapsamında 444 79 49 numaralı Acil Destek Hattı'nda 7/24 hizmet veriliyor. Şiddete uğrayan kadınlara, şiddete uğrama riski bulunan, can güvenliği tehlikede olan, yaşadığı sorun hakkında bilgi almak, danışmak isteyen, psikolojik, hukuksal destek almak isteyen kadınlar için müdürlüğümüz bünyesinde danışmanlık yapıyoruz, yönlendirmelerde bulunuyoruz. Kadınların sorunları doğrultusunda ilgili kurum ve kuruluşlarla kurumsal görüşmeler sağlıyoruz" dedi.

'ŞİDDET GÖRENLER BİZİ ARASIN'

Özbek, şiddete maruz kalmış veya kalma durumu olan, can güvenliği olmayan kadınların izleme ve değerlendirme çalışmasına alındığını, kadınların talepleri doğrultusunda izleme ve değerlendirme süresinin belirlenip sonlandırıldığını dile getirerek, şiddet hattı üzerinden sadece şiddete maruz kalan kadınların değil şiddete tanıklık eden duyarlı vatandaşların arayıp bildirimde bulunduğunu ifade etti. Sığınma talebiyle başvuruda bulunan kadınların çocuklarına da psikolojik destek verildiğini aktaran Özbek, okul dönemlerinde ise okulları ile ilgili çalışmaların yürütüldüğünü anlattı.

Kaynak: Diyarbakır Söz