Kudüs özgürlüğü

Diyarbakır'da 'Kudüs ve Mesuliyetimiz' paneli yapıldı. Alimler diyaloğ çağrısında bulunarak çözüm istedi. "Kudüs'ün özgürlüğünün, İslami nesiller yetiştirmekle mümkündür?'

Kudüs özgürlüğü

Merkezi Diyarbakır'da bulunan İttihad'ul Ulema Genel Merkezi'nce, Emperyalist ABD'nin, Kudüs'ü işgalcilerin sözde "başkenti" olarak tanımasının ardından yaşanan tartışmalara, İslami yönde bakış ve Kudüs'ün özgürlüğüne giden yol haritasını belirleme adına, 'Kudüs ve Mesuliyetimiz' başlığıyla panel düzenledi.

İttihad'ul Ulema'nın merkez binasındaki toplantı salonunda gerçekleştirilen panele, aralarında Gazeteci-Yazar Mehmet Ali Altındağ'ın da bulunduğu, bölgenin tanınmış çok sayıda âlimleri, kanaat önderleri ile yazarlar katılım gösterdi. Ebubekir Aslan'ın Kur'an Kerim tilavetiyle başlayan panelin açış konuşmasını İttihadul Ulema Genel Başkanı Enver Kılıçarslan yaptı.

Kılıçarslan, Kudüs'ün Müslümanlar için neden önemli olduğundan bahsederek, şöyle konuştu:   "Malumunuz bu toplantımız Kudüs’ün özgürlüğü içindir. Kudüs İslam’da çok önemlidir. Kur’anî ve nebevi bir meseledir. Peygamberimiz pek çok hadiste Kudüs’ten bahsetmiştir. Peygamberimiz Mekke’den Kudüs’e; oradan da miraca gitmiştir. Kudüs hakkında hem Peygamberimizin hadisleri hem de ayetler mevcuttur."

KUDÜS'Ü DERT EDİNMEMİZ LAZIM

Vahdet olmadan Kudüs'ün özgür olmayacağını vurgulayan Kılıçarslan, "Bugün, Kudüs Yahudilerin elinde esirdir. Allah’u Teâlâ, ‘Yahudi ve Hristiyanlar siz onlara tabi olmadan sizden razı olmazlar.’ buyuruyor. Yahudiler Hazreti İsa’yı gayri meşru, Hristiyanlar da ilah kabul ediyorlar. Vahdet olmadıkça bizler de Kudüs de kurtulamaz. Filistin’de bacılarımız silahlara karşı taş atıyorlar. Filistinliler Yahudilerden çoğunluktadır ama memleketlerinin dışında muhacirdirler. Biz mesul değil miyiz? Bugün bir akrabamız, babamız israil hapishanelerinde olsaydı bu kadar rahat olur muyduk? Selahaddin Eyyubi yemedi, içmedi, gülmedi. 'Kudüs işgal altındayken ben nasıl gülerim' dedi. Bugün bizim Kudüs’ü yaşlı bir göz ve yanık bir yürek ile dert edinmemiz lazımdır. Kardeşlerimiz, kadınlarımız, çocuklarımız İsrail hapishanelerindedir. Yahudiler topraklarında bina yapıyorlar. 5 milyon Filistinli muhacirdir. Biz mesul değil miyiz? Bugün Filistin’de zulmün her çeşidi yapılıyor. Bugün bu mesuliyetten kurtulmak adına vahdet olup kuvvetlenmemiz lazımdır." dedi.

KUDÜS SAYESİNDE FETÖ'YÜ TANIDIK

Kudüs'ün bugünkü haliyle bile ümmete rahmet olduğunu söyleyen Doğruhaber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Göktaş, Kudüs sayesinde FETÖ'yü daha iyi tanıdıklarını söyledi. Göktaş şöyle konuştu: "Kudüs bugünkü haliyle bile ümmete müthiş bir rahmettir. Kudüs sayesinde Allah’ın yolundan, müminlerin yolundan çıkanları bize gösteriyor. Kudüs İslam dünyasında özellikle ulema ve ümera arasında ayrımı gösteriyor. Biz FETÖ’yü Kudüs sayesinde tanıdık. Mavi Marmara’dan sonra net tanıdık. Kudüs’e, Hamas’a, Mavi Marmara’ya bakışlarında suçüstü yakaladık. İslam ümmetinde buna benzer yöneticiler var."

KUDÜS İSLAMİN İLK KIBLESİDİR

Norşin şeyhlerinden Şeyh Gıyasettin Geylani de Müslümanların Kudüs için ellerinden geleni yapması gerektiğini belirterek şunları kaydetti: "Kudüs konusu hepimiz için birdir. İslam dinindeki tüm insanlar bu konuda mesuldürler. Bizler yapmazsak Allah’u Teâlâ bu mesuliyeti bizden ister. Kudüs İslam’ın ilk kıblesidir. Bu yüzden Kudüs İslam’ın mekânıdır. Müslümanlara hakaret yapılan bir yerde tüm Müslümanlar gece gündüz dua etmeli hem maddi hem de manevi yardım yapmalıdır. Yahudilerin dilencileri dahi parasının yüzde doksanını Yahudilerin bankasına yatırıyor. Hâlbuki onların dinleri yanlıştır, batıldır. İslam dini haktır."

KUDÜS'ÜN ATİHİ NESİLLER YETİŞTİRMELİYİZ

Buarada Uzay Haber'e konuşan Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV) Yönetim Kurulu Başkanı Tayyip Elçi toplantıyla ilgili şunları söyledi. "Bugün burada toplanmamız ve bu panel, Kudüs’e sahip çıkmamıza, Kudüs’ün özgürlüğüne kavuşturulmasına vesile olmasını temenni ediyorum.. Hepimize vesile eylesin. Şu iyi bilinmelidir ki, Kudüs sadece Arapların, Filistinlilerin değil.. İslam ümmetinin meselesidir. Türk'üyle, Kürt'’üyle tüm ümmetindir. Kudüs’ün özgürlüğüne kavuşması için herkesin mücadele etmesi ve elinden geleni yapması gerekir. Ümmeti şemsiyesi altında bir araya gelinmelidir, ittifak sağlanmalıdır. Bizim hedefimiz, Kudüs’ün fatihi olabilecek nesiller yetiştirmek olmalıdır."

KUDÜS MESELESİNE İNANILMALI

Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen Kudüs paneldeki konuşmasının yansıra Uzay Haber'e de konuştu. İşliyen, "Hitap ettiğimiz toplumda Kur’an ve sünnet unutulmasın diye çaba sarf ettiğimiz insanlara güven verdiğimiz zaman Kudüs’ün fethedilme gününün yaklaşıldığını hissedebiliriz" diyerek şöyle konuştu.

"İnsanları inandırmakta zorluk çekiyoruz. Gül sularından yağ elde edip Kudüs’ü fethetmek için Selahaddin’e emanet eden kadınların şehridir bu şehir. Kardeşliğimizi özümüze indirgememiz lazımdır. Ümmet olarak ayyaşıyla, dindarıyla, dine mesafeli olanıyla, muttaki ve günahkârıyla bütün bu insanları bir hedefe kilitlemek için insana sevgi duymamız lazım. Bizim her şeyden önce kendi aramızda güveni tesis etmemiz lazım. İslam selama ulaşmadan Kudüs’ün özgürlüğünü çok konuşuruz. Önce kendimizin inandırmamız, hazır olmamız gerekiyor. Önce Allah’ın fethine layık insanlar, nusrete layık kullar olmamız lazımdır. Önce Kudüs’ü fethettiği zaman müşriklerin kokularıyla mescidin kirlenen mihrabını gülsularıyla temizleyen Diyarbakırlı kadınlar gibi olmak gerekiyor. Allah’u Teâlâ Kudüs’ü özgürleştirecek fertler haline gelmeyi nasip etsin."

KUDÜS'ÜN DEĞERİ UCUZ DEĞİL

Buarada, panele konuşmacı olarak katılan Filistin Dış Alimler Heyeti Başkanı Nevvaf Tekrurî, Kudüs'ün işgaline karşı bazı alimlerin seslerini çıkarmadığını belirterek, tepki gösterdi. "Müslümanlar kendi dinlerinden uzaklaşıp Mescid-i Aksa’yı bıraktıktan sonra Hristiyanlar orayı almaya çalıştılar. Hristiyanlar bir günde 40 bin Müslümanı katlettiler. Daha sonra Allah’u Teâlâ Selahaddin'i Eyyubi’yi sebep kıldı. Bazı âlimler, zalimlere ses çıkarmadığı gibi bugün de bazıları Kudüs'ün karşısında konuşamıyorlar. Trump'ın kararından sonra 17 Müslüman şehid olmuştur, binlerce Müslümanın Kudüs'e girmesi yasaklanmıştır. Müslümanların Kudüs'e girmeye izin yoktur. Onlara izin verilmiyor. Onların karşısında durup onlara fırsat vermememiz gerekir. Eğer bir alim, minberde Kudüs'ten bahsetmemişse bu olmaz. Bugün âlimlere gerektir ki Mescid-i Aksa hakkında konuşup sorunlarını çözmeleri lazımdır.  Bizim buraya gelmemiz de bir adımdır. Kudüs hepimizindir. Yahudilerin karşısında durmamız lazımdır." Panel ittihadul Ulema üyelerinden Molla Kerbela Şanlı'nın yaptığı dua ile sona erdi.

İKİ OTURUMLU PANEL

Sunuculuğu İttihad'ul Ulema üyesi Remzi Uçar'ın yaptığı panelde birinci oturumun moderatörlüğünü Mahmut Kılınç yaptı.

Her bir konuşmacı için 20 dakikalık süre tanınan panelde Filistin Dış Âlimler Heyeti Başkanı ve Hamas yetkilisi Dr. Nevvaf Tekruri, 'Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın İşgalden Sonraki Tarihi Süreci'ni anlatacak. Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşleyen de 'Kudüs Bizi Birleştirecek' konulu bir sunum, 3'üncü olarak İttihadu'l Ulema Kurucu Üyesi Abdülkuddüs Yalçın ise 'Kudüs'ün Kurtulmasında Âlimlerin Rolü'nü anlattı.

İkinci oturumun moderatörlüğünü Beşir Şimşek yaptı. İslami Cihad Yetkilisi Muhammed Afifi 'Kudüs'ü Kurtarmanın Fikri Boyutu'nu, Araştırmacı Yazar/SDAM Başkanı Abdülkadir Turan 'Selahaddin Eyyubi ve Kudüs'ün Kurtuluşu' konusunu ve Âlim/Müderris Şeyh Hatip Yüksel 'İslam Toplumunun Kudüs'e Karşı Sorumluluğu'nu anlatt.

Kaynak: Diyarbakır Söz