Görüş Bildir

Kontak mı kapatalım

Akaryakıta gelen zamlardan dolayı iş yapamaz hale geldiklerini belirten ticari taksilerle ilçe ve şehirlerarası taşımacılık yapan şoförler, yapılan zamlara tepki gösterdi.

Kontak mı kapatalım

Akaryakıta yapılan zamların kendilerini olumsuz etkilediğini ifade eden ilçe ve şehirlerarası taşımacılık yapan sürücülerle ticari taksi şoförleri, yetkililere çağrıda bulunarak, artık zam yapılmaması ve fiyatlarda indirime gidilmesi talebinde bulundu.

Benzin, motorin ve LPG'ye yapılan zamlar vatandaşı, esnafı ve taşımacılık yapan tüm sektörleri olumsuz etkiliyor. Geçtiğimiz 2019 yılında benzine 15, motorine 13 ve LPG'ye ise 8 defa zam yapıldı. Benzinin litre fiyatı 7 TL'nin üzerine çıkarken, motorinin litre fiyatı ise 7 TL'ye dayandı.

"Yetkililerden talebimiz akar-yakıt fiyatlarını düşürmeleridir"

Akar-yakıta yapılan zamlarla kazançlarının yarı yarıya düştüğünü belirten taksi şoförü Ahmet Karaman,

"8 yıldır otogarda taksi şoförlüğü yapıyorum. Burada kiracı olarak taksicilik yapıyoruz. Akar-yakıta zam gelmeden önce bir günde 300 lira kazanırken, şu an 100 lira kazanıyoruz. Yakıta sürekli zam yapıldığı için aldığımız bütün parayı yakıta veriyoruz. 2 yıl önce aldığımız yakıt fiyatı 3-4 lira iken şu an 6 ile 6,5 lira arasındadır. Zamlar sürekli yapılırken taksimetreye aynı şekilde zam yapılmıyor. Bu durumdan şikâyetçiyiz. " dedi.

Yetkililere seslenen Karaman, "Bizler kiracıyız kira parası mı verelim? Eve mi bakalım? Sigortamızı mı yatıralım? Arabanın sanayi bakımını mı yapalım? Yani kısacası bizler de ne yapacağımızı bilmiyoruz. Yetkililerden talebimiz akar-yakıt fiyatını düşürmeleridir." ifadelerini kullandı.

"Yakıt fiyatları artarsa bugün ben yarın başka bir arkadaşımız işi bırakır"

Müşterilerden aldıkları ücret ile yakıt fiyatlarına yapılan zamların doğru orantılı olmadığını belirten bir diğer taksi şoförü Kadri Akçar, her yakıt aldıklarında farklı bir tutar ile karşılaştıklarını söyledi.

Akçar, "Akar-yakıta yapılan zamlar bizi her açıdan etkiliyor. Daha önce 3-4 liraya aldığımız yakıt şu an 7 liraya kadar çıktı. Dünya sıralamasına bakıldığı zaman, yakıt fiyatları en yüksek ülke sırlamasında ilk 10 ülke içerisindeyiz." dedi.

Yakıt fiyatlarının artması durumunda kontak kapatmak zorunda olacaklarını belirten Akçar, "Biz kazancımız için ticaret yapıyoruz. Yakıt fiyatları bu şekilde olursa maalesef bugün ben yarın başka bir arkadaşımız bu işi bırakır. Bu şekilde bütün arkadaşlar kontak kapatmış olacak. Nihayetinde sektör çöker ve bu işi yapacak kimse kalmaz. Yolcular da bu durumdan mustarip olacak." ifadelerini kullandı.

Akçar, "Buradan yetkililere sesleniyorum yakıt fiyatları işine bir el atsınlar. Yapılan şu zamları durdursunlar. Diğer ülkeler halklarına nasıl uygun fiyata yakıt verebiliyorsa bizde kendi hükümetimizden bunu sunmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

"Vatandaşı mağdur etmemek için zararına da olsa seferlerimizi yapıyoruz"

Yüksek akaryakıt fiyatlarının kendilerini olumsuz etkilediğini belirten otobüs firması yetkililerinden Çetin Takılmaz, "Mazot fiyatları çok pahalı. Bu da bizi çok etkiliyor. Örneğin; İstanbul'a giden bir aracımız 46 koltuklu ama bugün gideceği seferde sadece 8 yolcu bulunmaktadır. Böyle bir durumda bile vatandaşı mağdur etmemek için zararına da olsa mecburen seferlerimizi yapıyoruz. "dedi.

"Yetkililerden akar-yakıt fiyatlarını düşürmesini istiyoruz"

40 yıldır şehirlerarası şoförlük yaptığını söyleyen Veysel Yılmaz, akaryakıt fiyatlarının yükselmesinin kendilerinin olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Yılmaz, "Ben 40 yıllık şoförüm. Akaryakıt fiyatlarının yükselmesi bizleri olumsuz yönde etkiliyor. Kış ayları olduğu için bilet fiyatları da çok düşüktür. Bu durum da bizi etkiliyor. Bizim bir aracımızın İstanbul'a gidip gelmesi en az 6 bin liraya mal olmaktadır. Maalesef şimdilerde şoför olarak mazot parasını çıkarabilirsek sevinir hale gelmişiz." dedi.

Yetkililerden akaryakıt fiyatlarının düşürülmesini istediklerini söyleyen Yılmaz, "En büyük talebimiz de budur. Bizler gerçekten mağdur durumdayız. İlgililerin gelip bizleri görmesini ve halimizi anlamalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Akaryakıta yapılan zam bizden çok yolcularımızı etkiliyor"

Zamların kendilerinden ziyade vatandaşları etkilediğini söyleyen şehirlerarası otobüs şoförlerinden, Mehmet Sait Aslan, "Akaryakıta yapılan zam bizden çok yolcularımızı etkiliyor." dedi.

Aslan, "Bizlerde ister istemez zamlardan dolayı bilet fiyatlarına artış yapıyoruz. Ben akaryakıtlara yapılan zamlarla ilgili şunu söylemek istiyorum. Hükümetimiz uçak gibi toplu taşıma araçlarına 'Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)' indirimi yaptığı gibi, bizlere de bu tür imkânları sağlarsa hem biz rahat edeceğiz hem de yolcularımız rahat edecektir." dedi.

"Zamlardan dolayı 80 minibüsten 40 minibüse düştük"

Kalkan, "Akaryakıta sürekli zam geliyor. Bizler ilçelere sefer yapıyoruz. Buradan ilçelere belediye otobüsleri de sefer yapıyor. Bu durum bizleri çok kötü etkiliyor. Biz firma olarak geçen yıl 80 araçlık bir filoya sahiptik. Akaryakıtlara gelen zamlar, belediye araçlarının ilçelere gitmesi, ekonomik kriz gibi etkenlerden dolayı bu yıl itibariyle araç filo sayımız 40'a düştü. 90 kilometrelik bir yol için 10 lira alıyoruz. Bundan dolayı 90 kilometrelik bir yolda yaktığımız yakıt parasını bile zor çıkarıyoruz. Kısacası yakıt parasına çalışır hale gelmişiz. Yetkiler bu duruma bir çare bulursa çok iyi olur." İfadelerini kullandı.

"Geçimimizi zor yapıyoruz"

İlçe seferleri düzenleyen Ferit Çelik ise, zamlar tüm şoförleri etkilediği gibi kendisini de etkilediğini söyleyerek şöyle konuştu:

"Akar-yakıtlara yapılan zamlar bütün şoförleri etkilediği gibi beni de çok etkiliyor. Benim aracım gidiş-geliş olarak 150 liraya yakın yakıt yakıyor. Yolcu olarak da 14 kişi alıyoruz. Firma olarak sıra ile çalıştığımız için haftada 2 sefer yapabiliyorum. Bu durumda siz kendiniz hesaplayın ne kadar az kazanabildiğimi. Gerçekten de bize bir şey kalmıyor. Geçimimizi zor yapıyoruz. Arabanın giderinden tutun şoför, çocuklar, ev, mutfak gibi birçok ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Bunun üzerine yakıtlarımıza gelen zamlar daha çok belimizi büküyor."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi