Kayıp yakınları 2 yıl aradan sonra yeniden aynı yerde

Kayıp yakınlarının 2 yıldır Koşuyolu Parkı'nda gerçekleştirdiği oturma eylemi OHAL nedeniyle yasaklanmıştı.

Kayıp yakınları 2 yıl aradan sonra yeniden aynı yerde

Her hafta “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” sloganıyla Diyarbakır'da bir araya gelen, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, OHAL’in sona ermesi ile birlikte iki yıl aradan sonra ilkez açık alanda eylem yapıldı. Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirilen eylem öncesi polis açıklamanın yapılacağı alanda önlem aldı.

Uzun bir aradan sonra Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleşen eyleme ilginin fazla olması dikkat çekerken, HDP Diyarbakır İl Örgütü Eş Başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda kayıp yakını eyleme katıldı. Ellerine kayıplarına ait fotoğrafları alan aileler yakınlarının akıbetini sordu.

ÖRHAN: YİNE BU MEYDANDAYIZ

İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan, 20 Ağustos 2016 tarihinden bu yana, OHAL gerekçesi ile eylemlerini İHD şube binasında gerçekleştirdiklerini söyledi. 100 haftadır dışarda eylem yapılmasına izin verilmediğini belirten Örhan, “Hakikatlerin araştırılması, açığa çıkması, adaletin sağlanması için biz kayıp yakınları, insan hakları savunucuları bugün yine bu meydandayız” dedi.

'DAVALARIN NAKLEDİLMESİ

Yakınlarının 1990’lı yıllarda katledildiğini, faili meçhullerle başlarına felaketler getirildiğini ifade eden Örhan şunları söyledi: Maalesef bugüne kadar geçmişe ışık tutularak hakikatler araştırılmadı, siyasi faili meçhul cinayetler aydınlatılmadı. Geçmişten günümüze birçok davada soruşturma açılamasına rağmen davalar güvenlik gerekçesi ile batı illerine nakledildi. Nakledilen davalarda hiçbir şekilde ceza hali uygulanmadı. Musa Çitil, Derik’te 13 kişinin ölümünden, Yavuz Ertürk ise onlarca kişinin ölümünden sorumlu tutuluyordu. Cemal Temizöz, Cizre’de yine 20 kişinin ölümünden sorumluydu. Hasan Atilla Uğur, Kızıltepe’de birçok kişinin ölümünden sorumluydu. Bu görülen davalarda tarih buna şahittir ki hiçbirine ceza verilmedi. Bir çoğu ya beraat edildi ya da zaman aşımına uğratıldı. Bizler yakınlarımızın akıbetini soracağız. Bize açıklamak zorundasınız.

Kaynak: Diyarbakır Söz