Kayıp yakınları Akbulut’un akıbetini sordu

İHD Diyarbakır Şubesi, “Kayıplar bulunsun failler cezalandırılsın” talebiyle her hafta düzenledikleri eylemlerine devam etti. Diyarbakır’da Selahattin Akbulut’un akıbeti soruldu.

Kayıp yakınları Akbulut’un akıbetini sordu

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından düzenlenen “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 424’üncüsü gerçekleştirildi. Kayıpların fotoğrafları ve Diyarbakır’ın Sur ilçesinde öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin fotoğrafları taşındı. Eyleme, kayıp yakınları, İHD yöneticileri ve insan hakları savunucuları katıldı. Kayıp yakınları bu haftaki eylemlerinde 21 Haziran 1995 tarihinde Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde gözaltına alınan ve daha sonra 26 Şubat 1996’da cenazesine ulaşılan Selahattin Akbulut’un akıbeti sordu.

‘HESAP VERİLSİN’

Kayıp kayınları ve insan hakları savunucuları olarak 424 haftadır burada kayıpların akıbetini sormaya devam ettiklerini dile getiren İHD Şube Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan, her hafta kayıpların açığa çıkması ve yakınlarının katillerinin hesap vermesi için çağrıda bulunduklarını hatırlattı. Faillerin bir an önce yargılanması ve cezalandırılmasını kayıp yakınları olarak istediklerini anlatan Örhan, ancak bu güne kadar hiçbir failin cezalandırılmadığı hatta ödüllendirildiğine dikkat çekti. Örhan, “Bunu geçmiş yıllarda gördük ve bu hükümet döneminde de maalesef hiç bir fail cezalandırılmadı ve adalet önüne çıkarılmadı” dedi.

Yapılan konuşmanın ardından 21 Haziran 1995 tarihinde Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde gözaltına alınan ve daha sonra 26 Şubat 1996’da cenazesine ulaşılan Selahattin Akbulut’un akıbeti soruldu. Akbulut’un hikayesini ise İHD Şube Yöneticisi Emin Ermin okudu.

AKBULUT'UN AKIBETİ

Ermin, Akbulut ile ilgili şu hatırlatmalarda bulundu: “Selahattin Akbulut 1935 doğumlu evli ve 11 çocuk babasıydı. Koruculuğu kabul etmediği için sık sık devlet güçleri tarafından baskıya maruz kalıyordu. Aynı nedenle bir kaç defa gözaltına alındı ve ölümle tehdit edildi.

21 Haziran 1995 günü ailesiyle birlikte ikamet ettiği Diyarbakır'ın Bismil ilçesine bağlı Tatlıçayır köyüne jandarma tarafından baskın düzenlendi. Jandarma köyde iken beyaz renkli Toros marka bir araçla gelen sivil giyimli 5 kişi karakolda ifadesinin alınacağını söyleyerek Selahattin'i zorla araca bindirdi. Ailesi gelen beş kişiden ikisini tanıdı; bunlar Mehmet ve Levent adlı askerlerdi. Selahattin Akbulut'un yoğun işkence izleri olan ve kurşunlanmış cansız bedeni 26 Şubat 1996 tarihinde Bismil ilçesine bağlı Işıklar (Goma) köyü Kuruçay deresinde kuma gömülü bir halde bulundu.” Kayıp yakınları eylemlerini 5 dakikalık oturma eylemiyle sonlandırdı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler