Görüş Bildir

Kulp davasının "zaman aşımından düşürülmesi" talebi

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 1993'te 11 köylünün öldürülmesine ilişkin, dönemin Bolu 2. Komando Tugay Komutanı emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk'ün yargılandığı davada, esas hakkında mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, davanın zaman aşımı nedeniyle düşürülmesini, Ertürk'ün de beraatını talep etti.

Kulp davasının

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 1993'te 11 köylünün öldürülmesine ilişkin, dönemin Bolu 2. Komando Tugay Komutanı emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk'ün yargılandığı davada, esas hakkında mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısınca davanın zaman aşımı nedeniyle düşürülmesi, Ertürk'ün de beraatı talep edildi.

Güvenlik gerekçesiyle Diyarbakır'dan Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesine nakledilen davanın duruşmasına bazı şikayetçiler ve avukatları ile sanık Ertürk ve avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı Rıza Kartal, gelinen aşamada sanık beyanının alındığını, müşteki ve avukatların dinlenildiğini belirterek, esas hakkındaki mütalaasını açıklaması için Cumhuriyet Savcısı Şaban Yavuz'a söz verdi.

Zaman aşımı talebi

Savcı Yavuz, davanın "cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturmak" suçu bakımından zaman aşımından düşürülmesini, sanık Ertürk'ün de 11 kişiyi taammüden öldürmeye azmettirmeye ilişkin kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediğinden beraatını istedi.

Sanık Ertürk ve avukatları, savcının mütalaasına katıldıklarını belirterek, beraat talebinde bulundu.

Müşteki avukatları ise esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma hazırlamak için süre talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme, müşteki avukatlarının soruşturmayı genişletme talebini, dosyaya katkı sağlamayacağı gerekçesiyle reddederek duruşmayı erteledi.

- Davanın geçmişi

Diyarbakır'ın Kulp ilçesi Alaca Köyü'ndeki kazıda insan kemikleri bulunmuş, DNA testi sonucunda kemiklerin, 1993'te gözaltına alındıktan sonra kaybolan 11 köylüye ait olduğu kesinleşmişti.

İddianamede, dönemin Bolu 2. Komando Tugay Komutanı emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk'ün "kasten adam öldürme" suçundan 11 kez müebbet, "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "halkı silahlı isyana teşvik" suçlarından ise 25 yıla kadar hapsi isteniyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi