Görüş Bildir

"Kimyasal hadım yasallaşmalı"

"Hem biz sivil toplum kuruluşları hem de halkın beklentisi, verilebilecek en ağır cezalarla bu insanların yargılanması ve şiddet meselelerinde sürekli dile getirdiğimiz iyi hal indirimlerinin kaldırılmasıdır. Biz ayrıca bu tarz vakalarda Danıştay kararı ile iptal edilen mevzuattaki kastrasyon (kimyasal hadım) uygulamasının yeniden revize edilerek yasallaşmasını ve tekrar gündeme alınmasını teklif ediyoruz"

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Başkanı Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz, çocuklara yönelik istismar suçlarına ilişkin "Hem biz sivil toplum kuruluşları hem de halkın beklentisi, verilebilecek en ağır cezalarla bu insanların yargılanması ve şiddet meselelerinde sürekli dile getirdiğimiz iyi hal indirimlerinin kaldırılmasıdır. Biz ayrıca bu tarz vakalarda Danıştay kararı ile iptal edilen mevzuattaki kastrasyon (kimyasal hadım) uygulamasının yeniden revize edilerek yasallaşmasını ve tekrar gündeme alınmasını teklif ediyoruz." dedi.

Doç. Dr. Yılmaz, çocuk istismarına yönelik cezai müeyyidelerin tekrar ele alınmasıyla ilgili, açıklama yaptı.

Son zamanlarda basın organlarında daha fazla yer bulmasıyla birlikte toplumun çokça tepkisini gören şiddet, istismar ve tecavüz olaylarının artık küçücük yavrulara kadar uzandığını ifade eden Yılmaz, herkese karşı her türlü şiddetin karşısında olduklarını ancak söz konusu mağdur küçük bir çocuk olunca, tüm insanlık suçlarının en ağırıyla karşı karşıya kalındığını dile getirdi.

 Yılmaz, böyle bir davranışın savunmasız bir çocuğa ruh sağlığı yerinde olan bir insan tarafından yapılmış olabileceğini düşünmenin aklın kaldırabileceği bir durum olmadığını vurgulayarak, "Bu nedenle cinsel istismar ve tecavüze kalkışan bu kişilere yasalarca verilebilecek en ağır cezaların verilmesini savunuyoruz." dedi.

- "Kimyasal hadım, yeniden revize edilerek yasallaşmalı"

Bu bağlamda Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda, çocukların korunmasına yönelik suçlarda cezaların arttırılmasının gündeme alınacağı ve suça ilişkin koruma tedbirlerinin komisyon raporuna göre tekrar düzenleneceği haberinin herkesi sevindirdiğini dile getiren Yılmaz, şunları dile getirdi:

"Bu konuda hem biz sivil toplum kuruluşları hem de halkın beklentisi; verilebilecek en ağır cezalarla bu insanların yargılanması ve şiddet meselelerinde sürekli dile getirdiğimiz iyi hal indirimlerinin kaldırılmasıdır. Biz ayrıca bu tarz vakalarda Danıştay kararı ile iptal edilen mevzuattaki kastrasyon (kimyasal hadım) uygulamasının yeniden revize edilerek yasallaşmasını ve tekrar gündeme alınmasını teklif ediyoruz.

Bu işin yasalarla caydırıcı bir boyut kazanmasının yanında toplantıda da dile getirildiği gibi olay gerçekleşmeden önleyici tedbirlerin alınması, toplumumuza cinsel istismara yönelik neler yapılması gerektiği anlatılması gerekiyor."

Şiddet ve istismarın tüm insanlığın meselesi olduğunu ifade eden Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

"Bunun çocuklarımıza kadar uzanması bir insan, bir kadın, bir anne olarak beni yürekten sarsmaktadır. Artık herkese karşı her türlü şiddetin toplumun tüm kesimlerince reddedilerek birlikte mücadele verilmesi gerektiğini çok daha açıkça görmekteyiz. KADEM bu anlamda gerek devletimiz nezdinde başlatılan çalışmaların ve gerekse tüm sosyal platformlarda konu ile ilgili tartışmaların içinde yer alarak konunun takipçisi ve savunucusu olacaktır."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi