Kadınlar sabunu sanata dönüştürüyor

Bitlis'teki Aile Destek Merkezi'nde (ADEM) açılan kursta sabundan ürettikleri çiçek, menekşe, meyve, kokulu taş ve isimlik gibi hediyelikleri satan kadınlar, hem aile bütçesine katkı sağlıyor hem de sosyalleşiyor

Kadınlar sabunu sanata dönüştürüyor

Bitlis Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına (SYDV) bağlı Aile Destek Merkezi'nde (ADEM) açılan kursta kadınlar, sabunu bir sanatçı gibi işliyor.

Kadınlar "Mis Sabun Kursu"nda marketlerden alınan kalıp sabunları rendeleyip uzun bir süre yoğurarak hamur haline getiriyor. Bu hamurdan el emeği ile çiçek, menekşe, meyve gibi şekillerdeki sabunların yanı sıra kokulu taş ve isimlik gibi hediyelikler yapan kadınlar, bunları satarak hem aile bütçesine katkı sağlıyor hem de sosyalleşiyor.

Kurs eğitmeni Ayşe Namlı, hamur gibi yoğurduktan sonra merdane ile düzleştirdiklerini ve daha sonra herhangi bir makine kullanmadan elle şekil verdiklerini söyledi. Sabun sanatının unutulmaya yüz tuttuğunu ve bunu yeniden canlandırmak istediğini vurgulayan Namlı, şöyle konuştu:

Kadınlar sabunu sanata dönüştürüyor

"Kursiyerlerimiz burada sanat öğreniyor. Aynı zamanda sipariş alarak yaptıkları ürünlerle aile bütçelerine katkı sağlıyor. Sipariş alınmayan ürünleri ise internet üzerinden satışa sunuyoruz. Yaptıkları ürünlerden elde ettikleri gelirlerin yarısı ADEM'e kalacak şekilde satışı yapılıyor. Yüksek miktarda olmasa bile kadınların eline para geçiyor. Kendi emekleriyle kazanıyorlar. Eşlerden alınan ile kazanılan para arasında fark var."

Namlı, sabun kursunun kadın ve genç kızlardan yoğun ilgi gördüğünü, hatta çalışan kadınların bile bazen bir saatlik öğlen tatilini kursta geçirdiği aktardı.

Kursiyerlerden Nurcan Güven ise eşinin tayininin çıkınca Bitlis'e geldiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Tavsiye üzerine sabun kursuna katıldım. Burası benim ailem gibi ve çok sayıda arkadaşım oldum. Kurs eğlenceli ve neşeli geçiyor. Hocamız bize büyük katkı sağlıyor. Sabun kursuna ilk defa katıldım. Burada stres atıyoruz ve kafamız dağılıyor. Özellikte biz gurbette yaşayanlar için burası güzel bir ortam. Kesinlikle herkesin gelmesi gereken bir kurs."

Kaynak: Diyarbakır Söz